CHP Şahinbey eski Belediye meclisi Uğur Kalkan, yargıya taşıdığı imar planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesinin doğru bir karar olduğunu belirterek, “Şehrimizde gerek eğitim alanlarına gerekse de yurt alanlarına her zaman ihtiyaç var” dedi.
YURT ALANI ORTADAN KALDIRILIYOR
Şahinbey Belediyesi, 2022’de Şahinbey İlçesi Güneykent Mahallesinde imar değişikliği yaparak ticaret alanını 7 bin 793,46 metrekareye
çıkarırken, 6 bin 756,92 metrekarelik yurt alanını tamamen kaldırmıştı. CHP eski meclis üyesi Uğur Kalkan, yeşil alanların azaltılması, yurt alanının kaldırılması ve ticari alan artışı gibi kararların iptali için Gaziantep İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, imar planlarının şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğunu belirleyerek iptal edilmesine karar verdi. Mahkemenin kararının değerlendiren Kalkan, şehrimizde gerek eğitim alanlarına gerekse de yurt alanlarına her zaman ihtiyaç olduğunu belirtti.
BURADA BİR ÇELİŞKİ VAR
Güneykent Mahallesi’nde yapılan imar değişikliğinde 6756 metrekare yurt alanı kaldırılmıştı. Buna ilaveten kültürel tesis alanı, park alanı ve yollar da azaltılarak plana 7793 metrekare ticaret alanı getirildi. Bu alan plan değişikliğinden önce yoktu. Üniversite öğrencilerinin çok yoğun olduğu şehrimizde belediyeler yurt alanını ortadan kaldırıyor. Bir yandan şehir şehir gezip Gaziantep dışındaki öğrencileri ziyaret edip toplantılar yapacaksın; Gaziantep halkının da yurt alanını keyfi olarak ortadan kaldıracaksın. Burada kocaman bir çelişki var. Ak Partili belediyeler ve belediye başkanları umarım bu mahkeme kararlarını daha çok okur ve yaptıkları bu hukuksuzlukları bir daha yapmamak için daha fazla gayret gösterirler” diye konuştu.
İŞTE BİLİRKİŞİ RAPORU
Davaya ilişkin bilirkişi raporunda yurt alanı sosyal donatı alanı kullanımı ve standartları içerisinde yer almadığına dikkat çekerek şu ifadeler kullanıldı;-Dava konusu planda toplam sosyal donatı alanında 633,14 m2 azalma meydana gelmiştir. Detayda bakıldığında eğitim tesis alanında 70,44 m2 artış; sosyal-kültürel tesisi alanında 30,21 m2 azalma; rekreasyon ve park alanında 673,37 m2 azalma meydana gelmiştir. Yurt alanı ise MPYY'ne göre sosyal donatı alanı kullanımı ve standartları içerisinde yer almamaktadır. Ancak alana getirilen 7793,46 m2 ticaret alanı için yol hacminde belirli bir oranda artış bekleneceği söylenebilir. Bu yüzden yol alanları m2 büyüklüklerinde artış gerçeklemesi gerekirken, dava konusu planda yol alanlarında 415,9 m2 azalma meydana gelmiştir.
-Lise alanı etki çapı incelendiğinde alanın güney doğu istikametinde yapılaşmanın, dokunun ve konut yoğunluğunun yüksek olduğu bir alana taşındığı anlaşılmaktadır. Yeni planlanan lise alanı kuzeybatı yönünde üniversite etki alanından azalarak konut yoğunluğunun daha yüksek olduğu bir bölgeye değişimi sağlanmıştır.
-Bu durumda revizyon planla 'Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin "Yürüme Mesafeleri" başlıklı 12. maddesinde tanımlanan eğitim alanlarının hizmet etki alanındaki nüfusun yaya erişme mesafesinin yapılaşma, yoğunluk, mevcut dokunun dikkate alınarak planlandığı görülmüştür. Dava konusu planlama bölgesinde nüfus değişimi meydana gelmediği, yeni bir ek nüfus önerilmediği eğitim tesis alanının MPYY 12. Maddesine göre erişebilirliğinin arttırıldığı görülmektedir.
-Ancak toplam sosyal donatı alanında ve yol alanlarında azalma meydana geldiği ve bu durumun ulaşım - trafik yoğunluğu açısından olumsuzluklar barındırdığı için yapılan işlemin planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve mevzuata uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”