Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu’nun, çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması tespiti gerekçesiyle oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirmesi dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini yeniden gündeme taşıdı. Dijital oyunların çocukların ruh sağlığına etkilerine dair açıklamalar yapan İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Ildırım, olumsuz içeriklerden çocukların nasıl korunması gerektiğine dair ebeveynlere önerilerde bulundu.

Çocukları ekranlardan, dijital oyunlardan uzak tutmak günümüzde neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bazı dijital oyunlar çocuklar için tehlikeli olabiliyor. Bu oyunlar çocukların ruh sağlığını nasıl etkiliyor? Ebeveynler bu oyunlarda nelere dikkat etmeli? Olumsuz içeriklerden korunmaları için çocuklar nasıl bilinçlendirilmeli? Oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirilmesi bu soruları yeniden akıllara getirdi. İstinye Üniversitesi (İSÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Ildırım merak edilen bu soruları cevapladı.

Kaygı bozukluklarına ve depresyona neden olabiliyor

Dijital oyun platformlarının çocukların ruhsal sağlığını nasıl etkilediğiyle ilgili bilgi veren Ildırım, şunları söyledi:

“Dijital oyun platformlarının çocuklar üzerindeki etkisi oyun içeriği, çocuğun yaşı, oyun süresi, aile denetimi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Çocukların dikkat süreçleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren araştırmalar olduğu gibi; şiddet unsurlarına maruz kalma, siber zorbalığa maruz kalma, cinsel içerikle karşılaşma, nefret söylemiyle karşılaşma gibi durumlarda çocuğun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Beden algısını olumsuz etkileyen içerikler yeme bozukluklarının gelişmesinde bir risk faktörü olabilmektedir. Benzer şekilde aşağılayıcı, tehdit edici, ayrımcı söylemler, dedikodu yaymak gibi siber zorbalık davranışları çocukların öz güvenlerini olumsuz yönde etkilemekte, bazı durumlarda kaygı bozukluklarına ve depresyona neden olabilmektedir.”

 

Çocukların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor

Dijital oyun platformlarının çocuk istismarına neden olabilir mi sorusuna ise Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Ildırım şu yanıtı verdi:

“Çocuklara yönelik istismarın fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik olmak üzere farklı türleri bulunmaktadır. Dijital oyun platformları siber zorbalık olarak isimlendirilen aşağılama, tehdit, korkutma amaçlı mesajlar ile psikolojik olarak istismar edilebileceği gibi online uşaklaştırma (online grooming), cinsel içerikli görsel istemek, cinsel içerikli mesaj iletmek şeklinde cinsel olarak da istismar edilebilirler. Dijital oyun platformlarında oyuncuların kimliklerinin anonim olması, farklı görseller ile kendilerini tanıtabilmeleri istismar riskini artıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı dijital oyunların içerisinde cinsel ve şiddet içerikli sahnelerin olması da aynı zamanda çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı dijital oyun platformlarının çok oyunculu olması ve sosyalleşmeye izin vermesi, dolandırılmak gibi durumlara da neden olabilmektedir.”