İlk yazımın heyecanını yüreğimde taşırken çok önemli bir konuyu ele almanın bir merhaba yazısı yazmaktan daha önemli olduğunu düşünerek başlıyorum.
Bizim ülkemiz kadar sınav sistemi değişin başka bir ülke var mı, yok mu bilmiyorum, ancak eğitim sisteminde yapılan bu sürekli değişikliklerin eğitime yansımasının çok olumlu olacağını zannetmiyorum.
Sayın Bakan Nabi Avcı tarafından en son uygulanan sınav sisteminin de değişeceği açıklandı.
Peki yeni sistemde neler var:
SBS için öncelikle merkezi sınav kalkıyor. 4+4+4 sisteminin 2. aşaması olan ortaokul bölümünde öğrencilerin tüm ders notları elektronik sisteme işlenecek.
-Öğrencilerin katıldığı münazara, yarışmalar, resmi etkinlikler, okuldaki sosyal çalışmalardaki rolünün de yer aldığı ders dışı işlemler de sisteme işlenecek.
-Bu iki notun oluşturduğu 8. sınıfta verilecek 'değerlendirme puanı' elde edilecek.
-Öğrenci aldığı bu puan ile sadece ikametgahına yakın bir Anadolu Lisesine gidebilecek.
-Öğrenciler 8. sınıf sonunda istedikleri liselere "ön kayıt" yaptıracak. Bu ön kayıtlara göre talep alınacak. Talebin yüksek olması halinde sınav konulmamış liseye sınav kararı alınabilecek.
-Bakanlık bazı liseleri özel olarak belirleyecek. "Ekstra" ya da "elit" olarak bakanlıkta adlandırılan bu liseler alınacak kararla yapılacak sınav sonucuna göre öğrenci alacak.
-Bu liseler MEB'ten destek alarak sınav hazırlayacak. Öğrenci istediği kadar lisenin sınavına girebilecek.
-Eğer sınavsız öğrenci alan bir liseye (Meslek Lisesi ve Anadolu Liseleri) yine beklenenden fazla talep olursa, öncelik ikametgah bölgesindekilere verilecek. Talep karşılanmadığı takdirde dışarıdan gelen öğrencilere sınav uygulanabilecek. -
Sınavların yürütme sorumluluğu il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde olacak. Bakıldığı zaman bu yapılmak istenilenlerin aslında güzel bir şeyler ortaya konulmak için gösterilen çabalar olduğunu hepimiz görebilmekteyiz. Tartışılmaya açılmış olması bile bu işte uzlaşma arandığının bir gerçeği ancak Gaziantep'imiz gibi okul yapımına ciddi ihtiyaç duyulan yerlerde ortaokullardan mezun olan öğrencilerin en fazla yarısı halen mevcut olan liselere yerleşebilir. Bu da demektir ki binlerce öğrenci liselere kayıt yapamayacak ve açıktan okumaya devem edecektir.
Öğrenci, eğer iyi bir okula gitmek istiyorsa her iyi lisenin açtığı birden fazla sınava girmek zorunda kalacaktır. Merkezi sınavlarda bile zaman zaman güvenilirlik sorunları yaşanırken, yerelde yapılan sınavlarda daha başka güvenilirlik sorunları yaşanabilecektir.
Öğretmenlerin vereceği notlar ileriki zamanlarda çok daha fazla tartışılacak, bu konularla ilgili ciddi sorunlar yaşanacak ve şikayet ve soruşturmalar çoğalacaktır. Anadolu liselerinin mahalle lisesine dönmesi işlevini azaltacak ve genel lise konumuna sokacaktır. Her mahallede bir lise olmadığı için öğrenciler yine liseye gidebilmek için servislerle gitmek zorunda kalacaklardır.
Adrese göre kayıt olacağı için sürekli bir adres taşıma olayı başlayacak ve yine isteyen istediği liseye kayıt yaptırabilecektir. Yine bir başka ve önemli sorun liselerin özelliğinin kalmaması nedeniyle velileri özel okullara kayıt yapmaya yönelmesi olacaktır. Öğrenci bir yılda on-iki kez olmak üzere ortaokul boyunca ortalama kırk-sekiz kez ortak sınava katılıyor. Bu sınavların bir kaçının, merkezî sistemle yapılması sanki SBS Sınavı yapılıyormuş gibi öğrenci üzerinde daha fazla baskı oluşturacak öğrenci çok daha fazla sınava maruz kalacaktır. Ayrıca köy okulu öğrencisi ile merkezde eğitim almış öğrencinin seviyesi aynı değildir. Bu öğrencilere aynı eğitimi vermek mümkün olmadığı için aynı sınava sokmak da çok mantıklı değildir. Öğretmen kalitesi de aynı olmadığından bir eşitlik ve adaletten bahsetmek mümkün olmayacaktır. Mevcudu elli olan bir sınıfla yirmi kişi olan bir sınıfın aynı yazılıya girmesi ise bir başka muammadır...
Hülasa yeni sitem için Bakanlığımızın ilerleyen günlerde çok daha fazla mesai harcayacağı kesin. Ancak bu kadar çok sistemi değiştirmek, öğrencileri ve velileri bir bilinmezin içine itmek, "nasıl olursa bu sistem de değişir" duygusuna sahip olmak hiç da sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Çağdaş ve uzun soluklu bir sistem kurmak, bu konuda ısrarcı olmak ve en az on-beş yıl uygulamak en doğru seçenektir diye düşünüyorum...
Bekleyelim görelim...
Yorumlar