Öztürkmen barınma sorununa da dikkat çekerek, “Şu an deprem bölgesi konteyner çöplüğüne dönmüş durumdadır. Bunların olası bir afet sonrası, farklı bir afet bölgesine taşınması sırasında aynı sorunlar ile karşı karşıya kalınacak ve yollar yardım kamyonları yerine, konteyner kamyonları ile dolup taşacaktır” dedi.

Binaların ve zeminin uygunluğunun ne kadar önemli olduğunu 6 Şubat depremlerinde gördüklerini anlatan Öztürkmen, “Depreme yönelik acil durum planı hazırlanması, acil durum planına yönelik ara ara tatbikat yapılması, evde ki eşyaların yerleşimi, sabitlenmesi, binalara sigorta yaptırılması, deprem ve afet çantası hazırlanması, deprem anında sakin kalınması ve nasıl hareket edileceği, balkona çıkılmaması, asansör kullanılmaması, çök kapan tutun işleminin nasıl yapılacağı gibi yüzlerce öneri sıralanabilir” dedi. 

Kalkan açıklama bekliyor Kalkan açıklama bekliyor

BİRİNCİ ŞART ZEMİN

Öztürkmen şunları söyledi: “Deprem güvenliği için birinci şart olan binaların inşasının ve zeminin uygunluğu konusunu tekrar hatırlatarak, bu konuda vatandaşlarımızın bilinçlenmesi, binaların inşası sırasında gerekli özenin göstermesi, denetimlerin yapılması, denetimlerin kağıt üzerinde değil de olması gerektiği gibi yapılması, cezai müeyyidelerin koşulsuz uygulanması, ilgili yönetmelik, standart ve kanunların tekrar gözden geçirilmesi ve uygulanması, imar planının ticari kaygılarla değil, bilimin ve tekniğin öngördüğü şekilde gerçekleştirilmesi, kentleşme bölgelerinin zemine uygun seçilmesi gibi önlemlerin, özellikle ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından titizlikle ve önemle dikkate alınması gerektiğini hatırlatıyoruz”

ENERJİ SORUNU

“Bir diğer önemli konu ise deprem sonrası enerji sorunu. Doğalgazın anında kesilmesi nedeni ile kentimizde başta fırınlar olmak üzere, gıda sektöründeki işletmeler günlerce çalışamadı. Özellikle gıda sektörün, stratejik öneme sahip fabrikaların ve deprem sonrası en çok ihtiyaç duyulan hastane ve sağlık kuruluşlarının alternatif yakıtlar ile hizmet verebilmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında deprem sonrası olası gaz kaçakları ve dolayısı ile yangın riskleri de göz önüne alınarak doğalgaz tesisatlarında deprem vanası zorunluluğu da düşünülmelidir”

BARINMA SIKINTISI

“En önemli sorunların başında gelen diğer bir husus ise, deprem sonrası vatandaşların barınma sorunudur. Özellikle aylarca ülke genelinde konteynerler üretildi ve deprem bölgesine tır ve kamyonlar ile taşındı. Çok ciddi trafik sorunu yaratması mı, yolların kilitlenmesi mi, taşınması, indirilmesi mi ne derseniz deyin çok çağ dışı bir uygulama idi. Bunun yerine de daha önce önerdiğimiz modüler konteynerler üretilmesi, hazırda tutulması, bir kamyon ile bir konteyner taşınacağına, belki de onlarca konteynerin bir kamyon ile taşınması, afet bölgesine daha hızlı bir şekilde gönderilip kurulması, en kolay, en hızlı ve en uygun bir yöntem olarak karşımızda durmaktadır. Şu an deprem bölgesi konteyner çöplüğüne dönmüş durumdadır. Bunların olası bir afet sonrası, farklı bir afet bölgesine taşınması sırasında aynı sorunlar ile karşı karşıya kalınacak ve yollar yardım kamyonları yerine, konteyner kamyonları ile dolup taşacaktır. Modüler konteyner üretimi ve hazır depolarda bekletilmesi konusunda gerekirse yasal düzenlemeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlara görev verilmesi veya belediyeler tarafından kapasitesi ve gücü ölçüsünde yine ürettirilip depolarında hazır bekletilmesi gibi girişimlerin ivedilikle yapılması gerektiğini de hatırlatıyoruz