Aslan, "İran'da ambargo nedeniyle yıllarca bekleyen fıstıklar, serbest ve kontrollü bir şekilde getirilmediği için insan sağlığını ciddi tehdit ediyor" dedi.
"Kaçak İçkiden Daha Tehlikeli"
Aslan, kaçak fıstığın halk sağlığının gündemindeki kaçak içkilerden bile daha zararlı olduğunu vurgulayarak, "Bu fıstıkların ne şartlarda saklandığı bilinmiyor. Yıllarca ilaçlanarak depolanan bu ürünlerin insan sağlığına büyük zararları var. Tüketicinin korunması gerekiyor. Denetim sağlansa bile, aflatoksin miktarının ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkacak" diye konuştu.
Gerçek Siirt Fıstığı Aromasından Tanınabilir
Kaçak fıstıkların Siirt fıstığından ayırt edilmesi konusunda da bilgi veren Aslan, "Siirt fıstığı, aromasıyla fark yaratır. Fıstığı iyi bilmeyen biri bile aroma farkını anlar. Kaçak fıstıkların Siirt fıstığı adıyla satılması, hem bizleri hem de tüketiciyi ciddi anlamda etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Aflatoksin Nedir?
Son yıllarda yaşamımızı önemli derecede etkilediği için sıklıkla sözü edilen aflatoksin, günlük yaşantımızda her yerde karşılaştığımız küflerden bazılarının ürettiği kimyasal maddelerden biridir. Bu maddeler arasında bazıları insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olduğu için zehir özelliği taşımaktadır ve aflatoksin de bunlardan biridir. Aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve "toksin" kelimesinden türetilmiştir.
Bu madde, bir çok organın yanı sıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır. Bu etki, genetik çalışmalarla kesin olarak kanıtlanmıştır. Birçok ülkede yapılan çalışmalar, karaciğer kanserine yakalanan insan sayısı ile tükettikleri aflatoksinli gıda arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Aflatoksin Nasıl Oluşur?
Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıdaya bulaşması; ikinci koşul ise, gıdanın küf sporlarının çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır. Küflerin ürettikleri zararlı maddeler, yüksek sıcaklıkta bile yok olmamaktadır. Bu nedenle, aflatoksin oluşumunu önlemek için küf gelişimini engellemek gerekmektedir.
Aflatoksin yapan küflerin gelişmesi için 25-35 °C sıcaklığa ve %70'in üzerinde nispi neme ihtiyacı vardır. Küfler, nemli ve sıcak ortamlarda hızlıca çoğalabilir. Bu nedenle, ortamı soğutmak veya nemi azaltmak, küfün üremesini ve dolayısıyla aflatoksin oluşumunu engelleyecektir.