Mart ayında da en fazla ihracat yapan 6. il olurken, yılın ilk çeyreğinde toplam 2,5 milyar dolar ihracat yaptı. Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, katkı sunanlara teşekkür ederken, Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, Mart ayında döviz kurunda yaşanan atak karşısında alınan tedbirlerin sonuç verdiğini belirterek, güçlü ekonomi için Türkiye’nin üretmek ve ürettiğini ihraç edebilmesi gerektiğinin altını çizdi. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci de bölge ekonomisinin yeniden canlanmasına katkı sağladığını ancak öte yandan küresel ve yerel ekonomik belirsizliklerin de devam ettiğini belirtti. 

YILDIRIM TEŞEKKÜR ETTİ

Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artışla 861 milyon 573 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Yılın ilk çeyreğinde ise 2 milyar 476 milyon dolara ulaştık. İhracatımızın artışına vesile olan, üreten, istihdam yaratan, kent ve ülke ekonomisine katkı sunan bütün ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve kıymetli çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum” dedi. Yılın ilk çeyreğini değerlendiren ve aylık bazda yükselişe rağmen Ocak-Mart döneminde ihracatta gerilediklerini vurgulayan Yıldırım, “Mart ayında ihracatımızı bir önceki yıla göre %1,7 artırdık fakat geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre %1,97 düştük. 2024 yılı Ocak-Mart dönemini 2 milyar 526 milyon dolarlık ihracatla kapatırken bu yılki ihracatımız 2 milyar 476 milyon dolar oldu. Bu rakamlarla birlikte Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6. ili olduk.” şeklinde konuştu.

DESTEKLER SÜRÜYOR

Küresel ekonomideki belirsizlikler ve tarife artışlarının iş dünyasında risk algısını artırdığını belirten Yıldırım bu süreçte üyelerini desteklemeye çalıştıklarını ifade etti. Yıldırım, “Zayıf küresel büyüme, ihracat pazarlarımızı daraltabilir ve rekabeti artırabilir. Ancak Türkiye’nin görece düşük tarife oranı, bazı sektörlerimiz için rekabet avantajı sunabilir. Bu dönemde, işletmelerimizin avantajlarını iyi değerlendirmesi ve alternatif pazarlara yönelmesi büyük önem taşıyor. GTO olarak üyelerimizin bu süreci en iyi şekilde yönetebilmeleri için destek olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz pek çok projeyle, verdiğimiz hizmet ve eğitimlerle üyelerimizin ihracatına katkıda bulunduk. 19 Nisan’da başlayacak ‘Dış Ticaret İstihbarat Uzmanlığı’ eğitimimiz de bunlardan yalnızca biri. Gaziantep ve üyelerimiz için nokta atışı ihracat oldukça önemli. Bu eğitim ardından katılımcılarımız uygulamalı eğitimlerle pazar analizi, rakip istihbaratı, hedef müşteri bulma teknikleri konusunda yetkinlik kazanacak. Kayıtları devam eden eğitim programımızı da bu vesileyle de üyelerimize duyurmak isterim.” ifadelerini kullandı.

ÜNVERDİ:TEDBİRLER SONUÇ VERDİ 

Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, mart ayında Gaziantep’ten geçen yılın mart ayına göre yüzde 1,7 oranında artışla 861 milyon 573 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.  Ünverdi, dış ticaretteki belirsizlikler ve iç piyasada ekonomik göstergelerde yaşanan dalgalanmalara rağmen sanayicilerin üretim çabası içerisinde olduklarına vurgu yaparak, üreten, ihracat yapan ve çalışarak ülke kalkınmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

ZORLUKLARA RAĞMEN 

 Ünverdi, hem iç hem dış piyasada yaşanan zorluklar karşısında, rasyonel ekonomi politikalarının aksamadan sonuçlarının alınması gerektiğinin altını çizerek, şunları dile getirdi: “Sıkılaştırmada önemli mesafeler katedilmişken bu süreci tamamlayarak enflasyon ve fiyat istikrarı başta olmak üzere, sanayimiz için OVP’de yer alan yeşil, teknolojik ve katma değerli üretime geçişi başarmak zorundayız. Merkez Bankası’nın üç aydır devam eden politika faizi indirimi sonrası iş dünyası olarak bunun reel faize yansımasını beklerken, yaşanan son gelişmelerin sürece sekte vurmamasını ümit ediyoruz. Dün açıklanan enflasyon verileri de her şeye rağmen kısmi bir etkilenme ile sürecin devamının işaretlerini vermesi açısından önemli bir gösterge olmuştur. Sanayicinin, üreticinin krediye olan ihtiyacı günbegün artmaktadır. Sanayicilerimizin, üreticilerimizin ve ticaret erbabımızın düşük maliyetle finansmana erişimi için gerekli adımlar atılmalıdır.”


KİLECİ: GÜÇBİRLİĞİ YAPILMALI

Altın fren tutmuyor! Fiyatlar zirveyi gördü Altın fren tutmuyor! Fiyatlar zirveyi gördü

Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci bölgenin büyümesini sürdürdüğünü, ihracatçıların büyük çaba sarf ederek bölge ekonomisinin yeniden canlanmasına katkı sağladığını ancak öte yandan küresel ve yerel ekonomik belirsizliklerin de devam ettiğini belirtti. “Bölge ihracatçılarımız, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim anlayışlarıyla küresel rekabette daha güçlü bir konum elde etmek için büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Ancak kalifiye eleman eksikliği, yüksek üretim maliyetleri, lojistik sorunlar ve rekabet koşullarındaki zorluklar gibi çeşitli engeller de karşılaşılan önemli sorunlar arasında yer alıyor. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için, tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi, güç birliği yaparak çözümler üretmesi büyük bir önem taşıyor. Ancak bu şekilde daha güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilir, bölgeyi uluslararası pazarlarda hak ettiği noktaya taşıyabiliriz. Her geçen gün büyüyen bir aileyiz ve bu büyüme, daha büyük hedeflere ulaşmak adına güçlü adımlar atmamızı sağlıyor” dedi.