Nizip ilçesindeki Çanakçı Cami’nin açılışına katılan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, camilerin toplum üzerindeki etkisini ve üstlendiği görevleri anlatarak,, "Bu köyün camisi 120 yıl önce köy halkının, benim akrabalarımın inşa ettiği bir camidir. Daha kadim bir cami olacak. Fatma hanım kardeşimize cami ihtiyacını söylediğimizde arayış içinde olduğumuzu gördü. Kendisine bu konuda hürmet duygularımı iletiyorum. Sadece bunu yapmadı, köyümüzün mezarlığını, yollarını, elektriklendirmesini ve ışıklandırmasını yaptı. Ayrıca köyün üzerindeki alanın ağaçlandırılması için çalışma yapıldı" dedi.
SELÇUKLU MİMARİSİNDEN ESİNLENİLDİ
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Nizip ilçesine bağlı kırsal Çanakçı Mahallesi Cami kullanılamaz hale gelince, halkın ibadet ihtiyacı için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Yeni caminin inşaatını Ramazan ayına yetiştiren ekipler, projeyi tamamladı. Selçuklu mimarisinden esinlenerek inşa edilen cami, 1000 metrekarelik alan üzerinde yer alıyor. İbadete açılan caminin resmi açılışı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu, Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, iş insanları ve köy sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
450 KİŞİLİK CEMAAT KAPASİTESİ
Geniş ve ferah bir iç mekâna sahip olan ibadethanede, 350 kişilik harim ve 100 kişilik mahfel bölümleriyle toplam 450 kişilik cemaat kapasitesi bulunuyor. 28 metre yüksekliğindeki minaresiyle cami, mahalle siluetine estetik bir değer katıyor. İbadetin yanı sıra eğitim ve sosyal alanlarıyla da dikkat çeken yapı, bodrum katında üç derslik ile mekanik ve elektrik odalarına ev sahipliği yapıyor. Avlusunda şadırvanın yer aldığı cami kompleksinde, din görevlisinin konaklaması için 100 metrekare büyüklüğünde 2+1 konut da inşa edildi.
ŞAHİN DUYGULANDIRDI
"Şehirde rahmeti, merhameti, şefkati yaydığımızda aslında bütün sorunları çözeceğiz"
Açılış töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, vatandaşları selamlayarak, "Yaptığın işlerin hayırla yâd edilmesi önemli. Bu kadim şehrin ensar, güzel bir ruhu var. Bu cami yapılırken büyük bir imece usulüyle çalıştık. Kendi ekibimde büyük bir emek verdi. Ramazan ile aslında bütün iyiliklerle beraber bir dönemi inşa ediyoruz. İşçisinden mühendisine herkes vesile bu camii için. Camimizle birlikte ilimin, irfanın, merhametin, şefkatin en çok ihtiyaç olduğu zamana şahitlik ediyoruz. Şehirde rahmeti, merhameti, şefkati yaydığımızda aslında bütün sorunları çözeceğiz" dedi.
DOĞAN TEŞEKÜR ETTİ
Eski Belediye Başkanı Celal Doğan da yaptığı konuşmada camilerin toplum üzerindeki etkisini ve üstlendiği görevleri yorumlayarak, "Bu köyün camisi 120 yıl önce köy halkının, benim akrabalarımın inşa ettiği bir camidir. Bugün bu nedenle bir açılış yapacağız. Daha kadim bir cami olacak. Fatma hanım kardeşimize cami ihtiyacını söylediğimizde arayış içinde olduğumuzu gördü. Kendisine bu konuda hürmet duygularımı iletiyorum. Sadece bunu yapmadı, köyümüzün mezarlığını, yollarını, elektriklendirmesini ve ışıklandırmasını yaptı. Ayrıca köyün üzerindeki alanın ağaçlandırılması için çalışma yapıldı" ifadelerini kullandı.
ALAYBEY CAMİİ İBADETE AÇILDI
16'ncı yüzyılda inşa edilen ve 6 Şubat 2023'teki depremde ağır hasar alan Alaybey Camisi, restorasyon işlemlerinin ardından yeniden ibadete açıldı. İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Mehmet Görmez, cami avlusunda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihi yapıların korunmasının önemli olduğunu söyledi. Alaybey Camisi'nin kendisi için özel bir yapı olduğunu anlatan Görmez, "Buradaki varlığımı ilahi bir tevafuk olarak nitelendiriyorum. Çünkü bu camide çok anılarım var. 4 arkadaş üniversiteye bu camide hazırlandık. Çok güzel bir hocası vardı. Bizim medeniyetimizde camiler şehirlerin ruhudur, hayatıdır. Bizde şehirler cami kurmadı, camiler şehirleri kurdular. Bu cami de onlardan birisidir." diye konuştu.
SEVİNÇLİYİZ
Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç ise bugün iki sevinci bir arada yaşadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Hem Kadir Gecesi'ne ulaşmanın hem de restorasyonu tamamlanan tarihi Alaybey Camisi’nin tekrar ibadete açılmasının, cemaatiyle buluşmasının sevincini yaşıyoruz. 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremle birlikte Gaziantep’te 40 tarihi eserimiz hasar gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce restorasyon çalışmaları projeleri yapılarak hızlı bir şekilde başladı ve restorasyonu tamamlanan eserler peyderpey açılıyor. Geçen yıl açılan camilerimiz oldu, yine ramazanın başında ilk teravihle birlikte Tekke ve Ayşe Bacı Camileri hizmete girmişti. Bugün de Alaybey Camisi ibadete açılıyor." Tunç, 2025'in sonuna doğru bütün eserlerin büyük oranda restorasyon çalışmalarını tamamlamaya çalışacaklarını kaydetti. İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar tarafından dua edilmesinin ardından kurdele kesildi. Törene, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, vakıf personeli ve vatandaşlar katıldı.