Özellikle kronik hastalığı olanların daha duyarlı olması gerektiğini belirten Dr. Samet Bayrak, “Sigara içenler, 65 yaş üzeri kalp hastaları ve alerji, astımı olanlar kesinlikle klima altında kalmamalı. Çünkü bu mikrop akciğerlere kadar iniyor, koronavirüsten daha kötü hale getiriyor” dedi.
KLİMA KULLANIMINDA DİKKAT
Sıcaklıkların artması ile birlikte klima kullanımının arttığını, bunun da bronşit ve zatürre vakalarında hızlı bir artışa yol açtığını belirten Bayrak, özellikle çocukların bu durumdan en fazla etkilenen grup olduğunu söyledi. Özellikle otel ve tatil köylerinde klimaya bağlı zatürre vakalarının arttığını dile getiren Bayrak, bu durumun KOVID-19’a oranla daha fazla zatürreye yol açtığını ve endişe verici olduğunu belirtti. Bayrak, Legionella bakterisinin klimalardan üremesiyle ortaya çıkan lejyoner hastalığının, çocuklarda KOVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ifade etti. Bayrak ayrıca, bu durumun ciddi ve endişe verici olduğunu belirterek, vatandaşları klima kullanımında dikkatli olmaları konusunda uyardı.
VAKA SAYISINDA ARTIŞ YAŞANIYOR
KOVID-19 salgınında bile bu kadar fazla çocuk zatürresi görmediklerini belirten Bayrak, Legionella bakterisinin çocuklarda KOVID-19’a oranla daha fazla zatürreye yol açtığını vurguladı.Bayrak, “Legionella pneumophila bakterisi klimalardan üreyerek hastalığa neden oluyor. Bu hastalık kronik rahatsızlığı olan kişilerde daha tehlikeli. 65 yaş üstü kalp rahatsızlığı olan vatandaşların yanı sıra, sigara içenler, alerji ve astımı olanlar kesinlikle klima altında kalmamalı. Çünkü bu mikrop akciğerlere kadar iniyor, koronavirüsten daha kötü hale getiriyor. Klimalar 24 ile 26 santigrat arasında çalıştırılmalı. Bakteriler genellikle ılık sularda kolaylıkla çoğalıyor. Bu nedenle sauna, hamam veya kaplıca havuzlarından çıkan buhar damlacıklarının solunmasıyla akciğerlere ulaşıyor. u nedenle klimaların düzenli temizlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Lejyoner hastalığı belirtilerinin, genellikle lejyonella bakterisine maruz kaldıktan 2 ila 10 gün sonra ortaya çıktığını belirten Bayrak, “Diğer zatürre tipleri ile benzer belirtiler gösterir ve sıklıkla baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk, titreme 40 santigrat derece veya daha yüksek olabilen ateş görülür.
Bazı hastalarda başlangıçta sadece kas ağrıları ve hafif bir baş ağrısı vardır. Diğer belirtiler 1-2 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Daha şiddetli belirtiler ortaya çıktığında, ateş yükselir, kas ağrıları genellikle daha da kötüleşir ve hastada titreme gelişir. Belirtilerin ilk ortaya çıkmasından sonraki ikinci veya üçüncü günde, balgamlı ya da bazen kanlı öksürük, Nefes darlığı, Göğüs ağrısı, Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi ile ilişkili belirtiler görülür” şeklinde konuştu.