-Şehir olarak hepimiz kaybederiz
-Kestane şekeri Gaziantep baklavasından pahalı
-Esnafın tamamını zan altında bırakmayalım
-Kalealtı’nda tuvalet, park sorunu çözülmeli
Katmerci, birkaç işletmenin hatasının bütün esnafa yüklenmesinin doğru olmadığını belirterek, “Hata varsa o hatanın üzerine en güzel şekilde gidelim, ama şehrimize de sahip çıkalım. Gastronomi mutfağı kazanımları çok kolay olmadı en az 10 yılık bir emek verildi. 100 yıllık bir hikayesi olan mutfağımızı da sosyal medya yorumlarına kurban etmeyelim. Gaziantep’e gelmeyin kandırılırsınız diyenlere bizlerde gerekli tepkiyi gösterelim, aksi halde şehir kaybeder, hepimiz kaybederiz” dedi.
Abdulkadir Katmerci, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında yeme-içme sektöründeki aşırı fiyatlarla ilgili eleştirilere yanıt verdi.
KENDİ AYAĞIMIZA SIKIYORUZ
‘Dünyada mutfağı en zengin şehiriz’ diyen Katmerci şunları söyledi:“Son günlerde sosyal medya üzerinden işletmeler hedef gösterilerek bazı uç noktalar ön planda tutularak esnafımızın tamamını zan altında bırakan ne yazık ki sosyal medyada saldırı var. Gaziantep’te herkesime hitap eden işletmelerimiz var. Sadece bir firmayı veya bir işletmeyi hedef alarak biz kendi ayağımıza sıktığımızın farkındayız. Fahiş fiyatlar olmamalı. Ama ne yazık ki sosyal medya bunun farkında değil. Gaziantep’te sektör yaz sezonuna hazırlanıyor. 2023 yılında asrın felaketinden dolayı bölgemiz turizmde büyük kayıp yaşadı. Yeni sezona hazırlandığımız şu günlerde bu algılar yüzünden bir kayıp yıl daha yaşamak istemiyoruz. Sosyal medya üzerinden gelen algılarla şehir kaybeder. Gaziantep büyük bir değer, gözbebeğimiz. Turizm sezonu başlıyor, tüm kesimler bunun için çaba gösteriyor. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar Gastronomi kentine zarar veriyor. Sosyal medya algısı içinde dolaştığı zaman hepimiz kaybetmiş olacağız. Bunlara karşı önlem alınmazsa Gastronomide darbe yiyeceğiz” dedi.
TARİFELER ENFLASYONUN ALTINDA KALDI
Sektörün zor durumda olduğunu anlatan Katmerci, ‘’Son 3 yılda kullandığımız bazı ürünlere yüzde 400 artış var, bu artışları yansıtmamaya çalışıyoruz. 60-70 bin TL elektrik faturası geliyor. İşçilik maliyetleri arttı. Bunların hepsi maliyetlere yansıyor. İşletme kiraları çok yüksek. Biz her şeyin değerinde olmasını istiyoruz. İşletmelerin çalışabilmesi için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Bizim diğer kurumlara yaptırım gücümüz yok. Tüm kanunun tekrardan elden geçmesi gerekiyor.GTO ve GSO'nun fiyat verme yetkisi yok, yalnızca tavsiyede bulunabilir. Çıkarmış olduğumuz tarife enflasyonun altında kaldı. İşletmelere yönelik şikayetleri bize bildirin. ’Odamıza bağlı olan işletmelere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri üzerinden denetim yapabiliyoruz. Bu tür işletmelerin ceza alması için el birliğiyle çalışalım. Yanlış yapan insanları kandıran işletmeleri el birliği ile deşifre edelim. İşletmede fiş kesilmiyorsa, fiyat tarifesi asılmıyorsa, bir deyip iki alınıyorsa o işletmeleri şikayet edelim, mücadele edelim. Odamıza kayıtlı olmayan GTO ve GSO gibi kurumlara kayıtlı işletmelere ise sadece Ticaret Bakanlığı tarafından şikayetler doğrultusunda cezai işlem uygulanıyor. Ticaret Bakanlığına bağlı ekipler, yaptıkları denetimlerde girişte ve masalarda fiyat tarifesi olup olmadığına bakıyor. Bunlar varsa o işletmeye ceza yazamıyor” diye konuştu.‘
KESTANE ŞEKERİ GAZİANTEP BAKLAVASINDAN PAHALI
Bizden başka bir şehirde bu konularda kaos yaşanmadığını öne süren Katmerci şöyle devam etti:”Bir Kayserilinin çıkıpta sucuk şu fiyata dediğini duydunuz mu? Afyonlunun afyon kaymağı neder bu kadar pahalı dediğini duydunuz mu? Bursa’ya gittiğiniz zaman bir Bursalının yediğimiz döner neden bu kadar uçuk dediğini duydunuz mu? Kestane şekeri Gaziantep baklavasından pahalı. Ama bizim tüm eleştirdiğimiz ürünler Gaziantep’e has, hikayesi olan emeği olan ürünler. Kıyas yaptığımız Adana, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır’daki fiyatlarla aramızda 15-20 lira fark var.. Bizde coğrafi ürünlerimizin hepsinde bir emek, bir hikaye var. Bir yuvalama kolay yapılmıyor. Mercedes A , C, E, S kasa, Maybech serisini düşünün. Bir Maybech araç almak isteyip de A kasa parası ödeyeceğimiz dediğimiz zaman bize gülerler. Gastronomide güzel bir ivme yakalamışsak, Gaziantep pahalı Gaziantep’e gelmeyin, Gaziantep’e gelen kandırılıyor diyenlere bizlerde gerekli tepkiyi göstermezsek, biz kaybederiz şehir kaybeder, hepimiz kaybederiz. İstanbul’dan uçakla Gaziantep 2 bin, Adana Bin 500, Şanlıurfa Bin 200, Adıyaman 900 TL. Gaziantep’e gelenler ete tatlıya doyduk diyorlar, memnun ayrılıyorlar. Gaziantep’ten çıkınca aç kalıyor muyuz? Soframızın kıymetini bilmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
BOYKOT NEDENİYLE DÜŞÜŞ YOK
Katmerci, 20- 21 Nisan’da boykot yapıldığını ancak herhangi bir düşüş olmadığını söyledi. Katmerci, “Boykotta sadece belirli kriterlerin altında kalmış, temizliğe, hiyyene önem vermeyen, müşteriye iyi hizmet veremeyen işletmelerde düşüş var. Çünkü ülkemizde yaşayan herkes enflasyondan haberdar. Pahalılık sadece Gaziantep’te değil örneğin Adana’da kebap ucuz diyorlar, porsiyon olarak Adana bizimkinin yarısı. Çoğu ilde dişi koyun eti kullanıyorlar. Sıkı denetim, hjyen konusunda tavizsiz denetim gerek. Müşterisini kandıran firmaların tamamını teşhir edelim. Bizde edelim, sizde edin. İnsanlar firmaları işletmeleri denetleyecek. Yine diyoruz yanlış yapan firmaları teşhir edelim o firmalara cezai müeyyide kanun çerçevesinde ne varsa uygulansın, ama alternatifimiz çok. Alternatifleri kullanalım. Gelen misafirlerimizi uygun firmalara biz taşıyalım, o firmada kendine çeki düzen versin” diye konuştu.
KANUNLAR GÜNCELLENMELİ
Esnaf ve Sanatkarlar kanunlarında güncellenme olması gerektiğini ifade eden Katmerci şöyle devam etti: “Birlik berabelik içinde şehrimize sahip çıkalım. Müşterisini üzen 200 lira yazmış 300’e satmış, 300 yazmış 500’e satmış bunlar üzerinde çalışalım. Bu gastronomi kültürünün gastronomi mutfağı kazanımları çok kolay olmadı en az 10 yılık bir emek verildi. Annelerimiz, ablalarımızın, bacılarımızın, ustalarımızında 1900’lü yıllardan beri bu reçeteleri kaybetmeyerek günümüze taşımasıyla oldu. 100 yıllık bir hikayesi olan mutfağımızıda böyle sosyal medya yorumlarına kurban etmeyelim. Bir kıyma dürümü 300 lira olmaz ki. Sorunların çözümü için kanun bekliyoruz. Kanunda değişiklik lazım. Bizim esnaf ve sanatkarlar kanunlarımız tekrardan güncellenmeli, tüm yeme içme sektörü gibi her branş kendi odasında ciddi komisyonlar kurularak hammaddeler kooperatifleşerek, gerekirse yurt içinden gerekirse yurtdışından temin edilerek uygun alınmalı.”
Katmerci, Kalealtı’ndaki tuvalet, araç park gibi sorunlar için de çözüm beklediklerini söyledi. Meral KINACILAR ERBEKTE