Sebebi de hükümete olan borçları. 1975 Yılında kaya düşmesi tehlikesiyle köyün yeri değiştiriliyor. Köylülere de devlet tarafından taksitle ödemeleri için evler yapılıyor. Köylülerin bir kaçı borcunu ödüyor, ancak çoğunluğu ödemiyor. Şimdi bu borçlar yüzünden evi yıkılanlara deprem evi yapılamıyor. Köyün eski muhtarı Cevdet Candar, 6 Şubat depreminin ardından çalmadık kapı bırakmadıklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. 

KÖYÜN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Eski muhtar Cevdet Candar, 1975 yıllarında evlerin altından su çıkması ve kaya düşme tehlikesi nedeniyle bir karar alınarak köyün yerinin değiştirildiğini anlattı. Zamanın hükümetinin köylülere taksitle ödemek maksadıyla ev yapıp teslim ettiğini belirten Candar, “O zaman 65 ev yapılmış. 6 Şubat depreminde bu evlerden 40 tanesi ağır hasar aldı, kepçeyle yıkıldı. Şimdi bu evlerin yerine deprem evleri yapılamıyor. Çünkü çoğunun devlete borcu var” dedi.  

HEPSİ DEVLETE BORÇLU

Cevdet Candar, köy sakinlerinin büyük çoğunluğunun 1980 yılından bu yana evlerin borçları ve taksitlerini ödemediğini belirtti. Borç tutarının bugünün parasıyla 10-15 Bin TL arasında olduğunu söyleyen Cevdet, “Şu anda deprem evlerinin yapılabilmesi için köylünün devlete olan eski borçları ödemesi gerekiyor, çünkü hepsi devlete borçlu oldukları için deprem evleri bu sebepten dolayı yapılamıyor” diye konuştu.Depremden bu yana Çevre Şehircilik il Müdürlüğünü yol ettiğini belirten Candar, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Ankara'ya yazı gönderdik, onu bekliyoruz dediler. Ben bu konuyla çok uğraştım. Hatta bana zemin etüdünü yaptırır dediler. Onu da yaptırdım. Sonrada Çevre şehircilikten bize kimse bir şey yapmasın para vermeyiz, Ankara’ya tekrar yazı yazdık dediler. Evleri yıkılan insanların çoğu konteynırda yaşıyor, bir kısmı göç etti. Köyümüzün nüfusu 400.  Biz diyoruz ki gerekirse borcumuzu ödeyelim, bizde evlerden yararlanalım diyoruz. Bizde yerinde ev istiyoruz” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE