Özel Hastanelerin verilerini, sahada faaliyet yürüten Uyuşturucuyla Mücadele Derneklerine başvuranları, hele bir de bağımlı olduğunu ve tedaviyi kabul etmeyenleri dahil ettiğimiz zaman karşı karşıya olduğumuz gerçekliğin ne kadar ürkütücü boyutlara varmış olduğunu görebiliriz. Tedavinin ilk evresi olan Detox(Arındırma) işleminin kapsamına; ailenin de dahil edildiği ömür boyu sürecek bütünlüklü bir Psikolojik Destek ve Tedavi Programı dahil edilmelidir. Bu yapılmadığı sürece tedavinin bir adım ötesine geçilemeyen, tekrar en başa dönülen, hem bağımlının hem de ailenin kısır bir döngüye hapsedildiği, çözümden uzak, her türlü istismara açık bir savrulma yaşanmaya devam edecektir. Özellikle Ailelerin tedavideki ilk aşama olan Detox(Arındırma) sürecinde nasıl bir sorunla karşı karşıya oldukları, nerelerden, nasıl destek almaları konusunda bilgilendirilmemeleri tekrar en başa dönmeleri demektir. Yani art niyetli olarak bir müşteriye dönüştürülmelerini sağlamaktan başka bir niyetin olmadığının açık bir göstergesidir.
Bilgi almak en doğal vatandaşlık hakkıdır eğer bu yapılmıyorsa arkasında ya bir kusur ya da art niyet olduğunu düşünüyoruz. Hastaneler ile ilgili düzenlemelerin çok acil bir şekilde yeniden ele alınması mutlak bir zorunluluktur.
Sahada faaliyet yürüten STK larla işbirliği kanallarının işletilmesi, özelikle tedavi görmekte olan bağımlıların tedavi sürecine pozitif anlamda katılımını destekleyecek olan Ex-user (İyileşmekte Olan Eski Bağımlı Danışman) larla toplantı olanaklarının sağlanması Detox(Arındırma) sürecinin daha sağlıklı bir evreye geçişini sağlayacaktır. Bu nedenlerle, geçerli çözüm yollarını ve tedavi süreçlerini güçlendirmek için; • Öncelikle ve acil olarak hızlı bir şekilde her ilde, orta vadeli hedefte de bütün ilçelerde mutlaka Sosyal Entegrasyon Üniteleri açılmalıdır. • Bu sürecin hızlandırılması için, var olan Devlet ve Üniversite Hastanelerinde özel bölümler oluşturularak ilk adımlar atılabilir. Sonrasında daha kapsamlı ünitelerin oluşturulmasına olanak sağlanmış olur. • Toplumun her kesimini esir almış bir sorunla karşı karşıya olduğumuz bilinciyle, bu tedavinin SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ve GSS (Genel Sağlık Sigortası) kapsamına alınmalıdır. • Sağlık Kuruluşları ve Kamu İdarecileri; bu sorunun maddi ve manevi faturasının sürdürülebilir asgari seviyeye çekilmesi gerçekliğiyle meseleye yaklaşma zorunluluğunun idraki ve aciliyetiyle davranmalıdır. 'Bir kuşak yok oluyor farkında mısınız?' 'Bu duyarsızlığın bedelini toplum olarak ödeyeceğiz farkında mısınız?' ARTIK YETER! GÖRÜN! DUYUN! GEREĞİNİ YAPIN! AİLELERİ KAPSAMAYAN TEDAVİ, EKSİK BİR TEDAVİDİR !!! BAĞIMLILIK TEDAVİSİ SGK VE GSS KAPSAMINA ALINMALIDIR !!! HER İL DE SOSYAL ENTEGRASYON ÜNİTELERİ KURULMALIDIR !!! BAĞIMLILIK ÖMÜR BOYU SÜREN BİR HASTALIKTIR !!! Diyoruz.