Türkman, “Birlik olarak süt ürünleri işliyoruz ve stoklarımızda yoğun şekilde ürün birikti. Maalesef bunları satışta zorluk yaşıyoruz. Geçmişte 5 kilogram süt alan vatandaş, ekonomik şartlar nedeniyle 3 kilogram alabiliyor. Üretici, süt ürünlerini satamadığı zaman, hayvanlarını kesime göndermeyi tercih ediyor” dedi.
ÜRETİCİLER SEKTÖRDEN AYRILIYOR
Çok sayıda üreticinin sektörden ayrıldığını belirten Türkman, “ Üyelerimizin sayısı son üç yılda yüzde 21 oranında geriledi. Üretici sayısındaki bu azalışta önemli bir etken gençlerin özellikle kırsalda yaşamak istememesi. Kırsal bölgelere bakıldığında yaş ortalamasının 58 olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
HAYVAN FİYATLARI GERİLEDİ
Havyan fiyatlarının gerilemesinin Gaziantep’teki üreticileri ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu vurgulayan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Gaziantep şartlarında hayvan kilogram fiyatı yaklaşık 155 TL civarında, erkek toklu olarak adlandırılan hayvanların kilogram fiyatı ise 175 TL. Bu fiyatlarla besici zarar ediyor, tüketimin azalmasından dolayı da piyasada bir daralma var. Kurban Bayramı’nın etkisinin bittiği piyasadaki bu daralmanın nedeni ise vatandaşın alım gücündeki düşüşe bağlanıyor. Üreticiler maliyetin altında fiyatlarla ellerindeki hayvanları satmaya çalışıyor, Anaç hayvanlar, üreticinin kazandığı dönemlerde kesime gönderilmiyor. Ancak üreticinin kazanamadığı 2021 sonu ve 2022 yılında anaç hayvanların kesime gönderildiğini gördük. 2023 yılında bir toparlanma yaşandı. 2021 yılına oranla 2023 yılında anaç koyun ve keçi sayısı yüzde 23 oranında azaldı. Anaç hayvanların kesime gönderilmesini istemiyoruz” dedi.