Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Gaziantep Menengiç Kahvesi Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret tescili, Avrupa komisyonu tarafından onaylandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Eşsiz kokusu ve aromasıyla ülkemizde severek tüketilen menengiç kahvesi, sınırlarımızı aşarak Avrupa'da da tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmaya ve uluslararası alanda tanıtmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
Gaziantep mutfağına ait özel lezzetlerden birisi olan Menengiç Kahvesi, Türkiye’de coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Tarımsal Projeler, Coğrafi İşaretler ve Markalaşma Şube Müdürlüğü ve Ezogelin Kadın Kooperatifi’nin girişimleri ile Ezogelin Kadın Kooperatifi adına Avrupa Birliğinde de tescillendi.
YUMAKLI DA DUYURDU
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep menengiç kahvesinin Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını bildirerek, "Coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmaya ve uluslararası alanda tanıtmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı. Yumaklı, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Gaziantep menengiç kahvesinin AB'den tescil alan 29. ürün olduğuna işaret eden Yumaklı, "Eşsiz kokusu ve aromasıyla ülkemizde severek tüketilen menengiç kahvesi, sınırlarımızı aşarak Avrupa'da da tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmaya ve uluslararası alanda tanıtmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
GAZİANTEP’İN AB TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 3’E ÇIKTI
Yöresel, doğal ve sağlıklı özellikleriyle ön plana çıkan Gaziantep’in kafein içermeyen ve aromatik lezzeti ile dikkat çeken Menengiç Kahvesinin ardından Antep Baklavası ve Araban Sarımsağı ile beraber Gaziantep’in AB Coğrafi İşaret tescili alan ürün sayısı 3’e çıktı.
BAŞVURULAR DEVAM EDECEK
Türkiye’de 106 Coğrafi coğrafi işaretli ürün ve 1 adet geleneksel ürün ile en fazla coğrafi işarete sahip olan il konumunda olan Gaziantep’te Nar Ekşisi, Lahmacun, Fıstık Ezmesi, Muska, Antep Fıstığı, Antep Bulguru, Koruk Ekşisi, Nizip Nanesi ürünlerinin AB tescilini bekliyor. Büyükşehir Belediyesi Coğrafi İşaretler ve Markalaşma Şube Müdürlüğü Gaziantep Mutfağına ait özel lezzetler Avrupa Birliği tescil çalışmaları için çalışmalara ve diğer kurumlarla iş birliğine devam ediyor.
SEVİNÇLE KARŞILANDI
Gaziantep'in baklava ve Araban sarımsağının ardından üçüncü AB tescilli lezzeti olan menengiç kahvesi, kentin bilinen lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Tarihi Tahmis Kahvesi işletmecisi Selim Bağcı, gazetecilere, işletmenin en önemli ürünü olan menengiç kahvesinin AB coğrafi işaret tescili almasına çok sevindiklerini söyledi. Bağcı, menengiç kahvesinin tamamen Gaziantep'e özgü bir kahve olduğunu belirterek, "Antep fıstığı ağacının aşılanmamış yabani hali. Türkiye'nin en eski Osmanlı kıraathanesi olan Tahmis Kahvesi, 1635 yılından beri hizmet veriyor. Menengiç kahvesi için de tarihi mekanımız yerli ve yabancı turistlerin hep ilgi odağında. AB coğrafi işaret alması da ayrı bir sevinç verdi, gururlandırdı. Emeği geçen tüm başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Daha iyi noktaya nasıl getirebiliriz, daha yaygın hale nasıl getirebiliriz onun çalışmalarına başlayacağız." dedi. Menengiç kahvesinin sağlıklı bir içecek olduğunu aktaran Bağcı, "Menengiç kahvesinde kafein yok, yarım yağlı sütle hafifleştiriyoruz. Bu ürün özellikle dışardan gelen misafirlerin ilgi odağı. Tat olarak tamamen fıstık kahvesi. Tamamen doğal ve kafeinsiz olduğu için sağlıklı bir kahve. Her geçen gün ilgi duyan sayısı artıyor, bu bizi daha da mutlu ediyor." diye konuştu. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise kentin Türkiye'de 106 coğrafi işaretli ürün ve 1 geleneksel ürün ile en fazla coğrafi işarete sahip il konumunda olan Gaziantep'in "nar ekşisi", "lahmacun", "fıstık ezmesi", "muska", "Antep fıstığı", "Antep bulguru", "koruk ekşisi", "Nizip nanesi" ürünlerinin de AB tescili beklediği yer aldı.