10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren ve Gazetecilerin haklarını 'Fikir işçisi olarak düzenleyen yasayla 54 yıldır 10 Ocak günü çalışan gazeteciler günü olarak kutlanmak- tadır.Demokrasinin temel unsurlarından birisi de, hiç şüphe yoktur ki, özgür bir basının varlığıdır. Basının özgür olması, demokratik toplum olmanın da bir gereğidir. Aydınlatıcı ve yol gösterici işleviyle basın, sivil toplumun dinamizmini beslemektedir, Demokrasinin sağlıklı şekilde işlemesinde ve güçlenmesinde önemli rol üstlenmek- tedir.
Basının sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirebilmesinin şartı, basın özgürlü- ğünün sağlanması ve korunmasıyla müm- kündür. Bireyin haber alma hakkını kullanmasına aracılık eden basının, doğru ve tarafsız bir görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendirme görevi vardır, her şart altında toplum yararını gözetme sorumluluğu vardır. Bu yaklaşımın halkımızın basınımıza güve- nini sürekli kılacağı gibi basınımızın itibarını da daha yukarılara taşıyacaktır.
Her türlü zorlu şartlarda son derece özveri-
li bir şekilde gayret göstererek kendi etik değerlerini de titizlikle takip eden, tarafsız habercilik unsurlarını göz önünde bulundu- ran, yerel basın mensubu çalışanlarının (ar- kadaşlarımızın)'10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum'
Bu arada ödüllere laik görülen tüm arka- daşları ayrıca kutluyorum Bu günlerin de
bir günle de sınırlı kalmamasını diliyorum. Çalışan Gazeteciler günü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanır bu yıl ilimizde biraz da olsa farklı etkinlikler düzenlendi unutulanlar hatırlandı emek verenler düşünüldü şöyle ya da böyle biraz eskiye göre sıcak bir 10 Ocak oldu.
Ama asıl olması gereken bu muydu derseniz tabii ki değil, asıl olan Basının hak ettiği ve olması gereken yere gelmesidir. Tabi bunun için ne gerekli öncelikle tüm basın birlik ve dayanışma içerisinde olabilmelidir. Beklentisiz görev anlayışı çerçevesinde, Ancak sen ben kavgası ve de asıl meslek sahiplerinin örgütlü yapıdan uzak kalma- sından dolayı ve çeşitli nedenlerle yani beklentilerle gazetecilik yapmaya çalışan- ların varlığı, sorumsuz anlayışların varlığı, Ekonomik beklentilerin ön plana çıktığı, yasaların yeteri kadar koruyamaması gibi nedenleri sorunların çok olması beklentile- rimizi yetersiz kılıyor.
Sağlıklı Yasalar çıkarılmadıkça, her siyasi anlayışın kendine özgü basın olmasını iste- dikçe, parası olan herkes gazete çıkardıkça, bir gün gazete dağıtanın kendini gazeteci sayması ile istedikleri olmayınca dernek kurulunca.
Sorunların çözümü için dayanışma ve yardımlaşma gerçekleşmedikçe Basın her zaman sıkıntı yaşayacak ve bunu fırsat bi- lenlerde kullanacaktır buda olması gereken seviyenin düşmesine neden olacaktır.