Daha önce 5-7 Kasım tarihlerinde üç gün, 2-6 Aralık tarihlerinde ise beş gün süreyle iş bırakan aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın adım atmaması sebebiyle üçüncü kez greve gidiyor. Aile hekimleri, performansa dayalı “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” olarak bilinen ve kendileri tarafından “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan sisteme karşı 6-10 Ocak tarihleri arasında beş gün iş bırakma eylemi yapacak. Sağlık çalışanları, bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini ve adil bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Kasım ayında üç gün süren iş bırakma eylemlerinin sonuç vermemesi üzerine Aralık ayında daha güçlü bir adım atarak beş günlük grev gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gaziantep Tabipler Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Sağlık Bakanlığı’nın tüm çağrılara rağmen sessiz kalmaya devam ettiğini vurguladı. Eroğulları, “Kasım ve Aralık aylarında yaptığımız eylemler sırasında taleplerimizi net bir şekilde dile getirdik. STK lar sayısız görüşme yaptı, dosyalar sundu, önerilerimiz detaylıca aktarıldı, ancak Bakanlık taleplerimizi duymazdan geldi. Halkın sağlığını korumak ve meslek onurlarımızı savunmak adına daha güçlü adımlar atmamız gerektiğine inanıyoruz. Halk sağlığını tehdit eden bu uygulamanın tamamen kaldırılması mümkündür ve bunun için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
DERHAL ÇEKİLMELİ
Eroğulları, ‘’Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Sorunlar çözülene kadar eylemlerimiz sürecek" diyerek kararlılık mesajı verdi.
HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Sağlık hizmetlerinin kalitesinin bu uygulamalarla tehlikeye atıldığını belirten Eroğulları, "Sağlık Bakanlığı'nın bu yanlış politikalardan vazgeçmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sağlık çalışanları olarak hem kendi meslek onurumuzu hem de halk sağlığını savunmak adına bu eylemleri gerçekleştiriyoruz. Sağlık çalışanları, toplumun sağlığını korumak ve en iyi hizmeti sunmak için var gücüyle çalışmaktadır. Ancak, uygulanan yanlış politikalar ve düzenlemeler hem çalışanlarımızın hem de vatandaşlarımızın sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Bu durum, sadece sağlık sistemini değil, toplumun sağlık düzeyini de olumsuz yönde etkilemektedir" şeklinde konuştu.