Raporda, eğitim emekçilerinin yaşam koşullarının giderek ağırlaştığı, mülakat, ücretli öğretmen, okullarda hijyen ve şiddet sorununun devam ettiğine yer verildi. Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, zorunlu eğitimde olması gereken 200 bine yakın çocuğun eğitim dışında olduğunu belirtirken, “Eğitimin yapısal sorunlarına yine çözüm üretilemedi” dedi.
EĞİTİM DIŞINDAKİ ÇOCUK SAYISI ARTTI
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı eğitim raporuyla ilgili bilgi verdi. Parlakçı, “Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi ve sendikamız üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün araştırmasına göre 2023 sonu itibariyle eğitim çağındaki nüfus 18 milyon 175 bin 102 iken, 2023/24 eğitim öğretim yılında okula kayıtlı öğrenci sayısı 17 milyon 79 bin 738 oldu. Bu durumda çağ nüfusunda olmasına rağmen okula kaydı olmayanların sayısı 1 milyon 95 bin 364 olmuştur. Yine Eğitim Reformu Girişimi’nin raporuna göre, 2023-24’te eğitim dışındaki çocuk sayısının yüzde 38,4 artarak yaklaşık 612 bin 814’e yükseldi. Zorunlu eğitimde olması gereken 200 bine yakın çocuğun eğitim dışında olduğu araştırmaya göre okuldan ayrılmalar yüzde 74 oranıyla en çok ortaöğretim seviyesinde yaşanmıştır” diye konuştu.
HİJYEN SORUNU DEVAM EDİYOR
Okullarda hijyen sorununun devam ettiğini belirten Parlakçı, “Millî Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre devlet okullarında toplam 143 bin 355 temizlik personeli görev yapıyor. Eğitim öğretim yılının başından itibaren haftada üç gün çalışan geçici temizlik personeli, okul hijyeni için yetersiz. Hükümetin tasarruf politikaları kapsamında temizlik personelinin çalışma günlerinin azaltılması, okullardaki hijyen koşullarını ciddi şekilde tehlikeye atmış ve öğrencilerin sağlığını riske sokmuştur” dedi.
EĞİTİMİN YAPISAL SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ
Yıllardır çözüm bekleyen okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilemediğini dile getiren Parlakçı, “Kalabalık sınıflar, ikili öğretim ve taşımalı eğitimden kaynaklı sorunlara çözüm üretmek yerine alınan kararlarla yeni mağduriyetler yaratılmıştır. Özellikle deprem bölgelerinde okul binalarının yeniden inşası ve güçlendirilmesi çalışmaları yetersizdir. Kalabalık sınıflar ve eksik derslikler, öğrencilerin sağlıklı bir eğitim ortamına erişimini zorlaştırmıştır” dedi.
EKONOMİK KRİZ EĞİTİM GİDERLERİNİ KATLADI
Son yıllarda yaşanan ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik krizin, eğitim giderlerini de ciddi anlamda katladığını ifade eden Parlakçı raporda yer alan diğer sorunlarla ilgili şunları söyledi:”İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri, çanta ve diğer gereksinimler hesaba katıldığında toplam maliyet 3.000 TL ila 5.000 TL arasında gerçekleşmiştir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6.000 TL’yi geçmiştir. Eğer teknolojiye yönelik ihtiyaçlar (tablet, hesap makinası vb) da eklenirse, bu rakamlar 10.000 TL’nin üzerine çıkmaktadır. Birçok aile, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir.
KARANLIKTA OKULA GİDİYORLAR
Ücretli öğretmenlerin sayısı 100 bine yakın. Eğitim emekçilerinin yaşam koşulları giderek ağırlaştı. Yeni müfredat sorunları beraberinde getirmiştir. Kalıcı yaz saati uygulaması eğitimi ve öğrencileri olumsuz etkileşiştir. Öğrencilerin karanlıkta okula gitmek zorunda bırakılması nedeniyle çok sayıda öğrenci okula gelmek istemediklerini, ilk dersleri dinleyemediklerini ve anlatılanları anlamadıklarını belirtmektedir. MESEM’ler öğrencilerin can güvenliğini tehdit ediyor. Öğretmenlik meslek kanunu tüm eleştirilere rağmen yasalaştı. Eğitim emekçileri sık sık okulda şiddetin hedefi haline gelmiştir. MEB tarafında ihtiyaç ve norm kadro fazlası olarak belirlenen çok sayıda öğretmen mağdur edilmiştir.” Meral KINACILAR ERBEKTE