Yüzde 7,1 düşerek 714 milyon 251 bin dolar olarak gerçekleşen rakamlarla ilgili Ticaret Odası  Başkanı Tuncay Yıldırım, bayram tatilinin ihracatı sekteye uğrattığını belirterek, “Enflasyonun altında eksik değerlenen döviz hem enflasyonu olumsuz etkiliyor hem de küresel rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Ekonomimizin döviz ihtiyacını karşılayabilmek eksik değerlenen değil, gerçekçi değerlenen bir döviz kuruna ihtiyacımız var” dedi. Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise,  kredi maliyetleri sebebiyle nakit akışında sorun yaşandığını ve özellikle öz sermayesi düşük olan firmaların çok zorlandığının altını çizdi. GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ise “9 günlük bayram tatilinden kaynaklı dış ticarette gerilemenin yaşandığı Nisan ayında Bölge ihracatımız 825,6 Milyon dolar oldu.” dedi. 

YILDIRIM: DÜŞÜŞÜN NEDENİ TATİL

Yıldırım, “Nisan ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 düşüşle 714 milyon 251 bin dolar olarak gerçekleşti. Şüphesiz ki bu düşüşte 9 günlük Bayram tatili nedeniyle yaşadığımız iş günü kaybı da önemli etkenlerden biri... 2024 Ocak-Nisan dönemine baktığımızda ise bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artışla 3 milyar 238 milyon 454 bin dolarlık ihracata ulaştığımızı görüyoruz”

DÖVİZ REKABET GÜCÜMÜZÜ ZAYIFLATIYOR

Yaptığı değerlendirmede kurdaki artışların genel olarak enflasyonun altında kaldığını ve bu durumun ülke olarak en çok ihtiyaç duydukları ihracat gelirlerini zora soktuğuna dikkat çeken Yıldırım, “Enflasyonun altında eksik değerlenen döviz hem enflasyonu olumsuz etkiliyor hem de küresel rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Ekonomimizin döviz ihtiyacını karşılayabilmek eksik değerlenen değil, gerçekçi değerlenen bir döviz kuruna ihtiyacımız var.” diye ekledi.

ÜNVERDİ: CİDDİ DÜŞÜŞLER SÖZ KONUSU 

Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi,   Gaziantep’in aylık ve dönem ihracatında 6’ncı sırada yer aldığını ifade etti.

Birlikler yetkilerini aştı Birlikler yetkilerini aştı

Sanayicilerin yaşadığı sorunlara da değinen Ünverdi, kredi maliyetleri sebebiyle nakit akışında sorun yaşandığını ve özellikle öz sermayesi düşük olan firmaların çok zorlandığının altını çizdi. Kapasite kullanım oranlarındaki düşüşe vurgu yapan Ünverdi, iplik ve tekstil sektöründe iç piyasaya çalışan firmaların kapasite kullanımlarında yarı yarıya varan düşüşler yaşandığını söyledi. İhracat yapan firmalarda ise kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu, tam kapasiteyle çalışan gıda sektöründe de kısmi düşüşlerin olduğunu belirtti.

SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI 

Schengen vizesi almakta yaşanan güçlüklerin artarak devam ettiğini dile getiren Ünverdi, tır şoförlerinin Schengen vizesi alamamalarının ise nakliye sektörünün yavaşlamasına, bunun da ihracatçı firmaların ürün teslimatlarında aksamalara neden olduğu değerlendirmesinde bulunarak, süregelen sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti. Ünverdi, ekonomi yönetimi tarafından yürütülen programın sonuçlarının alınmasıyla birlikte piyasada bir rahatlama olmasını beklediklerini ifade ederek, “Hepimizin yaşadığı zorluklar var. Bu zorlukları da daha fazla üretim ve daha fazla ihracat ile aşacağız” dedi.  Gaziantep sanayisinin üretim ve ihracatta uluslararası standartlara adaptasyonu ile sürdürülebilirliğini sağlamak hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Adnan Ünverdi, işletmelerin bu doğrultuda karbon ayak izi ölçümü ve uluslararası standartlara hazırlanmasında GSO Mesleki Eğitim Merkezi ile iş birliği yapan firma sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

KİLECİ BİLGİ VERDİ

Rakamları değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci “9 günlük bayram tatilinden kaynaklı dış ticarette gerilemenin yaşandığı Nisan ayında Bölge ihracatımız 825,6 Milyon dolar oldu.” dedi.  Kileci “Nisan ayında 40. yılımızı kutladık. 40 yıldır aralıksız şekilde hizmet ettiğimiz cennet vatanımıza nice 40 yıllarda hizmete devam edeceğiz. 20 Nisan 1984 tarihinde başlayan serüvenimiz bugün bünyesinde barındırdığı dört Birliği ve 12 Milyar dolara yaklaşan yıllık ihracat hacmiyle dev bir aileye dönüşmüştür. Nisan ayında verilen 9 günlük bayram tatili ihracat rakamlarımızdaki azalışın en temel sebebi olarak göze çarpıyor. Bununla birlikte küresel piyasalardaki talep daralması da son dönemde ihracatçılarımızı zorlamaktadır. Henüz 2022’deki zirve seviyelerimize ulaşmış durumda değiliz. Alternatif pazar ve müşteri arayışımızı sürdürüyoruz. Umuyorum gelecek dönemlerde küresel belirsizlik ve istikrarsızlıkların azaldığı ve uluslararası ticaretin rayına oturduğu günleri görebiliriz.” diye konuştu.