Kahramanmaraş ve Şanlıurfada yaşanan okul saldırılarının ardından eğitim kurumlarında güvenlik önlemleri yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde okullarda yeni güvenlik tedbirleri üzerinde çalışıyor. Hazırlanan plan kapsamında bazı okullarda güvenlik personeli sayısının artırılması, giriş çıkışların daha kontrollü hale getirilmesi ve kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Turnike ve kamera sistemi gündemde
Bakanlığın üzerinde çalıştığı yeni güvenlik modeliyle okullarda turnike sistemi kurulması planlanıyor. Böylece okul giriş çıkışlarının daha kontrollü şekilde takip edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca kamerasız okul kalmaması hedefleniyor. Güvenlik kameralarının okul çevresi ve ortak kullanım alanlarında daha etkin şekilde kullanılması bekleniyor. Yeni tedbirler arasında bazı okullarda polis ve güvenlik personeli sayısının artırılması da bulunuyor. Uygulamanın özellikle riskli görülen bölgelerdeki okullarda öncelikli olarak devreye alınması bekleniyor . Bakanlık kaynakları, okul güvenliği konusunda risk algısının değiştiğine dikkat çekti. Açıklamalarda, Türkiye’nin bugüne kadar çok sık karşılaşmadığı yeni bir güvenlik yaklaşımıyla yüz yüze olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Silahlı güvenlik personeline sıkı takip
Yeni dönemde özellikle silahlı güvenlik görevlileri için daha sıkı takip mekanizması uygulanması planlanıyor. Güvenlik personelinin psikososyal testlerden, göz muayenelerinden ve periyodik atış talimlerinden geçmesi zorunlu hale getirilecek. Bu adımla, okul güvenliğinde görev yapan personelin hem fiziksel hem de psikolojik yeterliliklerinin düzenli olarak kontrol edilmesi hedefleniyor.




