TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Öztürkmen, “Gaziantep'in bereketli toprakları suya hasret. Sahipsiz kentimizin sahipsiz ovası: Barak. Yıllardır, Barak Ovası'nın Fırat Nehri suyuyla berekete kavuşması için çabalıyoruz. Ancak iktidara sesimizi duyuramıyoruz” dedi. 

ÜRÜNLERDE VERİM AZALMASI VAR

Barak bölgesinin Türkiye’nin en verimli toprakları olduğunu belirten Öztürkmen şunları söyledi:”Barak bölgesi,Gaziantep'in güneydoğusunda yer alan, Oğuzeli ilçesinin üçte 2'sini, Nizip ilçesinin üçte 2'sini, Karkamış ilçesinin de tamamını kapsayan, Suriye sınırına kadar olan, yaklaşık 120 köyü barındıran ve 385 bin dönüm araziden oluşan Türkiye'nin en verimli topraklarındandır ama zaman içerisinde hem o bölgenin coğrafi yapısı gereği hem de iklim değişikliği gereği bu bölgede bu kadar çok verimli olan arazilerimiz, maalesef kuraklık nedeniyle giderek verimsiz hâle gelmiştir. Daha önce her türlü hububat, her türlü bakliyat ürünleri yetişirken şimdi sadece zeytin ve fıstık ürünü yetişir hâle gelmiştir ancak buna rağmen, bu ürünlerde de giderek verim azalması olmaktadır” diye konuştu.

EN KALİTELİ FISTIK BARAK’TA YETİŞİYOR

Barak bölgesinin 5 kilometre, 10 kilometre, 15 kilometre uzağından Fırat Nehri’nin aktığını belirten Öztürkmen konuşmasını şöyle sürdürdü:” AKP iktidarı ve bölge milletvekilleri, şimdiye kadar her seçim döneminde Fırat'tan Barak bölgesinin sulanacağı konusunda söz vermiş olmalarına rağmen, bugüne kadar herhangi bir ilerleme sağlanamamış. Bu da yetmemiş, 2019 yılından bu yana bütün kalkınma programlarından, kalkınma planlarından Barak bölgesinin sulanması çıkarılmış maalesef. Oysa Barak Bölgesi, ülkemizin, Türk insanının yapısı gereği, o kadar çalışkan, o kadar üretken, o kadar misafirperver bir bölgedir ki örneğin, ülkemizin nane ihtiyacının yüzde 80'i Barak bölgesinde yer alan Elifoğlu ve Kirgiz köylerinden sağlanmaktadır ve Türkiye'nin ürettiği "Antepfıstığı" diye bilinen fıstığın yüzde 75'i, yüzde 70'i Gaziantep bölgesinde yetişmektedir ve fıstığın da en kalitelisi Barak bölgesi fıstığıdır ancak kuraklık nedeniyle maalesef, giderek hem küçülmekte hem de verim azalmaktadır.”

Antep Fıstığında şok Antep Fıstığında şok

TMO FISTIK ALIMI YAPMALI

Barak bölgesinin sulanması için bir an önce harekete geçilmesini isteyen Öztürkmen,” çiftçilerinin derdine çözüm olan, derdine derman olan, çiftçiye dost olan Güneydoğu Birlik bu iktidar ve bundan önceki sağ iktidarlar döneminde kapatılmış ve köylü, üretici tüccarın insafına bırakılmıştır. Her ne kadar, bütün çabalarımıza rağmen, hiç olmazsa, bu sene, veriminin bol olduğu senede fıstığın Toprak Mahsulleri tarafından satın alınmasını, bir taban fiyat açıklanmasını talep etmişsek de bugüne kadar bu konuda bir ilerleme sağlanamamıştır. Barak bölgesinin sulanması konusunda bir an önce yatırım yapmasını ve hiç olmazsa Güneydoğu Birlik yeniden hayata geçinceye kadar bu sene için Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyatı açıklayarak üreticinin tüccarın eline düşmesindense üreticiye sahip çıkılmasını ve Toprak Mahsulleri Ofisinin fıstık alımı yapmasını iktidardan talep ediyorum.” Diye konuştu.

Editör: Ebru Kont