Sebebi de müteahhidin eski su kanalını kapatması ve yeni yapılan kanaldan da Kılavuzlu’daki tarlalara hala su verilememesi. Üreticilerden Faraç Toktaş, 7 bin dönüm alana ekilen buğday ve mısırların susuzluktan kuruduğunu belirterek, “Baraj olmasa daha iyiydi. Biz kadim hakkımız olan eski kanaldan topraklarımızı suluyorduk. Şu anda 7 bin ton ürün kaybımız var” dedi.
NİSAN AYINDA SU VERİLECEKTİ, VERİLMEDİ
Doğanpınar Barajı bitti ancak çiftçilerin su sorunu devam ediyor. Doğanpınar’dan başlayan eski kanalın uzunluğunun 4 km, yeni kanalın uzunluğunun ise 10 km olduğunu söyleyen Toktaş, yaşadıkları su problemiyle ilgili şunları anlattı:” Bizim ana kanalımız var. 500 senelik arazileri sulayan kadim hakkımız. Bu kanalı kestiler, boru yatırdılar, toprak doldurdular ve suyu kestiler. Sonra da bugün yarın suyu bırakırız dediler ama suyu bırakmadılar. Nisan ayında yeni borudan su vereceğiz dediler. Onu da vermediler. Mısır, buğdaylarımız kurudu, mahsul alamadık. 7 bin dönüm araziyi kuruttular. İsteseler suyu verirlerdi” diye konuştu.
KANALIMIZ AÇILSIN
Doğanpınar Barajı ile, Kılavuz, Yeniyapan, Dibecik, Hatunlu, Tılhalı mahalleri başta olmak üzere toplam 28 bin dönüm alanın sulanacağını anlatan Toktaş şunları söyledi:”Doğanpınar mahallesi kısmen eski kadim haktan sulanıyor. Ancak bizim arazilerimizin olduğu Kılavuzlu’daki araziler sulanmadı. Çünkü eski kanal inşaat sırasında toprakla doldu. Müteahhit E. K. bilinçli kapattı diye düşünüyoruz. Olan buradaki yüzlerce çiftçiye oldu, tarlalarını sulayamadılar. Hepsi şikayetçi. Biz tarlalarımızı sulamak için kanalımızın açılmasını istiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz” diye konuştu.
MİLLİ SERVET
Bu sorunu müteahhit yüzünden yaşadıklarını, CİME’e sorunlarını ilettiklerini ifade eden Toktaş, “Yeni yapılan kanalı da açmadılar. Kılavuzlu Mahallesine ne eski kanaldan, ne de yeni kanaldan su verilmiyor. Oysa bizden bir sonraki köyün arazileri sulanıyor. Bizde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. CİMER’e yazdık. Bu milli bir servet. Çiftçi borçlu. DSİ işin sorumlusu. Ama işi müteahhit. Birde buraya ne oluyorsa işçi dayanmıyor. . 4 sene önce açıldı ancak müteahhit hala barajı teslim etmedi. Sürekli geciktiriyor. Baraj olmasa daha iyiydi. 7 bin ton ürün kaybımız var” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE