Şahin: Kaybedecek zamanımız yok
Cihan: Gaziantep’in zemin haritası hazır
Büyükuncu: Hepimiz suçluyuz
Güçyetmez: Yarın depreme hazır mıyız?
Özgüler: Yerinde dönüşümle ilgili mağduriyetler giderilmeli
Kanevetçi: Kentin planlanması çok önemli

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Deprem ve Depremin İnşaat Sektörüne Etkileri” konulu çalıştay yapıldı. Ağır hasarlı binaların durumu, yerinde dönüşüm konusu ve depreme hazırlık gibi önemli konuların masaya yatırıldığı çalıştayda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 6 Şubat depremiyle birlikte konut ihtiyacının daha da büyüdüğünü, özellikle Şehitkamil’de yerinde dönüşüm konusunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Bir taslak hazırlanarak meclise yetiştirilmesini isteyen Şahin, “Kaybedecek zamanımız yok” dedi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Gaziantep’in zemin haritasının hazır olduğunu, kentsel dönüşüm master planı çalışmalarına başladıklarını belirtti.  İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, “6 Şubat depremine hazır değildik, bugün hazır mıyız, önemli olan konu bu” dedi. Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Murat Büyükuncu, yarın deprem olacakmış gibi hazırlık yapmamız gerektiğini belirtirken, Murat Özgüler, “Yerinde dönüşümle ilgili bir an önce mağduriyetler giderilmeli” dedi. İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Bora Kanevetçi ise, “Biliyoruz ki; deprem öldürmez, yapı öldürür. Bir yapı inşa edilirken kentin planlamasından, inşaatta uygulanacak kurallardan, bilim ve fenden, inşaat tekniğinden zemin etüdüne kadar bunların tamamının ele alınması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış oldu” diye konuştu.

ŞAHİN: KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, terzi usulü çalışarak bir an önce konut ihtiyacının giderilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, “Özelikle Şehitkamil’de çok ciddi yerinde dönüşümü hayata geçirmemiz gerekiyor. Yıkılmış bekleyen, bizden bunu nasıl dönüştüreceğimizle ilgili meclis kararı almamızı bekleyen insanlar var” dedi.

TERZİ USULÜ ÇALIŞMAMIZ LAZIM

6 Şubat depremiyle birlikte konut ihtiyacının daha da büyüdüğünü söyleyen Şahin kaybedecek zamanımız yok dedi. Şahin, “Nurdağı, İslahiye hattına kendi içinde bir destinasyon olarak bakarken Şehitkamil hattında da terzi usulü çalışmamız bir an önce temel konut ihtiyacını gidermemiz gerekiyor. Zaten çok ciddi konut ihtiyacımız var. Ama 6 Şubat ile birlikte bu daha da büyüdü.. Şehir hızla büyümeye devam ediyor. Göçü güçe dönüştürmek gerekiyor. Bu konuda London Schooll’daki ölçümlere göre yüzde 10’luk göç  demek yüzde 1 refah demek. Bizim 6 Şubat’la birlikte yeni bir şeyler söylememiz gerekiyor. Dün dünde kaldı” diye konuştu.

BİR TASLAK HAZIRLAYALIM

6 Şubat’ta dünyanın en büyük afetini yaşadığımızı dile getiren Şahin, Dünyanın en büyük dayanışmasıyla geldiğimiz nokta çok mühim, deprem Nurdağı ve İslahiye merkezli gözükse bile özellikle Şehitkamil’de çok ciddi yerinde dönüşümü hızla hayata geçirmemiz gerekiyor. Yıkılmış bekleyen, bizden bunu nasıl dönüştüreceğimizle ilgili meclis kararı almamızı bekleyen insanlar var. Gaziantep modeli var, birlikte iş yapma modeli, birlikten kuvvet doğar modeli var. Meclise kadar bir taslak hazırlayalım. Sorunları çözmemiz gerekiyor” dedi.

CİHAN:GAZİANTEP’İN ZEMİN HARİTASI ZOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Gaziantep’in her bir noktasında zemin yapısını bildiklerini, artık ilin zemin haritasının hazır olduğunu söyledi. Cihan, kentsel dönüşüm master planı çalışmalarına başladıklarını, ihale aşamasına gelindiğini belirtti.

Önceki yıllarda Gaziantep’in deprem master planlarına başladıklarını anlatan Cihan, “Bütün oda başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Birlikte bu eylem planını götürdük. TÜBİTAK’la alanında uzman profesörlerle yaptık. Şimdi biz Gaziantep’in her bir noktasında zemin yapısını biliyoruz. Artık Gaziantep’in zemin haritası hazır. Şimdi zemin açısından riskli gördüğümüz alanlarda, üzerindeki yapıları incelemeye başlayacağız. Gözlemsel incelemelerin yanında  laboratuvar ortamında teste tabi tutup alacağımız raporlar var. Yerin altında mağaralar var, eskiden 50,60 yıllık dereler üstüne yapılmış yapılaşmış yapıların getirdiği riskler var, bunun sonucunda şunu göreceğiz evet zemin açısından riskler var, üzerindeki binalar riskli dolasıyla şehirde yapacak olduğumuz kentsel dönüşümlerin yol haritasını koymuş olacağız” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANINA BAŞLADIK

Kentsel dönüşümü bütüncül bir yaklaşımla, istişare ile yapacaklarını dile getiren Cihan şöyle devam etti:”Şahinbey, Şehitkamil, diğer ilçelerde kentsel dönüşüm yapalım dediğimizde elimizde doneler olacak ve eylem planımızı tamamen ona göre yapacağız. Bugüne kadar bir çok plan yapıldı ama bütüncül bakılmasının artıları var. Kentsel dönüşüm master planı çalışmalarına da başladık bununla alakalıda çok ciddi fon bulduk ilin tamamı için yapıyoruz. Şartnameyi imar daire başkanlığımız hazırladı, ihale aşamasına geldik.”

ÇOK ŞÜKÜR BÜTÜN PLANLAR HAZIR

Ulaşım master planını da aynı anda yaptıklarını dile getiren Cihan, “Çünkü uzun vadede nüfus yoğunluğu önemli. Şu anda Gaziantep’in ulaşımla alakalı temel sorunlarının başında 10,20,50 yıllık ulaşım imar planlaması olmaması.  Günlük gelişmeye göre planlamaya başladığımızda mevcut yolların yetersiz kaldığını görüyorsunuz, onun için ulaşım master planı çok önemli. Biz Kuzeyşehir, Güneyşehir, İbrahimli’den tutun Bayramlı’ya bütün büyümelerde çevre yolu bağlantıları nasıl olacak, şehrin hangi noktalarından bağlanacak, konut ve sanayi alanlarında toplu taşıma hatları, metro, tramvay nasıl olacak bunlara yer ayrılmasının planlanmasını yaptık. Çok şükür Gaziantep’in büyüyen her noktasındaki bütün planlar hazır. Çevre yollarını 128 yolun şehir içi bağlantılarını planladık, şu an 5 binlik güzergah planlarını yapıyoruz” diye konuştu.

ÖZGÜLER:MAĞDURİYETLERİ GİDERMELİYİZ

Büyükşehir Belediyesi Teknik İşler Koordinatörü Murat Özgüler, Şehitkamil Belediye meclisi ve büyükşehir meclisinden yerinde dönüşümle ilgili kararlar geçirdiklerini anlattı. Özgüler, “Fakat sektör temsilcilerinden ve mağduriyeti yaşamış insanlardan bize bu durumlarla ilgili serzenişler geldi. Halkın taleplerine göre bu kararları revize etmeliyiz. Tabi imar planları sürekli değişkenlik arzediyor. Genelde eskiden şehrimizde A3, A5 altına dükkanlar yapılabiliyordu, kararlar değiştikçe bu parsellerle ilgili serzenişler gelince böyle bir toplantıyı yapmayı uygun gördük. Bundan sonraki süreçte kararlar, yeniden revize edilip, meclisten karar alıp sektörün önünü açıp mağduriyetleri gidermek için bu çalıştayı düzenledik” dedi.

BÜYÜKUNCU:HEPİMİZ SUÇLUYUZ

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Murat Büyükuncu, Gaziantep’in diğer şehirlerden farklı imar ve şehircilik modeli olduğunu söyledi. Büyükuncu, “Geçmiş 20 yılın içerisinde ruhsata ve iskana bağlanan enterasan bir yapılaşma sürecimiz oldu. Ruhsat projesini ayrı, uygulama projesini ayrı, hormonlu binaları türettik, garaj tapulu daireler dedik. Şehrin kültürel yapısı da bunu destekledi, kimse bundan şikayetçi olmadı. Aslında suçlayacağımız, kurum şahıs oda, hepimiz yaptık, elbirliğiyle yaptık” dedi. 

TOPLANMA ALANLARINI YENİDEN PLANLAMALIYIZ

Merkezdeki ağır hasarlı binaların yıkımının durma noktasında olduğunu belirten Büyükuncu, “Bu binaların bir an önce olması muhtemel bir deprem riskine karşı bertaraf edilmesi gerekiyor. Metruk yapıların bir an önce yıkılması gerekiyor. Yüzde 7 civarı kaldı, onlarda mahkemelik. 100 yılın felaketi enerjisini boşalttı deniyor, halbuki yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklarımızı tamamlamak zorundayız. Toplanma alanlarını yeniden planlamalıyız” diye konuştu.

Muhtarlarla ortak hareket Muhtarlarla ortak hareket

GÜÇYETMEZ:DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİLDİK

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, 6 Şubat’ta büyük bir yıkım yaşadığımızı, 50 binin üzerinde insanımızı kaybederken, yüzbinlerce binanın yıkıldığını söyledi. Güçyetmez, “211 bin 670 binamız acil ve ağır hasarlı. Gaziantep ölçeğinde 14 bin ağır hasarlı bina, 7 bin orta hasarlı binamız var. Yarın depreme hazır mıyız? Maalesef deprem öncesinde hazırlıklı değildik, hepimiz suçluyduk” dedi. 

KANEVETÇİ: SORUNLAR MEVCUT

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetçi, yıkımlardan kaynaklı konut açığı ortaya çıktığını belirterek, şöyle dedi: "6 Şubat depremi gösterdi ki; bir yapı, bilim ve fen ışığında inşa edilirse hiçbir sorunla karşılaşmayacağız. Biliyoruz ki; deprem öldürmez, yapı öldürür. Bir yapı inşa edilirken kentin planlamasından, inşaatta uygulanacak kurallardan, bilim ve fenden, inşaat tekniğinden zemin etüdüne kadar bunların tamamının ele alınması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış oldu  Burada tabi zemin etüdünü de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Deprem ile sektör olumsuz etkilenmişti ancak yavaş yavaş toparlanma sürecine girdik. Yıkımlardan kaynaklı ister istemez konut açığı ortaya çıktı. Bir şekilde yeni konutlar inşa ediliyor."

APA: GAZİANTEP’TEKİ BİNALAR HORMONLU

Toplantı sırasında Orta ve Ağır Hasarlı binaların dönüşümleri ile ilgili Belediyelerin ruhsat verme süresinin Temmuz ayına uzatılması ile ilgili söz alan GAİMDER eski Başkanı İbrahim Apa, sürenin uzatılmasının Gaziantep için bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Apa, ‘’Gaziantep’te yapıların büyük bölümü hormonlu dolayısıyla sürenin uzatılması kent için bir anlam ifade etmiyor’’ 
Meral KINACILAR ERBEKTE, Leyla ÖZEKŞİ POLAT