Eczacılar, plansız açılan eczacılık fakültelerine, hesapsız arttırılan kontenjanlara, piyasalaştırılan eğitim sistemine ve eczacı işsizliğine ‘artık yeter’ dedi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, eczacılık fakültelerine alınacak öğrencilere Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) ilk 50 bin başarı şartının getirilmesini istedi. Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci ise yaptığı açıklamada, 20 bin fazla eczacı varken, YÖK’ün durmadan kontenjan artırdığını belirterek şunları söyledi:”Eczacılık fakültesi sayısında dünya üçüncüsüyüz. YÖK durmaksızın kontenjanları artırırken, vakıf üniversitelerinin kontenjandaki oranı yüzde 35’i aşıyor. Bakanlık rakamlarına göre 20 bin fazla eczacımız varken, eczacılık fakültelerinde öğrenim gören öğrenci sayısı mevcut eczane sayısına yaklaşıyor. Bakanlıksa mezunların yılda ancak yüzde 15’ine kadro açıyor. Merkez Heyeti ve 56 eczacı odasıyla; plansız açılan eczacılık fakültelerine, hesapsız arttırılan kontenjanlara, piyasalaştırılan eğitim sistemine, eczacı işsizliğine karşı duruşumuzu ortaya koymak için Ankara’da YÖK’ü protesto ediyoruz” .

OLUMSUZ ETKİLENİYOR

2019 - 2023 yılları arasında Sağlık Bakanlığı’nın aldığı eczacı sayısının 3521, aynı yıllarda eczacılık fakültelerinin aldığı toplam öğrenci sayısının; 20865 olduğunu belirten Demirci, “2011 ile 2024 yılları arasında eczanenin ilaç politikalarından kaybı yaklaşık 8-9 puan 2019 ile 2022 arasında GSYH’dan sağlığa ayrılan pay azalırken, halkın cepten harcamaları artışta. 2023’te Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıranların sayısı 3 milyonu geçti. Sağlık ve eğitim piyasalaştıkça, eczacı da öğrenci de hastada da olumsuz etkileniyor” dedi.