Gaziantep'te yürütülecek projeler ile atık su altyapısı yenilenecek, atık işleme kapasitesi artırılacak ve atık bertaraf kapasitesi geliştirilecek. Toplamda 277 milyon avro tutarındaki proje bütçesinin 214 milyon avrosu AB hibesi ve 63 milyon avrosu AFD kredisi olarak sağlanacak.

8 İLE DEV YATIRIM
Belediye Hizmetleri Projesi kapsamında seçili il ve ilçelerde, ani nüfus artışı sonucunda yetersiz kalan ve 6 Şubat depremlerinden zarar gören altyapılar yenileniyor, iyileştiriliyor.  AB ve AFD tarafından finanse edilen, İLBANK tarafından yürütülen proje, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa'da uygulanıyor.  Toplamda 277 milyon avro tutarındaki proje bütçesinin 214 milyon avrosu AB hibesi ve 63 milyon avrosu AFD kredisi olarak sağlanıyor.

2023 yılı Vergi rekortmenleri açıklandı: Nizip'te Bilal Çeker farkı 2023 yılı Vergi rekortmenleri açıklandı: Nizip'te Bilal Çeker farkı

ALTYAPILAR YENİLENECEK

Birbiri ardına hayata geçirilen 19 inşaat ve altyapı projesi ile içme suyu ve atık su altyapıları yenileniyor, yağmur suyu altyapıları döşeniyor, katı atık ve geri dönüşüm tesisleri inşa ediliyor. Yerel yönetimlerin işlevsel kapasitelerini güçlendirmek için teknik yardımlar sağlanıyor. Bu projelerle, uygulama bölgelerinde su, yağmur suyu ve atık yönetimi altyapılarının uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi, iklim direncinin artırılması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve doğal kaynakların korunması hedefleniyor. Projeler tamamlandığında, milyonlarca insanın yaşamı olumlu yönde değişmiş olacak.

GAZİANTEP’TE 3 PROJE HAYATA GEÇECEK

Gaziantep'te yürütülecek projeler ile atık su altyapısı yenilenecek, atık işleme kapasitesi artırılacak ve atık bertaraf kapasitesi geliştirilecek.  Projelerin kapsamında bulunan mekanik ayrıştırma tesislerinde, atıkların çeşitli fiziksel yöntemlerle ayırılması ve işlenmesi sağlanacak. Mekanik ayrıştırma, atık yönetim sürecinin önemli bir parçası olarak atıkların geri dönüşüm potansiyelini artırır, çevresel etkileri azaltır. Bu tesisler, atıkların uygun şekilde işlenmesi ve değerli malzemelerin geri kazanılması için kritik bir rol oynayacak. Biyometanizasyon tesislerinde, evsel atıkların organik olarak parçalanabilen kısmı havasız ortamda ıslak/kuru şekilde doğal çürüme ortamını hızlı bir şekilde simüle ederek gazlaştırılacak. 

YEŞİL ENERJİ ELDE EDİLECEK

Bu süreç, büyük kirleticiler üretmeden bu gazdan yeşil enerji elde etmeyi, biyogaz dışında çıkan ürünlerin toprağa dönüşümünü (kompost ve sıvı gübre) ve organik atıklardan yeşil ve ekonomik değerler yaratmayı amaçlar. Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretim tesislerinde ise, katı atıkların içindeki çöp suyu ve farklı kirleticiler nedeniyle ekonomik değerini kaybetmiş ancak kalorifik değerini muhafaza eden atıklar, atıktan enerji üretim tesislerinde yakıt olarak, çimento fabrikalarında ise ek yakıt olarak kullanılmak üzere işlenerek enerji maliyetlerinde ciddi bir tasarruf sağlanır. Tüm bu tesisler, hem karbon ayak izi yönetimi hem de ekonomik açıdan büyük kazanımlar sağlayacak ve mevcut düzenli katı atık bertaraf sahalarının ömrünü uzatacak. Projeler, ani nüfus artışı ve kuraklık tehlikesiyle birlikte artan altyapı ihtiyaçlarına çözüm sunacak. Ayrıca ilde iklim direncini artırarak, çevre koruma ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacak.

ATIK SU HATLARININ KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (GASKİ) tarafından hayata geçirilen Gaziantep Alleben Sol Sahil Kolektör Hattı Yapım İşi Projesi ile bölgede uluslararası standartlarda yeni bir kolektör hattı inşa ediliyor. Ani nüfus artışı nedeniyle yetersiz kalan mevcut atık su hatlarının kapasitesi bu proje ile geliştiriliyor. Yeni altyapı sayesinde, uygulama bölgesinde çevrenin korunması desteklenecek ve bölge iklim değişikliği etkilerine karşı daha dayanıklı hale gelecek.

MALİYETLER DÜŞECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak olan "Gaziantep Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Üretim Tesisi – Kapasite Artırımı (2. Etap) Projesi" kapsamında Gaziantep Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi bünyesinde çalışmalar yapılacak. Tesise eklenen yeni yapılar ve ekipmanlar ile tesisin kapasitesi artırılacak.  Bu sayede geri kazanım kapasitesi artırılarak daha fazla atığın ekonomiye geri kazandırılması sağlanacak. Depolama alanına giden atık hacmi  azaltılarak maliyetler düşürülecek, karbon salımının azaltılmasına destek olunacak ve organik atığın biyogaza dönüştürülmesiyle temiz enerji üretimine katkı sağlanacak.

ESKİ DÖKÜM SAHALAR REHABİLİTE EDİLECEK
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak olan “Nizip Katı Atık Depolama Sahası 3. Etap İnşaatı, Mekanik Ayrıştırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Ünitesi (ATY) ve Eski Katı Atık Sahalarının Rehabilitasyonu Projesi" ile mevcut  Nizip Düzenli Katı Atık Depolama Sahasının kapasitesi geliştirilecek ve eski döküm sahaları rehabilite edilecek. Bölgede tesisin işletmeye alınması sayesinde geri kazanım kapasitesi, ekonomik kazanım ve atık bertaraf kapasitesinin artırılacak.
 

Editör: Ebru Kont