Bolat Suriye ile ticarette alınan iki önemli kararı açıkladı. Bolat, Suriye'de yatırım yapmak isteyen Türk iş insanları için de özel bir vize uygulamasının yürürlüğe konulacağını açıkladı. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ise, özgür Suriye'nin yeniden ayağa kalkması, yeni yolculuğuna güçlü adımlarla başlaması ve geleceğe umutla bakması adına bu zirveyi gerçekleştirdiklerini söyledi.
İŞ İNSANLARINA ÖZEL VİZE
Beşar Esad döneminde Suriye'den ihracatı ve ithalatı yasaklanan ürünlerin iki veya üçe düşürüleceğini belirten Bolat, "Suriye ile ihracat ve ithalat, iki-üç ürün dışında serbest olacaktır. Suriye'de yatırım yapmak isteyen Türk iş insanları için de özel bir vize uygulaması yürürlüğe konulacak. Suriyeli muhataplarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Biz öncelikli olarak Suriye'de şartların el vermesi durumunda 2007 yılında Ticaret Bakanımız Kürşat Tüzmen Bey'in döneminde imzalanmış olan Türkiye-Suriye serbest ticaret anlaşmasının -2011'de iç savaş çıkınca akamete uğramıştı- yeniden uygulamaya alınması konusunda görüşmeler yapacağız" diye konuştu.
BU YASAK KALKIYOR
‘Suriye ile ekonomik iş birliğimizi ortaklık temelinde, her iki ülkenin ve halklarının yararına olarak gerçekleştirme hedefi ve arzusundayız’ diyen Bolat şnları söyledi:, “Çünkü Suriye ile 910 kilometrelik sınırımız var. Suriye farklı etnik topluluklardan oluşan, birlik ve beraberlik içinde istikrarlı bir komşumuz olsun istiyoruz. Orta Doğu'ya, Körfez'e açılan en önemli kapımız olan Suriye'deki devrimin başarıya ulaşması en büyük dileğimizdir. İç savaş döneminde özellikle Suriye'nin kuzeyinde TSK'nın barış harekatlarıyla oluşturulan özgür bölge ile ticarette ve Esed yönetiminin geri plandaki durumunda ihracatı ve ithalatı için yasaklanan ürünler vardı. Bunlar genelgelerle belirlenmişti. Transit ticarette de sınırlı ürünler vardı.Bu yasak kalkacak. Perşembe, en geç cuma günü yeni bir ticaret rejimine geçeceğiz. Yasak ya da sınırlanmış ürünlerin kapsamını ileri şekilde genişletiyoruz. Suriye ile ihracat ve ithalat, iki-üç ürün dışında serbest olacaktır."
ARTIK VALİLİKLER VERECEK
Bakan Bolat ayrıca Türkiye-Suriye arasındaki iş insanları geçişinin de kolaylaştırılacağını açıkladı. Bolat, karayolu geçişiyle ilgili düzenlemeyi şöyle aktardı:"Yeni sistemde iş insanlarımız tarafından Türkiye'den Suriye'ye geçmek için izin talebi o sınır vilayetlerimizdeki valilikler tarafından arşiv araştırması yapılmak suretiyle hızlıca karara bağlanacak. Bu geçişleri hızlandıracak. Arşiv araştırmasında terör suçları, kaçakçılık suçları, nitelikli dolandırıcılık, soykırım ve insanlığa karşı suç araştırması yapılacak. Geçişler pasaportla yapılacak. İlk defa geçişlerde 10 güne kadar izin verilecek; ikinci ve diğer geçiş taleplerinde Suriye'deki sanayi ve ticaret odaları tarafından alınan davet mektubu ya da yetkili kurumdan alınan yazıyla süre sınırı olmaksızın geçiş yapılacak."
HAVA YOLU’NDA DA KOLAYLIK
Suriye'den Türkiye'ye hava yoluyla geçmek isteyen iş insanları için de kolaylık sağlanacağını açıklayan Bolat, "Hava yolu ile geçişlerde Suriye'den Türkiye'ye gelmek isteyen iş insanları için özel bir vize uygulaması olacak. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu'na başvurup vize alacaklar. Onlar da Türkiye'ye sınırlı süreli olarak ticaret ve yatırım görüşmelerini yapabilecekler." dedi.
ÖNEMLİ BİR ZİRVE
Zirvenin tarihi öneme sahip olduğunu belirten Bolat, yeni dönemde Türkiye ve Suriye'nin el ele vererek çalışma yürüteceğini dile getirdi. Türkiye'nin Suriye ile 910 kilometre kara sınırı bulunduğunu hatırlatan Bolat, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan tarihi, kültürel, sanayi ve güçlü ekonomik bağların bulunduğunu anımsattı. Bolat, 8 Aralık 2024 tarihinin hem Suriye hem Türkiye için önemli bir tarih olduğunu vurguladı. Askeri ve siyasi zaferlerin iktisadi zaferlerle taçlanması gerektiğini ifade eden Bolat, hem geri dönüşlerin yönetilmesi hem de ticaretin canlandırılması noktasında bütün gümrük kapılarındaki yapılabilecek hususları, acil konuları tespit edip hemen işe koyulduklarını kaydetti.
ASMALI: GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, özgür Suriye'nin yeniden ayağa kalkması, yeni yolculuğuna güçlü adımlarla başlaması ve geleceğe umutla bakması adına bu zirveyi gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Siyasi, ekonomik ve insani anlamda kendini kararlılıkla ortaya koyan özgür Suriye için, kardeşlik hukuku ile dayanışmayı bir arada göreceğimiz bu toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyorum. Bu zirveyle birlikte, Türkiye'nin özgür Suriye'nin kalkınma sürecine yönelik stratejileri, faaliyetleri, ulusal ve uluslararası ortaklıkları ve yatırım işbirliği detaylı şekilde ele alınacaktır. Bizler, MÜSİAD ailesi olarak, iş dünyasının en yetkin isimleriyle omuz omuza verip, ülkemizin geleceğini inşa eden değerlerimizi ve irademizi bu zirveye yansıtmaya çalışıyoruz. Panel programlarımızda, özgür Suriye'nin yeniden daha güçlü şekilde ayağa kalkması için gerekli adımları konuşacağız."
YARAR: ÜST DÜZEYDE GÖRÜŞME
Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, bugün Türkiye ile Suriye arasında en üst düzeyde görüşme gerçekleştirileceğini ifade ederek, "Yokluğu varlığa çevirmeye, yardımı iktisadi gelişmeye çevirecek bir gündür bugün. O yüzden bir milattır bugün. Bugün bu miladı sizler yazıyorsunuz, bu başlangıca sizler imza atıyorsunuz. Artık Suriye yoklukla, kanla, hicretle, muhacirleriyle anılmayacak, iktisadi işbirliği yapan iş adamlarıyla, kardeş olan milletle ve bütünleşik iki devletle birlikte anılacaktır." ifadelerini kullandı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ve IBF Başkanı Erol Yarar, "Türkiye-Suriye Ticaretinde Stratejik Yaklaşımlar ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Zirveye, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer protokol üyeleri ile Türkiye'den yaklaşık 700 iş insanı ve 500'e yakın da Suriyeli iş insanı katıldı