Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, yüksek maliyetler nedeniyle sanayicilerin zorlandığını söyledi. Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise uluslararası ticaretin adeta diken üstü bir ortamda sürdürülemeye çalışıldığını belirtti.
Yıldırım, “Gaziantep mayıs ayında 902 milyon 26 bin dolar ihracat gerçekleştirerek bir önceki yıla göre yüzde 3,7 artış sağladı. Mayıs ayı ihracatımızla birlikte 2024 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artışla 4 milyar 139 milyon 93 bin dolar ihracata ulaşmayı başardık” dedi
REKABET ZAYIFLIYOR
Yalnızca Gaziantep için değil tüm Türkiye’deki ihracatçıların elini zayıflatan sorunların olduğunu söyleyen Yıldırım, yüksek maliyetler nedeniyle sanayicilerin zorlandığını söyledi. Yıldırım, “Yükselen reel ücretler işgücü maliyetlerini artırdı. Artan faizler de erişimi zaten zor olan finansmanın maliyetlerinde çok ciddi artışlara sebep oldu. Tüm bunların yanında enerji fiyatlarının bindirdiği yük, sanayicilerimizi kıpırdayamaz hale getirdi. Sanayicinin uluslararası rekabette elini giderek zayıflatan bu maliyetlerin hem üretim ve yatırımlara hem de istihdama olumsuz yansımaları olmaktadır. Enerji ve işçilik maliyetlerinde cazibesini yitiren ülkemizde istihdam yaratacak yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo oluşmaktadır. Diğer yandan bu şartlar bizleri, yurtiçindeki üreticilerin yatırımlarını daha düşük maliyeti olan ülkelere kaydırma riskiyle de karşı karşıya bırakacaktır.” dedi.
ÜNVERDİ: DİKEN ÜSTÜNDEYİZ
Sanayi Odası Başkan Adnan Ünverdi açıklamasında, uluslararası ticaretin adeta diken üstü bir ortamda sürdürülemeye çalışıldığını belirtti. Belirsizlik ve risklerin çeşitlendiği bir döngüde ihracatçıların olağanüstü çaba sarf ettiklerini kaydeden Ünverdi, “Son yıllarda belirsizliğin etkisiyle özellikle en büyük pazarımız olan AB ülkeleri başta olmak üzere talepteki azalmadan bahsederken, ülkeler arası gerilimlerin üst safhaya ulaşması ve savaşlar nedeniyle bu sürecin kaygıya dönüşmesiyle ihracatçılarımız üzerindeki baskı daha da artırmıştır. Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’nda aralıklarla devam eden krizler, ürün teslim sürelerinde aksamalara neden olurken navlun fiyatlarını da artırmaktadır. Bu da hammadde ve nihai ürün noktasında fiyatlarının artmasını kaçınılmaz hale getirmektedir” diye konuştu.
ZARAR EDİYORUZ
Son dönemde uygulanan ekonomi politikalarının olumlu bir sonucu olarak Merkez Bankası’nın (MB) döviz rezervlerindeki artışa işaret eden Ünverdi, bu noktadan hareketle ihracatçıların elde ettikleri döviz gelirinin yüzde 40’ını MB’ye TL karşılığı bozdurması zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini belirterek, “Döviz kurunda yukarı yönlü hareket durmuş durumda. İhracatçı zaten parasını bozdurup hammadde almak için yeniden döviz alıyor. Bu da kur alım satımda üretici ve ihracatçılarımızın zarar etmesine sebep olmaya devam ediyor” diye konuştu.
KİLECİ BİLGİ VERDİ
Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci: “Küresel ve yerel ölçekteki ekonomik ve diğer anlamdaki tüm zorluklara rağmen bölge ihracatçımız yeniden 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Burada bizim temel hedefimiz önce 2022 seviyesine ulaşıp o rakamları stabil hale getirmek sonrasında da ekonomide sağlanacak istikrarla birlikte ihracatımızı daha da ileri seviyelere taşımaktır. İhracatçılarımız, devletimizden birçok alanda destek bekliyor. Biz ülkemize döviz kazandırıyoruz. Katma değerli üretim yapan, döviz kazandıran sektörlere yönelik çeşitli destek mekanizmalarının ortaya koyulması gerekiyor. İşçilik maliyetlerimiz, enerji maliyetlerimiz ve bazı kalemlerdeki üretim maliyetlerimiz rekabet ettiğimiz ülkelere göre bir hayli yüksek. Kamu otoritelerinin, alacakları kararlarda ihracatımızın sürdürülebilirliğini koruma konusunu önceliklendirmesini bekliyoruz.” dedi.