Türk cerrahlar tarafından, dünyada sadece 6 kişiye yapılan tek seferde obezite ve rahim duvarı kanseri ameliyatı, dünya literatürüne girdi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndaki cerrahlarca eş zamanlı yapılan ameliyatlarla hastanın hem kanserli dokusu çıkarıldı hem de obezite cerrahisi olan mide ameliyatıyla bir ayda yaklaşık 20 kilo vermesi sağlandı.
ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ
HÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Nezih Akkapulu, obezitenin küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Obezite sıklığı her geçen gün daha artmaktadır. Verilere göre, 2030 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 40'nın obez ve yüzde 20'sinin de morbid obez olacağı öngörülüyor. Bu, sağlık açısından ciddi bir risk." dedi. Obezitenin başta eklem olmak üzere kalp ve damar, diyabet, inme, hipertansiyon gibi hastalıklara zemin hazırladığına dikkati çeken Akkapulu, bunların yanı sıra meme, kolon, rahim, kalın bağırsak gibi kanserlerin gelişmesinde de önemli bir faktör olduğu bilgisini verdi.
CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU
Akkapulu, obezitenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1992 yılında hastalık olarak kabul edildiğini anımsatarak, uygun planlamayla tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olduğunun altını çizdi. Obezitede genetik faktörler kadar dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam gibi değiştirilebilir faktörlerin de etkili olduğunu vurgulayan Akkapulu, sözlerine şöyle devam etti: "Obezite, yaşam tarzı değişikliği, medikal ve uygun hastalarda cerrahi seçenekleriyle tedavi edilebilmektedir. Cerrahi seçiminde hastanın vücut kitle indeksi önem taşıyor. İndeks, 40'ın üzerinde olduğunda morbid obez olarak tanımlanıyor. İndeksi 40'ın üzerinde olan ya da vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olup yandaş hastalığı olanlarda cerrahi önceliklidir. Bu doğrultuda, uygun olduğu belirlenen hastalara tüp mide ya da gastrik baypas gibi iki cerrahi seçeneğini öneriyoruz."
MUTLUYUZ
HÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda jinekolojik onkoloji cerrahı olarak görev yapan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derman Başaran da hastanın yıllardır devam eden kanama şikayetlerini bildirmesi üzerine yapılan incelemelerde tıbbi ismi endometrium kanseri olan rahim duvarı kanseri tanısı konulduğunu ve cerrahi ile rahmin çıkarılmasına karar verildiğini anlattı. Doç. Dr. Başaran, tek seferde obezite ve kanser cerrahi ameliyatının, bu alandaki uluslararası dergiye makale olarak sunulduğunu ve Türk cerrahların bu alandaki başarısının dünya literatüründe yerini alacak olmasından duydukları mutluluğu dile getirdi.AA