Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, programda, “Antep Harbi Öncesi ve Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu sunum yaptı. Bayrak, Antep Harbinin kolay kazanılmadığını, çekilen acılarla zorlukların unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini ifade etti. 

Antep Harbi konusunda araştırmaları bulunan Dr. Bayrak, Osmanlı döneminde Antep’te Amerikan Tıp Fakültesi ve Hastanesi’nin olduğunu, Anadolu’da ilk tıp fakültesinin Amerikalılar tarafından 1872 yılında Antep’te açıldığını söyledi. Antep savunmasına kadar Antep’te çok az Türk doktorunun görev yaptığını anımsatan Dr. Bayrak, “1879 yılında Antep’te baş gösteren çiçek salgını nedeniyle hastane kurulmasına karar verildi. 1904 yılında inşa edilen Beyaz ve Sarı adında 2 Türk Hastanesi vardı” ifadelerini kullandı. “Fransız işgali sırasında ‘çeteler Akyol Semtinde bulunan Türk Hastanesinde gizleniyor’ bahanesiyle 29 Temmuz 1920’de Fransızlar Türk hastanesini bombaladılar” diyen Dr. Bayrak, Türk hastanesi bombalanınca geçici olarak yaralıların Karagöz semtinde emniyet oteli yanında bulunan dispanserde tedavi edildiğini kaydetti.

TEDAVİLER ŞIH CAMİİNDE YAPILDI

Türk Hastanesini kullanma olanağı kalmadığından bir kısım yaralıların tedavilerinin gizlice Şehreküstü semtindeki Şıh Cami’nde yapıldığına dikkat çeken Dr. Bayrak, şöyle devam etti: “Antep savunma sırasında Heyet-i Merkeziye tarafından Şehreküstü Semti’ndeki Şıh Cami avlusunda bulunan okul şehrin doğu yakasında ve düşman karargahına epey uzak olduğu için Müdafaa-i Milliye Hastanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Antep halkı Şıh Cami’ne evlerindeki yatakları getirerek koğuş haline dönüştürmüş, cami bahçesindeki okul ise idare binası, eczane ve ameliyathane olarak düzenlenmiştir. Hastanede gazlı bezin olmaması, hidrofil pamuğun pek az olmasına rağmen, eksik aletlerle karın ameliyatı ve beyin yaralanmaları tedavi edilmiştir.”