'Bir bağımlı babası olarak meseleyi öğrenmek ve anlamak evresine ancak yeni geçebildim. Toplumun halı altına süpürdüğü bir mesele bu. Utanıyorsunuz, herkesten gizliyorsunuz. Toplumsal linç korkusu devreye giriyor. Benim çocuğum yapmaz diye bakmanın bir alemi yok. Bu kadar yaygınlaşmışsa senin çocuğuna da bulaşabilir. Senin sokaktaki can güvenliğin risk altında. Krize giren bir çocuk cebinde parası yoksa boğazına dayar bıçağı. Bu ifadeler Cengiz Akkayaya ait. Akkaya duyarlı bir baba.
Gazetemizde yayınlanmasını istediği bir mektup göndermiş.
Oğlu da 11 yıldır uyuşturucu bağımlısı. Mektupta: Biz en çok canı yanan Madde Bağımlısı Yakınları yaşadıklarımızın kader ya da utanılacak bir durum olmadığı bilinciyle; Geride kalanlar için. Sadece ailelerinin üzerine bırakılmış bağımlıların sorunları için bir araya geldik.
Her ayın son Pazar günü, saat 13.00de Galatasaray Lisesi önünde toplanarak sesimiz duyurmak ve yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek, toplumda ve kamu idarecilerinde farkındalık yaratmak üzere düzenlediğimiz, 2.Nöbetimize katılarak destek verenlere teşekkür ediyoruz. Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz 1.Nöbetimizden sonra, konuya duyarlılık göstererek haber yapan, duyuran bütün medya mensuplarına teşekkür ediyoruz. 1 ay içinde, Aileler olarak İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası ile görüşmeler yaptık.
Önümüzdeki hafta İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube den görüşme için randevu talep edeceğiz. Bu amaçla kurulmuş Dernek ve Kuruluşların ağımıza dahil olmaları ve ortak bir çaba sürdürebilmek doğrultusunda iletişim kurmaya ve güç birliği yapmaya çaba sarf ediyoruz. Bu nöbetimizde Tedavi Süreçleri- Hastaneler - DETOKS (Arındırma) uygulamalarında yaşadıklarımızı, bu süreçlerin nasıl bir çıkmaza ve kısır bir döngüye dönüştüğünü paylaşacağız.
TUBİM (Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi) 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu verilerine göre; 2013 yılında 7.897 kişi yatarak, 218.574 kişi ayakta (bunun 91.486 sı denetimli serbestlik uygulaması kapsamında) olmak üzere, toplam 226.471 kişi tedavi görmüştür. Bunlardan 3.738 kişi ilk kez tedavi gördüğünü, 3.527 kişi daha önce de tedavi gördüğünü beyan etmiştir. 2013 yılında doğrudan maddeye bağlı ölüm oranı 232 kişi, dolaylı maddeye bağlı ölüm oranı 416 kişi olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye genelinde Detox uygulaması yapılan 26 tane AMATEM-ÇEMATEM-Üniversite Hastanesi ve 6 tane de Özel Hastane mevcut.
Nüfusun 80 milyona dayandığı, uyuşturucu kullanım yaşının 10lu yaşlara indiği ve uyuşturucu kullanımının köylere kadar yayıldığı bir ülkede varın bu tabloyu siz değerlendirin. Bu verilerin yaşanmakta olan gerçekliğin küçük bir parçası olduğu hepimizin malumudur. Sürecek