BURSEV Vakfı, Bursa'da çağın hastalığı haline gelen internetle ilgili bir konferans gerçekleştirdi. Bizi ne ilgilendiriyor demeyin. Toplantı herkes açısından dikkate değer. Bursa Valisi, Vakf Başkan, İnsan Kaynaklar Uzman ve Kariyer Danman Dilek Köseoğlu, Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Pnar Vural'ın konuşmacı olduğu konferansta evlerimizin içine kadar giren internet sokaklarnda nasl dolaşlmas gerektiği çağmzn vazgeçilmez bir gereksinimi olan bilgisayar ve internet kullanmnda anne-baba olmann önemi anlatıldı. Şimdi kalkıp bu toplantı bizi ne ilgilendirir diyebilir misiniz?
Bursa Valiliği, Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlar Dairesi, İl Sağlk Müdürlüğü, belediyeler ve üniversitelerle işbirliği yapılarak tartışmaya açılan İnternet Evimizdeki Sokak Projesinin ana hedefi, ilköğretim birinci kademe öğretmen ve ebeveynlerini, çocuklar etkin ve güvenli bilgisayar kullanm alşkanlğ konusunda bilgilendirmek.
Gaziantep'te bu iş ne kadar ciddiye alınıyor bilmiyorum. Bu güne kadar İnternet kullanımı ile ilgili bir konferans verildiyse de ben duymadım! Bu sebeple konu hakkında önemli olduğuna inandığım uyarıları okurlarımla paylaşmak istedim.

GÜVENLİK VE DİĞER SORUNLAR

İnternet kullanıcı ve aileleri yakından ilgilendiren toplantda, baz lojmanlarda, konut sitelerinde ve apartmanlarda internet paylaşmlar yapldğ, bunun kesinlikle bir suç olduğu belirtildi. Bunu kullananlarn suç işlediği gibi kendi internet erişimini paylaşma açanlarn, evlerinin kaplarn ardına kadar açk brakıyor anlamına geldiği hatırlatıldı.
Kişisel amaçla internet kullanan bireylerin daha çok güvenlik sorunu ile karşlaştğna dikkat çekilen konferansta, İçişleri Bakanlğ ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlğ (TİB) işbirliğinde düzenlenen internet kafelere yönelik eğitim seminerindeki çarpc açklamalara yer verildi.
Güvenli internet kullanmna vurgu yaplan etkinlikte, ticari amaçla internet toplu kullanm sağlayclar ve yükümlülükleri, internet toplu kullanm sağlayclarının denetim ve e-içişleri internet kafe modülü gibi konular ele alnırken bununla birlikte uygulamada karşlaşlan zorluklar ve deneyimler paylaşld. Türkiye?de geniş bant internet teknolojilerinin gelişimiyle bir değişim yaşandğn belirten konuşmacı Serhat Özeren, son 12 ay içinde kişisel amaçla internet kullananların yüzde 46,8?inin güvenlik sorunu ile karşlaştğn ifade etti.

?LOJMAN VE SİTELER, İNTERNET KAFELERİ BALTALIYOR?

Evlerde internet kullanm arttkça internet kafelerdeki kullanm orannn düştüğünü savunan Özeren, Bu alanda hizmet veren işletme ve İnternet kafeler markalaşarak, güvenlik, konfor ve hatta şirket birleşmeleri yollaryla daha rekabetçi ve sağlkl yaplara kavuşabilirler. İş dünyas profesyonelleri ve KOBİ?lere de hizmet verebilecek yapya kavuşmalarn, yani iş merkezi kavramn da düşünmelerini öneririm? tavsiyesinde bulundu.
Sözlerini İnternet kullanan bireylerin yüzde 58,1?i kişisel amaçla kullandğ bilgisayarn ya da verisini korumak için bir güvenlik yazlm ya da arac kullanmştr. Baz lojmanlarda, konut sitelerinde ve apartmanlarda bu yatrmlar yaplmadan gerekli izinler alnmadan kaçak internet paylaşmlar yaplmaktadr. Bu kesinlikle bir suçtur. Kendi internet erişimini paylaşma açanlar adeta evlerinin kaplarn da açk brakmş oluyor diye tamamlayan Özeren'den sonra söz alan BÜ. öğretim görevlisi Çğr İlbaş da internetin güvenli olmadğna dikkat çekti. İlbaş, İnternet, tasarlandğ zaman bu kadar geniş kitlelere ulaşacağ düşünülerek tasarlanmad. İnternetin şu andaki mimarisinin güvenli olmadğn uzmanlar da söylüyor. Bir takm sözleşmeler ve bölgesel önlemlerle güvenlik sağlanmaya çalşlyor. Evrensel bir güvenlik önlemi henüz tasarlanmş değil dedi. Olayı hukuki yönden değerlendiren Av. Ali Köksal da İnternet güvenli kullanılmadğ takdirde yasal olarak başnz derde girer uyarısında bulundu. Köksal, İnternete erişim noktas olan kablolu, kablosuz ya da mobil modemlerini şifrelemeyen ya da şifresini üçüncü şahslarla paylaşanlar güvenlik kurallarn ihlal ettikleri için sorun yaşayabilir diye konuştu. İnsan yaşamında ciddi bir yer tutmaya başlayan interneti yararlı bir dost gibi kullanmanın kuralları böyle. Ciddiye alınacağını umuyorum!