Gaziantep'in ihracat rakamlarının yıllar sonra 10 milyar doların altına düştüğünü belirten Öztürkmen, özellikle ayakkabı ihracatındaki düşüşe dikkat çekerek, “Rekabet gücü zayıflayan, finansmana erişemeyen, maliyet baskısıyla çarkları durmaksızın çalıştıran ihracatçılarımızı kutluyorum. Ancak rakamlardaki düşüş sorgulanmalı. Gaziantep’in potansiyeli büyük, Gaziantepli inatçıdır. Üreticiyi rahatlatacak ve ihracatı güçlen¬direcek adımların ivedilikle atılmalıdır” dedi.
2008 yılından bu yana Ticaret Odası ve Sanayi Odası Başkanlarının sürekli olarak 2023 hedeflerini 30 Milyar dolar olarak belirlediklerini belirten Öztürkmen, “Gaziantep’in 2020 yılında 8 milyar dolar olan ihracatı ilk defa 2021 yılında 10 milyar doları aşa¬rak 10 milyar 92 milyon 909 bin dolar oldu. Kent ihraca-tı, 2022'de 10 milyar 514 milyon 677 bin dolar olarak kayda geçti. 2023 yılına gelindiğinde Tür¬kiye’nin ihracatı 255 milyar 777 milyon dolarda kalırken Gazi¬antep’in ihracatı ise 10 milyar 71 milyon dolara geriledi. Pandemi dönemi, savaşlar, bölgemizde yaşanan 6 şubat dep¬remi, iktidarın tutarsız ekonomik politikaları, ülkemizde oldu¬ğu gibi Gaziantep’i de hedefleri¬nin çok gerisinde bıraktı. Gaziantep’in potansiyeli büyük, Gaziantepli inatçıdır. Üreticiyi ra¬hatlatacak ve ihracatı güçlen¬direcek adımların ivedilikle atılmalıdır. Gaziantep’in en güçlü olduğu gıda, tekstil, hazır giyim, ayak¬kabı sektörlerinin Çin başta ol¬mak üzere Mısır, Vietnam, Hin¬distan gibi Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet edemez hale geldi” dedi.
ONLARCA FİRMA KONKORTADO İLAN ETTİ
Öztürkmen açıklamasında şunları söyledi: “Ülke genelinde ekonomik krizin etkileri giderek derinleşirken, Gaziantep'teki firmalar da bu durumdan nasibini alıyor. 2024 yılında Gaziantep’te onlarca firma konkordato ilan etti. Yani borçlarını ödeyecek imkandan uzak, iflasın eşiğine geldiler. Özellikle tekstil sektörünün lokomotifi firmalardan gelen konkordato haberleri, "Gaziantep OSB'de neler oluyor" sorusunu gündeme getirdi. Ekonomistler, eğer mevcut ekonomik koşullar iyileşmezse, 2025'te daha fazla firmanın konkordato ilan etmek zorunda kalabileceğini öngörüyor. Bu süreç, hem şehrin hem de ülkenin ekonomik geleceği açısından belirsizlikler barındırıyor”
AYAKKABI SEKTÖRÜNDE SIKINTI
“Gaziantep, ayakkabı üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alırken, Türkiye’nin terlik, deri ve spor ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20’si Gaziantep’teki üreticiler tarafından karşılanıyor. Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Asya’ya dünyanın farklı coğrafyalarında deri ve spor ayakkabı ile terlik ihtiyacının önemli bir bölümü, Gaziantep’ten karşılanıyor. Gaziantep’te ayakkabı sektörü, bin 200 ayakkabı, 400 terlik, 200 yan sanayi imalatçısı ve 80 bin çalışanıyla 33 farklı sektörü içerisinde barındırıyor. Türkiye’de her üç ayakkabıdan biri Gaziantep’teki firmalar tarafından üretiliyor. Ancak bu güzel tablo, tersine dönmeye başladı. Yüksek üretim maliyetleri ve artan ithalat ile üretimden istihdama her alanda büyük kan kaybeden ayakkabı sanayicisi, zor günlerden geçiyor. Gaziantep’te onlarca yıldır önemli geçim kaynakları arasında yer alan ayakkabıcılık sektörü, geçtiğimiz yıl kaygı verici derecede küçüldü. Her fabrika bir kaledir ve bu kaleleri kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Sektör yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Pansuman çözümlerle sorunlar giderilemez.