Gaziantep’te son aylarda 30-50 yaş arası kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı ölüm oranları ciddi şekilde arttı. Bu artışta covid aşısının etkisinin olup olmadığı tartışılırken, Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları konuya açıklık getirdi. Eroğulları, “Yaklaşık 20 milyon hasta üzerinde yapılan bir araştırma var. Bu çalışmaya göre, aslında covid aşısı değil covidin kendisi kalple ilgili sıkıntılara yol açıyor. Araştırmada aşıyla bağlantılı hastalıkların arttığına dair  hiçbir risk artırıcı durum gözlenmedi” dedi.  Kalp krizi artışına sigara, sıkıntı, stres, ekonomik koşulların da etkisi olduğunu dile getiren Eroğulları,  ”Sosyo-ekonomik durumlar önemli.  Ekonomik kriz, hayat koşullarının zorlaşması, toplumdaki şiddeti artırıyor. Gaziantep’te cinayet sayılarında artış var, hemen her gün duyuyoruz, görüyoruz insanlar cinnet pozisyonunda. Ekonomik kriz var, kalp için kardiyolojiden randevu almaya kalksanız ne kadar süreye randevu alabilirsiniz. İnsanlar ilaçlarını kullanamıyor, 3 kutu yerine bir kutu yaz diyor. Yani maalesef 3 kutunun ücretini karşılamayacak ekonomik yetersizlikte insanlarımız var. 

ÖLÜM ORANLARI ARTTI

Gaziantep’te artan ölüm oranları dikkat çekiyor. Bebek ölümlerinin fazla olduğu Gaziantep’te son aylarda 30-50 yaş arası kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı ölüm oranları da ciddi bir şekilde arttı. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan ölüm oranları salgın öncesi ortalamanın yüzde 48 üzerine çıktığı belirtildi. Kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı yaşanan ölümlerdeki yaş ortalaması da dikkat çekiyor. Bebek ölümlerinin fazla olduğu kentte, son aylarda 30-50 yaş arası kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı ölüm oranları da ciddi bir şekilde arttı. Aşıların etkisinin de ölüm oranlarındaki artışa etki olacağı ileri sürülürken, Gaziantep Asri ve Yeşilkent Mezarlığı’nda 26 Temmuz itibariyle 5 bin 763 defin işlemi gerçekleşti. Diğer ilçe ve köylerdeki vefatların yer almadığı sayıdaki artış korkuttu. 

DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Kentte son aylarda yaşanan ölüm oranlarındaki artış dikkat çekti. Gaziantep Asri ve Yeşilkent mezarlığındaki defin işlemi 5 bin 763’e ulaştı. 2021 yılında 10 bin 747, 2022 yılında 9 bin 137, 2023 yılında (deprem) 10 bin 585 kişinin vefat ettiği kentte, bu yılın 6,5 aylık döneminde 5 bin 763 kişi hayatını kaybetti. 

Liman kenti olacağız Liman kenti olacağız

YAŞ ORANI DÜŞÜYOR

Yaşanan ölüm vakalarındaki yaş oranlarını da dikkat çekiyor. Geçmiş yıllarda 70-90 yaş aralığında olan ölüm oranları bu yılın ilk 6 altı ayında 15’lere kadar indi. Kalp krizi, beyin kanamasına bağlı ölümlerin yüzde 20 arttığı Gaziantep’te sayılara ilçelerdeki ölümler dahil edilmedi.  Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları’na kalp krizi ve beyin kanamasından dolayı yaşanan ölümlere, aşının bir etkisinin olup olmadığını sorduk. Eroğulları, yaklaşık 20 milyon hasta üzerinde yapılan bir araştırmanın aslında covid aşısının değil covidin kendisinin kalple ilgili sıkıntılara yol açtığını gösterdiğini söyledi. 


İNSANLAR CİNNET POZİSYONUNDA

Kalp krizi artışına sigara, sıkıntı, stres, ekonomik koşulların da etkisi olduğunu dile getiren Eroğulları şunları söyledi:”Sosyo-ekonomik durumlar önemli.  Ekonomik kriz, hayat koşullarının zorlaşması, toplumdaki şiddeti artırıyor. Gaziantep’te cinayet sayılarında artış var, hemen her gün duyuyoruz, görüyoruz insanlar cinnet pozisyonunda. Ekonomik kriz var, kalp için kardiyolojiden randevu almaya kalksanız ne kadar süreye randevu alabilirsiniz. İnsanlar ilaçlarını kullanamıyor, 3 kutu yerine bir kutu yaz diyor. Yani maalesef 3 kutunun ücretini karşılamayacak ekonomik yetersizlikte insanlarımız var. 

ELİMİZDE VERİ YOK

Yani 20 milyon insan üzerinde yapılan araştırmada aşıyla bağlantılı hastalıkların arttığına dair  hiçbir risk artırıcı durum gözlenmedi. Bu çalışmaya göre, aslında covid aşısı değil covidin kendisi kalple ilgili sıkıntılara yol açıyor. Elimizde Gaziantep’te kalp hastalıklarıyla ilgili bir artış olup olmadığıyla ilgili henüz bir veri yok. Aşının kalp krizini artırdığına yönelik veri de yok. Bunun için ölüm sayılarını, yaşları, cinsiyetleri ortaya koyarak geniş çaplı bilimsel araştırma gerekir.” Meral KINACILAR ERBEKTE
 

Editör: Ebru Kont