Türkiye’de ayakkabı üretiminde ikinci sırada yer alan Gaziantep’in terlikte ise ilk sırada olduğunu söylerken, ekonomik kriz, Çin’in etkisi gibi nedenlerle üretim ve ihracatta kayıplar yaşadığını dile getirdi. Üretimin yüzde 50 gerilediği, işçilerin farklı sektörlere gidip çalışmaya başladığı ayakkabı sektörünün ilk defa cari açık verdiğini belirten İnce, “İlk defa ayakkabıcılar sitesinde kiralık dükkan çok rahat bir şekilde bulunur oldu. İlk defa boş dükkan var. Önceden dükkanlar boşalmadan 3–4 kişi kiralamak için sıraya girerdi. Para sorun değildi. Şimdi ise düşük fiyata tutan yok” dedi.
İLK DEFA CARİ AÇIK VERİYOR
Ayakkabı sektöründe Türkiye’de ikinci büyük üretici olan Gaziantep’in terlikte ise ilk sırada yer aldığını anlatan İnce, “Mevcut ayakkabı ihracatının yüzde 20’sini Gaziantep tek başına gerçekleştiriyordu. Ama 2 yıldır ekonomideki yaşanan birtakım problemlerden dolayı ayakkabı ihracatı cari fazla veren sektör durumundan cari açık veren sektör durumuna geriledi. Sektör ihracatının bu sene gerilemesinin sebeplerinden bir tanesi de yurt dışı pazarlarda fiyat tutturamamaktır. Bundan dolayı ithalat yüzde 100 arttı. Yılın son ayı açıklanmadı, 500 Milyon dolardan şu anda bir milyar dolar seviyesini geçti. Bu ithalatın yarısını global markalar, kalan yarısını da zincir mağazalar yapmakta” diye konuştu.
SURİYELİLER MESLEĞE HİZMET EDİYOR
Sektöre Suriyelilerin etkisini sorduğumuz İnce şunları söyledi:”Ayakkabı sektöründe Gaziantep’te yaşayan Suriyeli misafirlerimiz içerisinde ayakkabıcı mesleğini icra ettiğini ifade eden 7300 kişi olduğunu Göç İdaresi rakamlarından biliyoruz. Sektörümüzde hem terlikte, hem ayakkabıda hem de yan sanayide çalışan Suriyeli meslektaşlarımız şu an Türklerle birlikte entegre olmuş durumda, 10 yıldır barış içerisinde çalışıyorlar. Bunun dışında kendi işletmelerini açtılar orada da sektörel hizmet etmekteler. Gaziantep’te şu ana kadar ayakkabı sektöründe herhangi bir problemimiz hiç yaşanmadı. Oda olarak her iki tarafı dengede tutmaya çalıştık. Oysa Kahramanmaraş’ta tabelayı indirdiler, Adana’da tehdit ettiler, kavga ettiler, İzmir’de sıkıntı yaşandı, Antakya’da dükkanı açamadı açsa da Türkün adına açtı.”
OKULLARIN AÇILMASINI BEKLİYORLAR
Suriyelilerin gitmesi durumunda sektörün bir bocalama yaşasa da tekrar toparlanacağını da ifade eden İnce şunları dile getirdi: “Suriyelilerin gitmesi söz konusu olursa şayet, güvenli alanlar açıldıktan, barış anlaşması yapıldıktan ve orada kalıcı hükümet kurulduktan sonra 6. aydan sonra bizim ayakkabı sektöründe dönüşlerin olacağını meslektaşlarımızın ifadelerinden anlıyoruz, duyuyoruz. Okulların kapanmasıyla birlikte mesleği buradan Suriye’ye götürüp orada devam ettireceklerini ifade ediyorlar. Eğer bir dönüş olursa, sektör bir süre bocalama süresi geçirebilir ama toparlama sürecinin ardından her şey rayına girer. Çünkü hem üniversitemiz, hem 24 derslikli ayakkabı lisemiz, hem de 1200 tane atölyemiz, 400 tane terlik fabrikası, 200 tane yan sanayici, 1500 tane perakendeci bir şekilde dinamik şekilde genç bir şekilde üretmeye devam edecektir. Yeni arkadaşlarımız bu işi devam ettirecektir. Zira Suriyelilerin sektöre girmesiyle birlikte yanımızda çalışan bir çok arkadaşımız mesleği bırakıp farklı alanlara yöneldi onların tekrar mesleğe döneceğini tahmin etmekteyiz. “
ACİLEN DESTEK VERİLMELİ
Ekonomik krizin ayakkabı sektöründe belirgin bir şekilde devam ettiğini belirten İnce, “Bizim en büyük pazarımız Ortadoğu. İkinci büyük pazarımız Irak. Şu an Çin’in normalleşmesi ve her yere ulaşması bizim üretimimizi, satışımızı ve ihracatımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bu kriz böyle devam ederse sektör bir gerilemeye gidecek. Sektörün gerilemeye gitmemesi için acilen küçük atölyeciye, küçük işletmeciye, küçük ihracatçıya 3 yıllık, 4 yıllık, 5 yıllık bir para kredisi desteği sağlanması gerekmektedir. Çünkü ihracatın yüzde 65’ini 200 metrekarenin altındaki küçük atölyelerimiz yapmakta, KOBİ'lerimiz yapmakta. Bunlar Eximbank kredisi kullanarak direk ihracat yapamıyor. Esnaf kefaletin limiti 750 bin lira bununla da bunun sürdürülebilmesi imkansız. O yüzden sürdürülebilirliğin, istihdamın devam etmesi için esnafın, üreten esnafın desteklenmesi gerekmekte.” Şeklinde konuştu.
E-TİCARET BAŞARISI
Öte yandan Oda olarak bu süreçte önemli çalışmalara da imza attıklarını belirten İnce, “Yaptığımız çalışmalarımız sonucunda bu sene e-ihracatımızı yüzde 300 artırdık. Bu rakamlarla tespitlidir. Gaziantep olarak ayakkabı OSB çalışmalarına başlıyoruz şu an yol çalışmalarımız yüzde 98 tamamlandı. Buradan dünya markalarına üretim yapmak için görüşmelere başladık” dedi.