Her gün hassas finansal bilgiler dijital ağlar üzerinden iletiliyor. Ödeme, veri çalma veya işlemleri aksatmak için güvenlik açıklarından yararlanan siber suçlulara cazip bir hedef oluşturulmaktadır. Yaşanan kesintiler nedeniyle KOBİ'lerin güvenliğinin sağlanması, yüksek para cezaları ve saklanabilecek aksaklıklara uğruyorlar.

KOBİ'ler için ödeme sistemlerini siber tehditlerden korumak bir iş üretimidir. Siber saldırılar daha düzensiz bir halle geldikçe hassas veri korumasının, müşteri güvenini sürdürmenin ve harcamanın sürekliliğinin sağlanmasının en iyi yolu özet güvenlik önlemlerinin ölçümüdür.

Siber güvenlik şirketi ESET, ödeme sistemlerini siber tehditlerden korumak için KOBİ'lerin önce önleme birimini ve proaktif birleştirmesi önerisini paylaşarak önerilerde bulundu.

Ödeme kayıtlarının korunması için atılması gereken adımlar

1.Güvenlik ve sistem

KOBİ'ler ağlarını korumak için güvenlik duvarları kurulmalı ve bakımını yapmalı, parolalar ve güvenlik ihlali gibi sistem ayarlarının varsayılan ayarlarda bırakılmadığından emin olmalıdır. Bu, erişim noktalarını sınırlandırarak ve yetkisiz erişime karşı koruma sağlayarak güvenlik açıklarını azaltır.

2. Kart sahibi verilerinin korunması

Kart sahibi verileri, AES-256 gibi güçlü şifreleme standartları kullanılarak hem kullanılabilir hem de beklemede şifrelenmelidir. Buna ek olarak, KOBİ'ler saklanan veri miktarını sınırlandırmalıdır. Tam kart numaraları, CVV kodları ve son kullanma işlemleri gibi hassas bilgilerin gerekli olması halinde kesinlikle saklanmasından kaçınılmalıdır. KOBİ'ler hassas veri miktarının korunmasını sağlayan bilgi hacmini en aza indirir ve güvenliği daha da arttırır.

3. Erişim kontrol önlemlerinin alınması

Hassas kart sahibi sistemlerine erişim, iş akışını sağlamak için bu ihtiyacı duyan yetkili personelle sınırlandırılmalıdır. Sıkı rol tabanlı erişim kontrolleri, hassas bilgiye yalnızca meşru bir ürün olanların erişilebilmesini sağlamak için kilit kullanıcısına sahiptir. Kart sahibi haklarını depolayan veya düzenleyen sistemlere erişen kullanıcıların kimliklerini çalışır durumda tutmak için ek bir güvenlik gizliliği sağlayan çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) da barındırılır. Hassas kart haklarını içeren sunuculara ve depolama yerlerine fiziksel erişim, yetkili girişlerin kesilmesi ve fiziksel bozulmalara karşı koruma sağlamak için sınırlandırılmalıdır.

4. Sistemlerin kaydedilmesi ve test edilmesi

KOBİ'ler ödeme sistemlerine ve bağlantı işlemlerinin her zaman takip edilmesi ve izlenmesi, şüpheli veya yetkiliz işlemleri için günlüklerin düzenli olarak gözden geçirilmesini sağlamalıdır. Bu, potansiyel tehditlerin erken tespit edilmesi ve daha fazla zararın önlenmesi için hızlı bir şekilde yanıt sunumuna yardımcı olur. Düzenli güvenlik tarama açıkları ve sızıntı testleri, zararlılardan yararlanmadan önce ödeme sistemlerinde zayıflıkların belirlenmesi ve ele alınması için gereklidir. İşletmelerin güvenlik kesintilerini hızlı bir şekilde azaltma yeteneklerini ve kurtarabilmelerini sağlamak, kesinti süresini ve veri kaybını en az indirmek için bir olay müdahale planı iyileştirmeleri ve sürdürmeleri gerekir.

5. Çalışanların eğitimi

Çalışanları, kimlik avı saldırılarının ve diğer potansiyel tehditlerin nasıl farklı bir şekilde dağıtıldığı de dahil olmak üzere en iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda eğitilmek için özet bir güvenlik eğitimi oluşturulmalıdır. Personel ayrıca PCI DSS gereklilikleri ve kart sahibinin verilerinin korunmasındaki rolleri konusunda da eğitilmelidir. Önleme demokratik bir güvenlik kültürü oluşturmak, çalışanların her türlü şüpheli faaliyeti bildirmeye teşvik etmek ve güvenli ödeme sonuçlarının sürdürülmesinde hesap verebilirliği teşvik etmek çok önemlidir.

. Yazılım güncelleme

Tüm yazılımlar güncel olmalıdır. POS bilgileri, e-ticaret platformlarının ve ödemelerinin işlenmesi için kullanılan tüm yazılımların düzenli olarak güncellenmesi, güvenlik açıklarına karşı korunmaya yardımcı olur ve siber saldırı riskinin azaltılması için güvenlik yamalarının hasarlarını sağlar. Ayrıca KOBİ'ler, ödeme yapan üçüncü taraf satıcıların PCI DSS dağılımlarına uymalarını ve elde edilen gelirleri sağlamaktan sorumlu olmalarını sağlayarak, geliştiricinin gözetimini sürdürmelidir.

Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı (PCI DSS), ödeme verimlerinin elde edilmesi için dünyada tutulabilen bir çerçeve sunmaktadır. Bu standart, internet kredi kartı ödemelerinin paylaştırılmasıyla etkin bir şekilde mücadele edilmesi için tasarlanmıştır. İşletmeler PCI DSS yönergelerine bağlı kalarak verileri korumak ve riskleri en aza indirmek için sağlam bir temel dayanıklılıklar. PCI DSS uyumluluğu, hassas ödemelerin titiz güvenlik önlemleriyle korunması için tasarlanmıştır. Bu standartlar, kart işlemlerinin sahibi olan, depolayan veya ileten tüm kuruluşlar için geçerlidir. PCI DSS uyumluluğu yasal olarak zorunlu olmamasıyla birlikte kritik bir endüstri standardıdır. Uyumsuzluk, para cezaları, sözleşmeye bağlı yansımalar ve itibar zedelenmesi dahil olmak üzere ağır cezalara neden olabilir.