Bu artışların suni olduğunu, belirten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Dürüst tacirlik anlayışına sığmayan stokçuların, spekülatif davranışlar sergileyenlerin eseridir. Fiyat artışlarının durması için gerekirse ithalat için izin talebinde bulunuruz” derken, Fıstık Sanayiciler Derneği eski başkanı Neşet Uçar da Tuncay Yıldırım’a destek verdi. Fiyat artışlarını mahsulün azlığına bağlayan Uçar, “Ancak artışta spekülatörlerin de etkisi var. Fıstığın büyük çoğunluğu Şanlıurfa’da kaldı. Onlarda istedikleri gibi fiyatlarla oynuyor” dedi.
YILDIRIM:ARTIŞ SUNİ
Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Antepfıstığındaki artışların suni olduğunu belirterek sosyal medyada açıklama yaptı. Yıldırım, “Yeşil altınımız Antep Fıstığındaki suni fiyat artışlarının durması için acil aksiyon alınmalı. Son dönemlerde Gaziantep gastronomi kültürünün baş tacı, bölge tarımının göz bebeği, şehrimizin ilk coğrafi işaretli ürünü ‘Antep Fıstığı’ fiyatlarındaki astronomik rakamlar başta baklava olmak üzere birçok ürünün üretim ve satışını zora sokmakta. Üyelerimizden aldığımız geri bildirimler ve araştırmalarımız gösteriyor ki bu fiyat artışı tamamen suni olup, dürüst tacirlik anlayışına sığmayan stokçuların, spekülatif davranışlar sergileyenlerin eseridir. “ dedi.
İTHALAT İZNİ TALEP EDERİZ
Fiyatların düşmemesi halinde ithalat izni talep edeceklerini söyleyen Yıldırım şöyle dedi: ”Sektörün kalbi Gaziantep Fıstıkçılar Sitesi’nde faaliyet gösteren işletmelerin dışında gayri ahlaki şekilde yaratılan, Gazi şehrimizin imajı ve ekonomisi üzerinde olumsuz etki bırakan bu fiyat artışının önüne geçilmesi için yetkililerin sıkı takip ve incelemeler yapmasını bekliyoruz. Antep fıstığı fiyatlarının gerçekçi düzeye gelmemesi durumunda GTO olarak gerekirse ithalat izni talep edeceğimizi de açıkça ifade ediyoruz.”
UÇAR:MAHSÜL AZALDI
Mahsul azaldığı için fiyatların arttığını, bunun yanı sıra spekülatif artışların da etkili olduğunu dile getiren Neşet Uçar, şunları dile getirdi: ”Boz iç fıstığın kilosu şu anda Bin 100 lira. Bayramdan önce 800-850 lira arasındaydı. Kırmızı kabuklu fıstık 255-260 liraydı, şu anda 260-285 liraya yükseldi. Tuzlu fıstık 400 liraydı, 450 liraya yükseldi. Mahsul azaldı, fiyat artışlarının yüzde 80 sebebi o. Ancak Spekülatörlerin de etkisi var. Şu anda ürünün büyük çoğunluğu Şanlıurfa’da kaldı onlarda oynuyor. Gerekirse ithalat yapmak lazım. İlk günden Tuncay başkana katılıyorum.” Meral KINACILAR ERBEKTE