Kaplan “Sadece kalp krizleri değil, hastalıklar son dönemde arttı. Pandemi döneminde erken dönem covid ile alakalı kalp krizleri örneklerine sıkça karşılaştık. Ancak uzun dönem takibinde kalp krizi artışı ile alakalı datalarımız literatürde halen yerini almamıştır” dedi,
Kaplan, obezite trendinin yukarıya çıktığını ve halkın bu konuda bilinçli olmadığını söyledi. Kaplan, “Hareketsiz yaşam, yağlı beslenme kalp hastalıklarını olumsuz etkilemektedir” dedi. Koroner arter hastalığının ve bazı genetik geçen kalp hastalıklarında aile öyküsü önem taşıdığını belirten Kaplan, “Ailede 55 yaşında genç kalp krizi öyküsü, bireydeki kalp hastalıkları riskini artıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.
YAPISAL KALP HASTALIKLARINA MÜDAHALE
5 öğretim üyesi, 16 asistan doktor ile hizmet verdiklerini anlatan Kaplan, “Ekibi farklı kılan husus; kliniğimizde kardiyolojinin tüm işlemlerinin başarı ile yapılmasıdır. 2 adet anjiyografi cihazımız ile koroner ve yapısal kalp hastalıklarına müdahale ediyoruz. Aralarında 3 boyutlu eko kardiyografinin de olduğu görüntüleme tekniklerini kullanıyoruz. Koroner anjiyografi laboratuvarında girişimsel işlemler yapılmaktadır. Damar içi ileri teknikler de kullanılarak; ülkemizde yapılan tüm işlemler kliniğimizde yapılmaktadır. Atrial septal defekt, pulmoner balon, ileri zorluktaki koroner işlemler sadece bu işlemlerden bir kaçıdır. Ayrıca Türkiye’de yapılan ilk transkaval TAVİ (ameliyatsız aort kapak değişimi) kliniğimizde yapılmıştır. Koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon oldukça sık olarak izlenmektedir”