TÜİK verilerinin bunu doğruladığını söyleyen Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Evlenme ve Boşanma İstatistikleri”ne göre ülkemizde 2023 yılında 16-17 yaş arası 10 bin 471 kız çocuğu evlendirilmiştir. Yine TÜİK’in Doğum İstatistikleri Raporu’na göre 15-17 yaş grubunda 6 bin 505, 15 yaş altında 130 çocuk doğum yapmıştır” dedi.
GELENEKSEL DEĞERLER ETKİLİ
Türkiye’de, özellikle kırsal bölgelerde kız çocuklarının okullaşma oranlarının, erkek çocuklarına kıyasla daha düşük olduğunu belirten Parlakçı, “Bu durum, geleneksel toplumsal normların, ekonomik faktörlerin ve ailelerin kız çocuklarını eğitime teşvik etme konusundaki isteksizliklerinin bir sonucudur. Ailelerin geleneksel değerleri, kız çocuklarının eğitime erişiminde büyük bir etkiye sahiptir. Çocuk yaşta zorla evlendirilmeler, kız çocuklarının eğitimlerini yarıda bırakmalarına neden olan önemli bir toplumsal sorundur. Bu durum, eğitimsiz kadınların yaşam boyu süren sosyo-ekonomik dezavantajlarla karşılaşmasına yol açmaktadır” diye konuştu.
BÜYÜK TEHLİKELİ
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye’nin, 146 ülke arasında 127. sırada yer aldığını söyleyen Parlakçı şunları dile getirdi:“Bu sıralama, Türkiye’nin eğitim başta olmak üzere sağlık, ekonomi ve siyaset gibi alanlarda cinsiyet eşitliği konusunda daha da gerilediğini ortaya koymaktadır. TÜİK’in “2023 Evlenme ve Boşanma İstatistikleri”ne göre ise 2023 yılında 16-17 yaş arası 10 bin 471 kız çocuğu evlendirilmiştir. Yine TÜİK’in 2023 yılı Doğum İstatistikleri Raporu’na göre 15-17 yaş grubunda 6 bin 505, 15 yaş altında 130 çocuk doğum yapmıştır. Türkiye’deki çocuk evlilikleri ve erken yaşta doğumlar, eğitimden uzaklaşan kız çocuklarının karşılaştığı en büyük tehlikelerden biridir. Bu durum, çocukların sadece eğitim hakkının ihlaline değil, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlıklarının da tehlikeye girmesine yol açmaktadır.” Meral KINACILAR ERBEKTE