Yıldırım, “Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine, artırabileceğine dair yayınlar mevcut. Özellikle bu gruptaki hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze alınmamalı ve tansiyon dengesi bozulmamalı. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalı” dedi. 

Yıldırım, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında yaz kış kullanılan, gribe, nezleye, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı şikayetleri azaltan, semptomları hafifleten ilaç grupları, doktora danışılarak kullanılması gerektiğini vurguladı. 

KALP KRİZİ SORUNU OLABİLİR

Yıldırım bu ilaçların yol açabileceği kalp krizi riskine dikkat çekti. “Bu ilaç gruplarının içerisinde özellikle fenilefirin veya psödoefedrin dediğimiz bir etken madde mevcut. Her hasta grubunun maalesef bunu kullanması uygun değil ve sakıncalı. Fenilefrin ve psödoefedrin sempatomimetik ajanlardır ve bu vücudumuzdaki salgıları azaltmaya yarar. Özellikle burun ve geniz akıntısı durumlarında. Ancak yan etki olarak çarpıntı ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Özellikle kalp, tansiyon hastalığı olanlarda, 65 yaş üzerinde ve küçük çocuklarda riskli seyredebilir.”

Erken teşhis önemli Erken teşhis önemli

KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT 

Yıldırım özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ve yaşlıların bu tür ilaçları kullanırken mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini söyledi. “Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine, artırabileceğine dair yayınlar mevcut. Özellikle bu gruptaki hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze alınmamalı ve tansiyon dengesi bozulmamalı. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalı.”

Editör: Ebru Kont