Çiftçilerle buluşan Meriç, bölgemizin yeşil altını olarak tabir edilen fıstığı üreten çiftçilerin sorunlarının büyük olduğunu belirtti. Çiftçilerimizin emeğinin sömürülmek istendiğini söyleyen Meriç, “Her fıstık hasadında bu sorun gündeme geliyor. Ancak artık sorunları değil, çözümleri konuşmamız gerekiyor. Çiftçilerimizi, stokçulara ve fırsatçılara ezdirmeyeceğiz. Bu konuyu takip ediyorum. Yazıktır, günahtır. Bin bir emek ile üretilen Antep fıstığı üzerinden oynanan ticari oyunları bozacağız” diye konuştu.

Güneydoğu Birlik neden kapatıldı?

Meriç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Güneydoğu Birliği sordu. Meriç, “Tarım ürünlerinde girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda bin bir zahmetle ve yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerin ürünlerinin tüccarın iki dudağı arasına bırakılması kabul edilemez bir durumdur” dedi.  AKP iktidarının 22 yıldan bu yana çiftçinin tüm kazanımlarını heba ettiğini ifade eden CHP’li Meriç, “1968 yılında Güneydoğulu üreticilerin ve çiftçilerin çıkarlarını korumak için kurulan ve merkezi Gaziantep’te bulunan, Türkiye’nin en büyük birliklerinden biri olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Güneydoğu Birlik) AKP Hükümeti tarafından resmen kapatılmıştır. Söz konusu birlik fıstık, mercimek, biber, üzüm üreticilerinin haklarını koruduğu gibi,  devlet adına ürünlerin fiyat dengesini sağlıyor ve tarım ürünleri piyasasını düzenliyordu. Çiftçiyi serbest piyasadan koruyan bu birliğin kapatılmasıyla çiftçiler mağdur olmuştur.” diye konuştu.

BİZ NE ARA BÖYLE OLDUK? BİZ NE ARA BÖYLE OLDUK?

TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILDI

Üretimin temeli olan çiftçilerin, tüccarların insafına bırakıldığını söyleyen Melih Meriç, “Tarım ürünlerinde girdi maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda bin bir zahmetle ve yüksek maliyetle üretim yapan çiftçilerin ürünlerinin tüccarın iki dudağı arasına bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Biz istiyoruz ki hem üreticimiz, hem tüccarımız hem de bölgemiz kazansın. Ancak iktidar tam aksine, Güneydoğu Birlik gibi köklü kurumları kapatmanın, bölgemizdeki üretimi baltalamanın peşinde.” dedi.

Editör: Ebru Kont