Dünya genelinde en sık görülen hastalıklardan biri olan hipertansiyon (yüksek tansiyon) ülkemizde de yaklaşık olarak her 3 erişkin kişiden 1’inde görülür. Yetişkinlik döneminde kronik hastalık risk faktörü olan hipertansiyon aynı zamanda belirtisiz ve gizli bir şekilde oluşabildiği için sessiz bir şekilde ölüme yol açabilir.

YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLAN ALIŞKANLIKLAR

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ

Yanlış beslenme ya da aşırı tuzlu gıdaların tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. Beslenme ile alınan sodyum genellikle sofra tuzu olarak kullanılan sodyum klorürdür ve dünyanın pek çok ülkesinde günlük ortalama 10 gram kadar tuz tüketilir. Bu miktar kişinin sodyum-su dengesini bozar ve bunun sonucunda kan basıncında artış gözlenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine göre kan basıncının normal sınırlarda tutulabilmesi için günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında olması oldukça önemlidir.

ÇAY VE KAHVE

Çay ve kahve gün içinde en sık tüketilen içeceklerin başında geliyor. Doğru miktarda tüketilen şekersiz çay ve kahve, içeriğinde bulunan flavonoid adlı antioksidan sayesinde kalp ve damar yapısını olumlu etkiler. Ancak kafein içeriği nedeniyle kalp hızında artış ve kan basıncında yükselmeye yol açtığı için aşırı çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığı söylenebilir

FAZLA KİLO

İdeal kilonuzdan fazla olmak ya da obezite ciddi bir sağlık problemidir. Obez bireylerde damar çeperlerinde artmış olan yağ tabakası damarın esnekliğini azaltır ve damar direncini artırır. Bu durumda kalp vücuda kan pompalamak için daha fazla kasılmak zorunda kalır ve bu durum kalbin iş yükünü arttığından kişide hem hipertansiyon hem de kalp yetmezliği gelişme riski artış gösterir.

Bu kokteyl ve tedavi önemli Bu kokteyl ve tedavi önemli

YETERSİZ SU TÜKETİMİ

Su vücut sağlığı için hayati önem taşır. Yetersiz su ve sıvı tüketimi de yüksek tansiyonun başlıca nedenleri arasında yer alır. Yetersiz sıvı alımı sonucunda metabolik faaliyetler yavaşlar, hücre ve dokuların oksijenizasyonu azalır, böbreklerde su tutulumu gerçekleşir ve bunun sonucunda sodyum birikimi görülür. Vücuttaki sodyum birikimi de yüksek tansiyonu tetikler.

HAREKETSİZ YAŞAM

Düzenli fiziksel aktivite vücudun genel sağlığı için büyük önem taşır. Hareketsiz yaşam hem yüksek tansiyonu hem de diğer hastalıkları tetikleyebilir. Yetersiz fiziksel aktivite ile hareketsiz bir yaşam şekline sahip olan kişilerde yüksek tansiyon riski %20-50 oranında artış gösterir.

Editör: Leyla Özekşi Polat