Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş,”İslam karşıtlığı, bugün tam anlamıyla bir kültürel ırkçılığa ve İslam düşmanlığına dönüşmüş durumdadır” dedi. 

Vali Kemal Çeber, Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi'nde "İslam dünyasında iletişim ve güven arayışı" temasıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışındaki konuşmasında, forumun kentte yapılmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Çeber, "Forumun Gaziantep'te yapılması çok önemli. Annelerimizin, vatanla, milletle, bayrakla, devletle ve İslamiyet'le zoru olan insanlara karşı vereceğimiz mücadelede evlatlarına 'Oğlum artık git, ya gazi ol ya şehit.' dediği kenttesiniz." diye konuştu.

Fedaioğlu Laikliğe karşı mı ? Fedaioğlu Laikliğe karşı mı ?

İSLAM DÜNYASI KENDİNİ ARIYOR

İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de forumun hayırlı olmasını diledi. Programın Gazze'deki feryatları dindirecek güzel bir kurtuluş duasına dönüşmesini temenni ettiklerini dile getiren Görmez, şunları kaydetti: "İslam dünyası kendini arıyor. İslam dünyası neredeyse 100 yıldır kendini, kalbini arıyor. Hiç şüpheniz olmasın, o kalbi de bulacaktır. İslam, sadece Müslümanlar için değil herkes için umuttur. Hepimiz o büyük umuda ereceğiz inşallah. Bugün günümüzde gençlerimiz farklı bir maneviyat arayışına girdiler. İnsanlar topluluklara katılarak, cemaatlere katılarak, kendi maneviyatını kurmakta zorlanmaya başladılar ve alternatif aradılar. Okul, cami, ailenin eski gücüne kavuşması için çaba sarf ediyor."

DEMİR: ÖNEMLİ BİR FORUM

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir ise birçok ülkeden İslam aliminin katıldığı forumun İslam aleminde önemli bir yerinin olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: "Bugün bütün insanlığın ortak mirası olan tabii çevre, insan eliyle yok edilmektedir. Ormanların tahrip edilmesi, nehir ve denizlerdeki kirlilik, canlı türlerinde azalma, sanayileşme, tarihin hiçbir döneminde görülmeyen boyutlara ulaştı. Açlık, sefalet, savaş, sömürü, baskı ve işgaller bu yüzyılın karakteristik özellikleri haline geldi. Gazze'de bütün dünyanın gözü önünde cereyan eden, vicdan sahibi insanların lanetlediği saldırılar sadece İsrail sorunu olarak görülemez. İsrail gücünü, hiçbir insanlık değerini ciddiye almayan küresel hegemonyadan almaktadır. Türkiye'nin Filistin'e en yakın olan ilinden, Gaziantep'ten, bütün dünyaya, 'Batı dünyası 200 yıldır insanlıkla ilgili tezlerini çürüttü.' diyorum. Bunların birer sömürü aracı olduğunu dünyanın çok yerinde gösterdi."

TAHMAZOĞLU: MUTLUYUZ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da İslam alimlerini ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Tahmazoğlu, "Gazze'de yaşanan, Müslümanların zulüm görmesi, şehit edilmesi yüreğimizi kanatıyor. İslam aleminin dağınıklığı ve bazı liderlerin 'Filistin bizim gündemimizde yok.' demesi daha da acıtıyor." dedi.

ERBAŞ İSLAM KARŞITLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İslam coğrafyasını cenderesine alan terör ve şiddet sorunu, çözmemiz gereken en önemli meselelerden biridir." dedi. Erbaş, “Müslümanlar olarak İslam'ın inanç ve medeniyet değerleri ekseninde bir hayat tasavvuru geliştirip çağın idrakine sunabilmek için öncelikle enerji ve potansiyelimizi sömüren sorunlarla yüzleşmek ve onları kendi medeniyet köklerimizden alacağımız ilhamla kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturmak zorundayız. İslam coğrafyasını cenderesine alan terör ve şiddet sorunu, bu bağlamda çözmemiz gereken en önemli meselelerden biridir. İnanç karşıtı birtakım ideolojiler, dezenformasyon ve algı operasyonlarıyla körüklenen İslam karşıtlığı da acil olarak ele alınması gereken bir meseledir. İslam karşıtlığı, bugün tam anlamıyla bir kültürel ırkçılığa ve İslam düşmanlığına dönüşmüş durumdadır."

KARADAĞİ: BM’NİN BİZE FAYDASI YOK

Dünya İslam Alimleri Birliği Başkanı Ali Muhyiddin Karadaği, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'dünya 5'ten büyüktür' demekle çok haklıdır. Birleşmiş Milletler'in bize hiçbir faydası yok." dedi.
Müslümanların birbirlerine saygı ve sevgi duyması gerektiğini aktaran Karadaği, şöyle konuştu: "Ruhun gıdası Kur'andır. Ruhumuz beslenirse ruhumuz onunla beraber yükselir. Bu birlik ve tek beden, maddi ve manevi gücü sağlar. İslam düşmanları, birliğimizi ve bedenimizi parçalamaya çalıştı. Bazı organlarımız meşgul olsun istediler. Bizi ayrıştırdılar ve tek Müslüman toplumu farklı toplumlar yaptılar. Aramızda bir ayrılık vardı ve sebebi de mezhepçilik, ırkçılık olması. Maalesef Osmanlı Devleti parçalandıktan sonra ne Araplar, ne Kürtler ne de Türkler faydalandı. Osmanlı Devleti'nden sonra ırkçılık çıktı. Yeni çıkan fikirler Osmanlı Devleti'nden sonra bizim üzerimizde uygulandı. Bizi 200 yıl önce insan haklarıyla, kadın haklarıyla, çocuk haklarıyla kandırdılar. Maalesef, bunların hepsi serap oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'dünya 5'ten büyüktür' demekle çok haklıdır Birleşmiş Milletlerin bize hiçbir faydası yok. Yeni bir dünya sistemine geçmemiz lazım. Birleşmiş Milletler sadece barışı sağlamak için kurulan bir müessese, ama neredeler."


KHANGAR’DAN BİRLİK BERABERLİK MESAJI

Şark Forum Başkanı Wadah Khanfar da birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekti. Ümmet teriminin bir güç birliği olduğunu ifade eden Khanfar, şunları söyledi: "Bizi sürekli işgale savaşa sürüklemek istiyorlar. Dağınık olduğumuz için işgale maruz kaldık. Önceden sayı olarak daha fazlaydık. Buradaki asker sayısı daha yüksekti. Bütün savaş süreçlerinde buralara 25-30 bin askerle geldiler, bizim silahlarımız ve askerimiz daha iyiydi. Şam kılıcı dünyanın en iyi kılıçlarından biriydi. Neden mağlup olduk? Burada dağınıktık ve birlik değildik. İsrail'in projesinin herhangi bir değeri yoktur. Bizim dağınık olmamızdan dolayı ayırıyor. Buradaki dağıtma projesi geleceğimizi yok etme projesidir."

İKİ GÜN SÜRECEK

Türkiye'nin yanı sıra ABD, Rusya, Katar, Malezya, Cezayir, Pakistan, Hindistan, İran ve Moritanya'dan İslam alimlerinin katıldığı, 2 gün sürecek forumda "Müslüman toplumların dünü", "İslam dünyasında birlik fikri", "Müslüman toplumlarda iletişim ve güven engelleri", "Emperyalizmin İslam dünyasında yol açtığı problemler", "İslam dünyasında ortak gelecek iradesi ve geleceğin dili", "Birliktelik modelleri ve kurumsal tecrübeler" konuları işlenecek.