10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Gaziantep’te bu kez farklı kutlandı. İlk defa Büyükşehir Belediyesi’nin kutlama programına Valilik de destek verdi. Tuğcan Otel’de yaklaşık 400’e yakın Gazeteci ve yakınlarının katıldığı programda Vali Kemal Çeber ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin önemli mesajlar verdi. Vali Kemal Çeber, gazetecilik mesleğinin önemine değindiği konuşmasında bir öngörüsünü de paylaştı ve “En geç 20 yıl sonra bu bölge yeni Marmara bölgesi olacak. Gaziantep’te bu bölgenin merkezi olacak” dedi. Fatma Şahin de ikiz kardeş dediği gazetecilerle ilgili övgü dolu cümleler sarf ederken Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili de umut dolu konuştu. “Artık ben nene başkanım” diyen Şahin, “Çok önemli bir döneme şahitlik ediyoruz. En kötüsü geride kaldı. Önümüzde büyük bir umut var, kardeşlik yolu var ve büyük bir kalkınma yolu var. Bu kadar külfetini çekmiş bir bölgenin, bir şehrinde bir kalkınma ihtiyacı varsa bu hakta bu şehrindir” dedi.
SEZEN CİHAN SUNUM YAPTI
Kanada’dan gelen heyet nedeniyle Fatma Şahin’in programa gecikmesi üzerine yapacağı sunumu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan yaptı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan Cihan, Büyükşehir Belediyesi’nin 9 aylık süreçte yaptığı çalışmalarla ilgili şunları anlattı: “Kuraklık yaşadığımız bir dönemde suyun önemi daha da arttı. Düzbağ’dan suyu getirdik. Esas hedefimiz baraj. Barajın Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınması ile ilgili güzel gelişmeler oldu. Gaziantep’in bu proje hayata geçtiğinde içmesuyu ile ilgili bir sıkıntısı olmayacak. Su arıtma tesisleriyle Gaziantep’in pis suyunun yüzde 99’unu arıtıyoruz. Hem şehir merkezinde hem ilçelerde bütün atıkları arıtma tesisleriyle arıtıp sulamada kullanıma açıyoruz. Tam 15 köprülü kavşak yaptık. 128 köprü yaptık. BUSEM köprülü kavşağının da ihalesi yapıldı, sözleşmesi yapıldı. 5 Milyon TL yatırım maliyeti olan kavşağın inşaatına başladık. Kentsel dönüşüm çok önemli dedik. Göllüce, Aydınlar Mahallesinde önemli çalışmalar yapıldı. Güneyşehir, Kuzeyşehir’e araç gitmiyordu. Oraları tam zamanında planladık, ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Güneyşehir’de 35 bin konut olacak. Şu anda 10 bin 500 yerleşim oldu. 5 bine yakın konut ise devam ediyor. Kuzeyşehir’de 32 bin konut olacak, 128 bin vatandaşımız yaşayacak. Kuzeyşehirde 25 konut şu anda kullanımda. Gazikonut ile ilgili kampanya başlatmıştık çok ciddi talep var, 100 binin üzerinde müracaat geldi, 5 yıl içerisinde 10 bine yakın konutu tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. BUSEM projemiz devam ediyor, yoğun talep var.
YEŞİL ALANI ARTIRDIK
“Gaziantep’te kişi başına düşen yeşil alan miktarı 8.51 m2ydi, biz bunu 10.5 metrekarenin üzerine çıkardık. 10 yıllık süreçte 3 milyon m2 park yaptık. Yeni projemiz var 19 kmlik, Alleben’den başlayıp devam edip Hobi bahçelerine kadar boş alanların tamamını değerlendirerek bir park projesini hayata geçireceğiz. Öte yandan yenilenebilir enerji projelerimiz var. Bunları AB hibeleriyle yapıyoruz. Çöpleri ayrıştırıp ekonomiye kazandırıyoruz, ayrıca enerji elde ediyoruz. Hayvan Barınağı çok önemli. Daha gündeme gelmeden biz barınak projesini hayata geçirdik. Bir çok belediyeye örnek gösterildik. Sosyal yardımlar devam ediyor. Sosyal tesis anlamında iki tane vardı şu anda 81 tane sosyal tesisimiz var. Deprem bölgesinde yaraları birlikte sardık. Oralarda Ticaret merkezlerini hayata geçirdik. Ortez protez merkeziyle depremde uzuvlarını kaybedenlere ücretsiz destek oluyoruz. 30 adet spor salonu yaptık. Gaziantep Gastronomi ve kültüreyle zengin bir şehir. Bütün değerlerimizi tescilliyoruz”
ŞEHİR İÇİ TRAFİK RAHATLAYACAK
“Türkiye’nin arkeoloji enstitüsü Gaziantep’te kuruldu. 100’den fazla binayı restore ettik. Karavan parkları projemiz var. 10 yılda 13 tane müzeyi hayata geçirdik. Dülük OSB tüneli çok önemli. İhalemizi yaptık, maliyeti 3 Milyar 800 milyon TL. 6.5 km uzunluğunda. Yolun tamamı 9 km. Bu proje hem şehirlerarası hem şehir içi trafiği çok rahatlatacak. Şubat ayında maliyeti 50 milyon Avro olan vagonların ilk seti Gaziray hattına inecek. Günlük 50 bin yolcu taşınacak. 132 otobüsümüz vardı bunu 356’ya çıkardık. Elektrikli otobüs alıyoruz. Artık tamamen hidrojenli otobüslerle ilgili araştırma çalışmalarımız devam ediyor. Kamil Ocak Stadyumu çalışmaları iyi gidiyor. 3 bin 300 kişilik salonumuz. Yıl sonunda inşallah açılışını yapacağız. Sazgın Köyünün meydanı ekolojik proje olarak planlanıyor. Emekliler Lokali birkaç ay içinde bitecek. Kongre merkezi yapıyoruz. Deprem müzesi yapıyoruz. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için doğalgaz dönüşümü yapıyoruz. Altyapı için GASKİ 37 milyar devasa yatırım yapacak. Ulaşımda yeni düzenlemeler yaptık, kavşaklarda yeni düzenlemeler yaptık”
ŞAHİN: BİZ SİZİN EMRİNİZDEYİZ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ikiz kardeşiz dediği Gazetecilerin gününü kutladı. Şahin, Gazze’de, depremde, koronada vefat eden Gazetecilere Allah’tan rahmet diledi ve şunları söyledi: “Atatürk, Türk milleti zeki, çalışkan ve cesaretlidir diyor. En büyük örneğide Gaziantep modeli. Çok çalışıyorsunuz ben buna şahidim, bizde çok gayret ediyoruz. Alın teriyle akın teriyle bu memleket için kaleminizle mücadele ediyorsunuz. Eğitim şehri, spor şehri, bilim şehri, kültür ve sanat şehri Gaziantep pozitif gündem oluşturabildiysek bu sizin eseriniz, bu şehrin uluslararası marka değerini koruyabildiysek bu sizin eseriniz. Biz sizin emrinizdeyiz sizin hizmetkarınız çünkü biz bir aileyiz. Huzur şehri, erdemli şehir, yeni buhara bu salonla birlikte olacağız. Bu eser bu başarı sizin. Allah’ın izniyle önümüzdeki 10 Ocak’ta çok daha güzel. çok daha mutlu, kalkınmış, sorunları çözme kapasitesini yükseltmiş bir Gaziantep modelini birlikte konuşacağız, sizleri her birinizi çok seviyorum, emeğinize şahidim. 22 yıl önce, genç bir mühendisken başladığım yolculukta bugün nene başkan olarak size bakıyorum, etle tırnak gibiyiz, kardeşiz, bizim birbirimize ihtiyacımız var, sevgiyi ilmek ilmek işleyip kardeşliği güzel bir şekilde dokuduğumuz zaman, siz bizim halkımızın sesisiniz, vicdanısınız umudusunuz. siz bizim halkımızın beklentisisiniz, gayretisiniz, bizde bu gelen sesi yol hatıramız kutup yıldızı yaptığımız zaman burayı, kendi şehrimizi, bölgemizi huzurun, kardeşliğin, barışın şehri yapacağız.”
GAZİANTEP’TE 100 BİN SURİYELİ ÇOCUK OKUYOR
Şahin, Suriye’de yaşanan gelişmelere değindi ve önemli mesajlar vererek şöyle konuştu: ”Komşumuz olan Suriye’ye geri dönüşlerle alakalı bütün dünya bizim ne yaptığımızı, ne yapabileceğimizle ilgili bizi dinlemek istiyor. Bugünde Kanada’nın kabinesinin yarısı Gaziantep’e geldi ve bizim geri dönüşleri, gönüllü geri dönüşle alakalı düşüncelerimizi almak istediklerini belirttiler. Öldürmek kolay, Kanada bakanına söyledim, eğer Avrupa’nın yaptığını yapsaydık gözümüzü kapasaydık, üç maymunu oynasaydık bugün bu noktaya gelinmezdi. Para, para, para deseydik, petrol var, enerji, maden var bundan nasıl istifade edebilirim demedik. Avrupa bana en akıllısı, en eğitimlisi, en zengini gelsin dedi. Bir çile çekilecekse bu topraklar zaten çile çekmeye alışık bir bakış açısıyla karşılaştım. Benim için büyük bir hayal kırıklığı idi. Bugün bu şehirde 100 bin Suriyeli çocuk okuyor. Eğer Aylan bebek benim bebeğim demeseydik, bugün o 100 bin çocuk Ege denizinde boğulacaktı. Hamdolsun tarihimize yaşatan bir tarih olarak altın harflerle yazdırdık. Eğer öldürseydik bu 100 bin çocuğun ölümüne vesile olsaydık bugün bu huzurla bu sofrada buluşabilir miydik? Biz yaşattık. Yaşatmak içinde bir mücadele verdik, büyük bir gayret gösterdik. İlk başkan olduğumda hakikaten gün görmemiş hacıya döndü derler, kafamda bir model var, başkanlık için yapılacak çok iş var bir gecede 500 bin mülteci şehrine geliyor, bütün planlamalar alt üst oluyor. Tam kafamızı kaldırırken bir virüs bizi eve hap sediyor, şehirde en az zararla geçirmek için büyük mücadele verdik. Tam kafamızı kaldırırken 6 Şubat depremi oldu. Semimi duyan varmıyı hep birlikte dinledik”
GÜNDE 30 HANE SURİYE’YE DÖNÜYOR
“13 yılın sonunda bütün dünya Türkiye ne diyor, Gaziantep modeli nasıl çalışıyoru konuşuyor. Birlikte rahmet var, birlikte kuvvet var modeli diyorum. Komşusu açken bizden değildir. Yeni bir dönem başladı. 13 yıl boyunca çok büyük zorluklar yaşadık ama yeni bir fırsat var. Bunu bir destinasyon olarak görüp yeni bir model geliştirmemiz gerekiyor. Nasıl onurlu, gönüllü bir dönüşüm olacak. Tüketilen su miktarından biliyorum depremden sonra bu şehrin nüfusu 250 bin büyüdü. Niye, bölge suyu yönetememişti, Hatay dahi deprem bölgesinde haftada 1 saat su veriyorlardı. Biz 130 km’den dağları delerek şehre su getirdik ve şehre 48 saat sonra suyu verdik. 100 bin çocuğun okulunu orada yapmazsan nasıl geri dönsün? Sudan çıkardığımız günde 30 hane dönüyor. Aboneliğini iptal ediyor. Bu önemli bir sayı. Halep’in yarısı yok diyorlar. Kanada biz ne yapacağız diyor?. Bir dersimize çalıştık bunların barınmasına evinin yapılmasına yardımcı olduğun zaman evleri olduğunda dönecekler. Uluslararası toplum elindeki fonu geri dönüşe teşvik yaptığı zaman 1 yılda biz bunların hepsinin gönüllü, onurlu geri dönüşünü sağlayacağız. Ama mış gibi yapmayacağız. Bütün yükü Türkiye çeksin demeyeceksin. Bütün Avrupa düzensiz göçle uğraşıyor.”
SERBEST MODELİ ÖNEMLİ
“Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Guterres bu şehre geldi fedakarlığımızı gördü. Fatma Başkanın anlattığından fazlası var diyor. Çok önemli bir döneme şahitlik ediyoruz. En kötüsü geride kaldı. Önümüzde büyük bir umut var, kardeşlik yolu var ve büyük bir kalkınma yolu var. Bu kadar külfetini çekmiş bir bölgenin, bir şehrinde bir kalkınma ihtiyacı varsa bu hakta bu şehrindir. 13 yıl boyunca gözlerini kapatıp üç maymunu oynayıp Aylan bebeklerin ölmesine müsaade edenler orada petrol kısmını terörize edip savunma sanayisini orada tutanlar bugün en önce gittiler Şam yönetimine. Daha önce neredeydiniz? Acaba burada bir pay varda ben alabilir miyim diye bakıyorlar. Bu mantık mandacılık Afrika’da tutmadı, insan diye bakacaksın. Kardeşliği dokuyacaksın. İşte Türkiye’nin şu anda itibarı ve geldiği nokta budur. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya beşten büyüktür’ sözünün ne anlama geldiğini dünya gördü. Çocukların ölümüne neden olan o adam bugün kendi mülteci oldu. Zulümle abad olunmaz. Bizim önümüzde büyük bir kalkınma, kardeşlik geleceği var. Bunu birlikte yapacağız, destinasyonla yapacağız. 100 bin çocuğun okul ihtiyacını çalıştık. Bir serbest bölge modeliyle burada çıkan her ürünün hızlı bir şekilde rekabet etme gücünü artıracağı, sanayicilerimizin ürettiği ürünü en kaliteli ürünü en uygun maliyetle üreteceği modeli çalıştık. Öngörü önemli.”
GAZİANTEP MODELİ İLE BÜYÜDÜK
Gaziantep modeliyle, şehri büyüttüklerini dile getiren Şahin, “Şehrimizin 100 bin konut açığı var. Şehri büyütüyoruz. Güneyşehir’de 20 bin kişi yaşıyor. Bakanımız Mehmet Şimşek 500 bin sosyal konut ihtiyacı var Gaziantep modeliyle bunu yapabiliriz dedi. Önümüzde muhteşem fırsatlar geliyor. Her zorluğun bir kolaylığı var o gün bugün. Yeni dünya düzeninde yenilenmezsek yenileceğiz. Hakikat mücadelesi savaşı önemli. Gaziantep modelini Türkiye modeli dünya modeli yapacağız, bu iş ekip işi. Sayın Valimizle 15 günde bir toplantı yapıyoruz. Sorunları nasıl çözeceğimizi konuşuyoruz. Reçetelerimizi alıyoruz Ankara’ya gidip kapı kapı dolayışıyoruz. OSB’nin 5 tane kavşağını yatırım programına aldırdık. Yüksek Arıtma tesisini yatırım programına girdirdik, Fırat’tan su getirecek olan projeyi yatırım programına aldırdık. OSB’de 300 bin işçi çalışıyor Türkiye’de ilk kez acil travma hastanesi yaptık. Sağlık bakanlığına devredeceğiz. İşçinin canını hakkını korumak bize emanet siz bize emanetsiniz. Biz bu makamla sınav oluyoruz. Gayret bizden zafer Allah’tan olacak” dedi.
VALİ ÇEBER: GAZİANTEP YENİ MARMARA BÖLGESİNİN MERKEZİ OLACAK
Vali Kemal Çeber de Gazetecilerin gününü kutlarken mesai arkadaşlarım ifadesini kullandı ve yapılan çalışmalarla ilgili şunları dile getirdi”Bakan Başkanımız kendisine yeni bir sıfat koymuş, sayın nene bakan başkanım. Çok değil 15-20 yıl sonra bu bölge Türkiye’nin yeni Marmara bölgesi olacak ve Gaziantep de buranın merkezi olacak. Bugün bile bunun sinyallerini ışıklarını ve nedenlerini görüyorum. Bunu kimseye şirin gözükmek için söylemiyorum. İlin potansiyelini biliyorum ve görüyorum artık 1.5 yıl geçti. Bu ilin kapasitesini neler yapabileceğini görüyorum. Bölgenin muhtemel gelişmelerini okuyorum, devletimizin bu bölgeyle ilgili projelerini biliyourm ve bizim dışımızdaki bölge ülkelerindeki gelişmeleride takip ediyorum. İşte onları üst üste koyuncada diyorum ki en geç 20 yıl sonra bu bölge Türkiye’nin yeni Marmara bölgesi olacak ve Gaziantep’te merkezi olacak. Devletimizin Kalkınma Yolu Projesi 15 yıl sonra bu ülkenin Basra Körfezinden Almanya’ya bu bölgeyi buluşturacak olan en önemli projesidir. En basiti bu. Onun dışında ne Irak, ne Suriye bugünkü gibi kalacak ve mutlaka bir şeyler olacak. Hatırlayın çok çektik, çok yorulduk çok şeye katlandık, ama biraz daha sabır demiştim. Sabrın sonunu hayırlısıyla gelmeye yakın olduğu noktalardayız. Yeter ki iyi niyetle, yeter ki bize yakışan şekilde süreçleri takip edelim. Onun için ben o savımı ortaya koyarım. Tam bir devlet aklı içinde süreç devam ediyor. Hala depremle ilgili işlerimiz var, son afetzedemizde güvenli sıcak yuvasına kavuşana kadar bizim en önemli işimiz. Bugün itibariyle 5 bine dayandı kendi evine dayanan hak sahibimiz. Toplam 17 bin 400 hak sahibimiz var 23 bin inşaat devam ediyor. 12 bin civarında tamamlandı.
GAZİANTEP’TE ASAYİŞTE YÜZDE 35 DÜZELME VAR
Eğitimde depremden önceki derslik sayısının en az yüzde 15 üzerine çıkacağız demiştik. Hedefi güncelledik yüzde 25 diyoruz. Önümüzdeki haftalarda bir tarım meslek lisesinin pansiyonları da dahil Nurdağı’nda büyükşehir, valilik ve üniversite işbirliği ile temelini atacağız. Sağlıkta son bir yılda ilin yatak kapasitesi 2 bin arttı. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 2 bin daha artacak. Oğuzeli’nde 42 olan yatak sayısı, 90, Nurdağı’nda 25 olan yatak sayısı 72 oldu. Yakında Nizip’i açıyoruz, Şehitkamil’de 800 yatağa başlıyoruz. Tüm bunlar sıkıntılara rağmen yapılıyor. Gaziantep en hızlı ilerleyen vilayetlerden biri. Geçen yıldan bu yıla ildeki asayişte yüzde 35 düzelme sağlandı. Çok daha iyi olacak. Bunları sizinle beraber yapıyoruz. Siz olmadan olmaz. Biz ne kadar bağırırsak bağıralım, biz ne dersek diyelim siz bizim sesimizi duyurmadıktan sonra, siz yapılan yanlışları söylemedikten sonra, siz yapılan güzellikleri göstermedikten sonra bizim o bağırdığımız ses çıkmaz. Onun için birlikte uyum içerisinde kardeşçe Gazişehre yakışır, ülkeye yakışır şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Biz bütün kurumlarımızla beraber size destek olabileceğimiz, yanınızda olabileceğimiz her noktada olmaya devam edeceğiz. Hep beraber bu güzel şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Çalışan Gazeteciler gününüzü canı gönülden tebrik ediyorum, daha nice yıllara sağlıkla, sıhhatle, huzurla kavuşun diyorum.” Meral KINACILAR ERBEKTE, Leyla ÖZEKŞİ POLAT