Bayram alışverişi için kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, Gaziantep’in ünlü fıstığını almak için Bakırcılar Çarşısı’na akın etti.
"Taze fıstık kendini tadıyla belli eder"
Bakırcılar Çarşısı’nda Antep fıstığı üretimi ve satışı yapan Elif Derbent, bayram döneminde fıstığa olan ilginin arttığını söyledi. Derbent, “Taze Antep fıstığının kalitesini tadı belirler. Ağızda nemli ve aşırı tuzlu bir tat bırakan fıstık, büyük olasılıkla tazeliğini kaybetmiş, eski mahsuldür. Taze fıstık ise hafif yağlı, aromatik ve kendine has bir lezzete sahiptir” dedi.
Tuz oranına dikkat: "Eski mahsuller daha tuzlu olur"
Fıstığın tazeliğini anlamanın en iyi yolunun tadına bakmak olduğunu belirten Derbent, “Dış görünüşte çok fark olmasa da, tat farkı belirgindir. Bu yılın mahsulü olan fıstık aşırı tuzlu olmaz. Geçen senenin mahsulü fıstıklar genellikle daha tuzludur. Bazı müşteriler çok tuzlu fıstık istese de, ben doğallığını koruyan hafif tuzlu taze fıstığı öneriyorum. Genellikle tadına bakanlar memnun ayrılıyor” diye konuştu.
“500 TL’nin altıysa dikkat!”
Fıstık fiyatlarına da değinen Derbent, 500 TL’nin altındaki fiyatlara şüpheyle yaklaşılması gerektiğini belirtti. “Bu yılki yaş fıstık fiyatları 500 TL’den başlıyor. Eğer bir fıstık 400-450 TL arasında satılıyorsa, büyük olasılıkla geçen senenin mahsulüdür. Ben bu ürünleri müşterilerime tavsiye etmiyorum” ifadelerini kullandı.
İç fıstık 1500 TL’ye dayandı
Tatlı yapımında kullanılan iç fıstık fiyatları hakkında da bilgi veren Derbent, “İç fıstık fiyatları şu an yaklaşık 1500 TL seviyesinde ve önümüzdeki günlerde 20-30 TL’lik artış olabilir. Yaş fıstığın toplanması, taşınması ve işlenmesi gibi faktörler fiyatlara doğrudan yansıyor” dedi.
"Fıstığa olan ilgi hiç bitmez"
Antep fıstığına olan ilginin yıl boyunca devam ettiğini söyleyen Derbent, “Bazı müşteriler yıl boyunca yaş fıstık bekliyor, 10 kilo alan da var, düzenli sipariş veren de. Kimi müşteriler evde kurutarak ‘ağaç altı fıstık’ yapıyor. Fıstık her zaman rağbet gören bir ürün olmaya devam edecek” diyerek sözlerini tamamladı.