Coğrafi özellikleri ve kültürel varlığıyla birçok ürün ile lezzetin ortaya çıkarıldığı Türkiye'de, kadınların yöresel ve bölgesel ürettiği ürünler önemli bir gelir kapısı oluyor. Kadınların binbir zahmet ve emekle ürettiği ürünler kooperatif çatısı altında daha geniş kitlelere ulaştırılıyor. Kooperatifleşerek eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişimde fırsatları değerlendiren kadınlar, ticari faaliyetleri ve kurumsallaşma bakımında önemli mesafe kat ederken, üretimleriyle ekonomiye de katkı sağlıyor.
ÜRETİM YAPIYORUZ
Düzce Tarım Doğal Ürünler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Günçabuk, Düzce'nin yöresel ürünlerinin yanı sıra sepet üretimi yaptıklarını söyledi. Kabaktan reçel, kurutma gibi 99 çeşit üretim yaparak satışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Günçabuk, kooperatif fuarlarının kendilerine önemli fırsat sunduğunu dile getirdi.
80 KADININ BÜTÇESİNE DESTEK
Trakya Emekçiler Kadın Kooperatifi Başkanı Ayşe Saz ise süt reçeli, kuskus, tarhana başta olmak üzere Trakya bölgesine ait ürünleri üreterek 80 kadının bütçesine destek sağladıklarını ifade etti.
Kooperatiflerini 3 yıl olmasına rağmen iyi ilerleme kaydettiklerini ve 2 zincir marketle anlaştıklarını aktaran Saz, şöyle devam etti: "Kadınların kooperatiflere girmesi ve dahil olması, aile bütçelerini katkı sunması demektir. Toplumda kadınların yeri çok önemli. Kadın güçlüyse aile de güçlüdür. Aile güçlüyse toplum güçlüdür. Kadın güçlü olduğunda çocuğunu daha iyi yetiştirir ve daha iyi imkanlarda eğitim verir. Biz 80 kadınla kendi ayaklarının üzerinde durması için eğitimler de veriyoruz. Kadınların toplumda daha iyi yaşamalarına imkan sağlanıyor. Kooperatifçilikte bunu sağlıyoruz."
FOTO
****