Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in ihracattaki düşüşünü küresel ticaretteki daralmaya ve maliyet baskısına bağladı. Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, Küresel ve bölgesel sorunların bunun yanında finansman maliyetlerinin artışının etkili olduğunu savundu.
YILDIRIM TEŞEKKÜR ETTİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan kasım ayı ihracat rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Her şeye rağmen özverili çalışmalarıyla Gaziantep ve ülke ekonomisine katkı sunan ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve kıymetli çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
Gaziantep’in ihracattaki düşüşünü küresel ticaretteki daralmaya ve maliyet baskısına bağlayan Başkan Yıldırım, şu şekilde devam etti: “Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre maalesef yüzde 7,8 düşüşle 862 milyon 841 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Gaziantep'imizin potansiyelinin bu olmadığını çok net biliyoruz. Ancak küresel ticarette yaşanan daralmanın yanı sıra ülkemizdeki maliyetlerin oluşturduğu baskı maalesef rekabet gücümüzü giderek azaltıyor. Haliyle bu durum verilerimize de olumsuz yansıyor. Umut ediyoruz ki bu gidişatı değiştirmek adına sunduğumuz çözüm önerileri karar vericilerimiz tarafından dikkate alınır...”
ÜNVERDİ:TEBRİK EDİYORUM
Ülkemiz ihracatında yaşanan düşüşe işaret eden ve geçtiğimiz ay yükselişe geçen Gaziantep ihracatında da kasım ayında yüzde 7,8’lik bir azalma olduğunu dile getiren Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, üreticiyi rahatlatacak ve ihracatı güçlendirecek adımların ivedilikle atılması gerektiğini söyledi. Ünverdi, en büyük pazar konumunda olan Avrupa’daki ekonomik durgunluk, Ortadoğu’daki savaş hali ve artan maliyetler karşısında iç piyasa dinamiklerinin de rekabetçi olmayışı sebebiyle sanayici ve ihracatçıların zor günler yaşadığını kaydetti.
KİLECİ DEĞERLENDİRME YAPTI
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin açıkladığı verilere göre bölgenin toplam ihracatı 1,0 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre bölgenin ihracatı kasım ayında yüzde 8,6 azalırken, ilk 11 ayda yapılan toplam ihracat ise 10,6 milyar dolar oldu. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ihracatçıların değişen küresel dinamiklere uyum sağlama çabasını takdir etti. “Bugün yaşadığımız dönüşüm süreci, kaynakların verimli kullanımı ve inovasyonun önemini bir kez daha hatırlatıyor. İhracatçılarımız, zorluklara rağmen üretmeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu kararlılık, bölge ekonomisinin temel direği olmaya devam edecektir” dedi.