Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim tarihleri “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak belirlendi. Meme kanseri çok sık görülen kanserler arasında yer alırken, Türkiye'de her 8 kadından birinde ise meme kanseri görülmektedir. Kanser taramaları ise erken teşhis ve tedavi şansını artırarak hayat kurtaran çok önemli sağlık hizmetleri arasında yer alıyor.
TARAMA YAPILDI
Halk Sağlığı Uzmanı Uzman Doktor Ramazan Ali Güneş, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kanserin erken teşhisi için çalışmalar yapıldığına dikkati çekti. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve KETEM'lerde meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanser taramaları yapıldığına dikkati çeken Güneş, tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiğini söyledi.
YERİNDE HİZMET
Kanser taramalarının erken tanı ve teşhis olanağı sağlayan koruyucu sağlık hizmeti olduğunu bildiren Güneş, “Sağlık Bakanlığımız tarafından vatandaşlara ücretsiz olarak meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanser taramaları yapılmaktadır. İlimizde Binevler KETEM, Güvenevler ve Nizip'te Sağlıklı Hayat Merkezleri içinde KETEM'ler bulunmakta ve toplamda 3 adet KETEM hizmet vermektedir. Özellikle Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde aile hekimleri ile organize bir şekilde vatandaşlar servislerle Aile Sağlığı Merkezleri'nden alınıp KETEM'lere götürülmekte ve taramaları yapıldıktan sonra tekrar Aile Sağlığı Merkezlerine geri bırakılmaktadır. Ayrıca mobil mamografi araçları ile ihtiyaç duyulan bölgelere yerinde tarama hizmeti de sağlanmaktadır” dedi.
EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU
Meme kanserinin, dünyada ve ülkemizde kadınlar arasında en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Binevler KETEM Sorumlusu, Dr. Gülbin Yıldırım, “Ancak şunu bilmemiz gerekiyor ki erken teşhis sayesinde tedaviye erken başlamak ve sağlığa kavuşmak son derece mümkün. Özellikle 20 yaş üzerindeki her kadının, ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması ve 40-69 yaş arasındaki kadınların düzenli olarak mamografi çektirmesi oldukça önemli. KETEM'lerde yapılan mamografiler, elle hissedilemeyecek kadar küçük kitleleri bile tespit edebilme özelliğine sahip. Bu sayede henüz fark edilmemiş durumları erken aşamada yakalayıp, daha ileri tetkiklerin yapılması için sağlık kuruluşlarına yönlendirme sağlanıyor. “