6 Şubat depreminde ağır hasar alan İslahiye’de 10 bin 698 konutun kura çekimi yapılarak, hak sahiplerine teslim edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslahiye'deki “Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni”ne şehir merkezinden canlı bağlantıyla katıldı. Konuşmasında, "Gaziantep'te 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunları da söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak, hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Deprem konutu) Gaziantep'te 10 bin 90'ı il ve ilçe merkezlerinde, 608'i kırsalda olmak üzere toplam 10 bin 698 konutumuzun kurasını çekiyoruz. Gaziantep'te yaklaşık 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunları da söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak, hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz." diye konuştu. ifadesini kullandı.
YERLİKAYA VE ÖZHASEKİ DE KATILDI
Kura törenine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katıldı. Yerlikaya, “Depremzede vatandaşlarımız yeni yuvalarına kavuşturuncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Gaziantep’te 17 bin 425 konut, bin 663 işyeri, 839 ağır hasarlı ev olmak üzere 19 bin 927 hak sahibi var. 10 bin 90’ı il ve ilçe merkezlerinde 608’i kırsalda olmak üzere 10 bin 698 konutun kuraları çekip hak sahiplerine vereceğiz” dedi. Bakan Özhaseki ise “Önümüze bakacağız yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz” mesajını verdi. İslahiye’de yapılan Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Törenine katılım yoğundu. Bakan Yerlikaya ve Özhaseki’nin katıldığı törende 10 bin 698 konutun kura çekimi yapıldı.
İSLAHİYE’Yİ YENİDEN İNŞA EDİYORUZ
Olumsuz hava şartları nedeniyle İslahiye'deki töreni canlı bağlantıyla yapmak mecburiyetinde kaldıklarını ifade eden Erdoğan, ilk fırsatta bu aksaklığı telafi edeceklerini söyledi. Depremin hemen ardından 21 Şubat'ta İslahiye'ye geldiklerini, bu ziyarette 6 Şubat depremlerinin ilçede yol açtığı yıkımı bizzat yerinde gördüklerini hatırlatan Erdoğan, depremden en olumsuz etkilenen diğer yerlerle birlikte İslahiye'nin de yeniden inşası için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
4 BİN BİNA YIKILDI
"Gideni geri getirmek mümkün değil fakat yıkılanın yerine yenisini koymak, depremin yol açtığı maddi zararları telafi etmek bizlerin elindedir." diyen Erdoğan, bu anlayışla deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalıştıklarını vurguladı.
Erdoğan, depremde Gaziantep'te yıkılan bina sayısının 4 bin 126 olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıkık ve acil yıkılacak 6 bin 114 bina enkazının tamamını kaldırdık. Ağır hasarlı 14 bin 319 binadan 11 bin 554'ünün enkaz kaldırma işlemi de bitti. Kira yardımı ve diğer destek ödemeleriyle Gaziantep'e toplam 4,8 milyar liralık kaynak aktardık. Gaziantep'te kurulan ve dağıtılan çadır sayısı 54 bin 554'tür. Şehrimizdeki 20 yerde kurulan 8 bin 660 konteynerde 26 bin kişi kalıyor. Kırsalda kurulan konteyner sayısı ise 10 bin 674, buralarda barınan kişi sayısı 32 bin 454'tür." Konuşmasına son bir yılda neler yapıldığını anlatan bir videonun ardından devam eden Erdoğan, Gaziantep'te 17 bin 425 konut, 1673 iş yeri, 839 ahır olmak üzere 19 bin 927 hak sahibi bulunduğunu söyledi.
YERLİKAYA : HERKES EVİNE GİDİNCEYE KADAR ÇALIŞACAĞIZ
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Depremzede vatandaşların yeni yuvalarına kavuşturmaya devam edeceklerini söyledi. Millet olarak bir çok zorluğa göğüs gerdiklerini belirten Yerlikaya, “El ele vererek asrın felaketini, asrın dayanışmasına dönüştürdük. Bu birlikteliğimiz kopmaz. Burada zincirin en güçlü halkalarının başında Gaziantep geliyor. Sofrası zengin, gönlü zengin, üreten, çalışan zorluklardan yılmayan, mücadele eden Gaziantep. Bu şehir 6 Şubat’tan sonra yaraların sarılması için devlet ile bir ve beraber olmuştur. 6 Şubat’ta kaybettiğimiz canların acısı yüreğimizi yakmaya devam ediyor. Deprem özellikle İslahiye ve Nurdağı’nda büyük yıkıma yol açtı. Devletimiz milletimiz için vardır. Daha güvenliğini yapmaya çalıştık”
19 BİN 927 HAK SAHİBİ VAR
Yerlikaya, Depremler Gaziantep'te özellikle İslahiye ve Nurdağı'nda büyük yıkıma yol açtı ama ilk günden beri ne dedik 'devletimiz milletimiz için vardır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde yıkılan evlerin daha iyisini, daha güzelini, daha güvenlisini yapmaya devletimiz de milletimiz de muktedirdir'. Hamdolsun öyle de olmuştur. Gaziantep'te 17 bin 425 konut, 1663 iş yeri, 839 ağır olmak üzere toplam 19 bin 927 hak sahibimiz bulunuyor. Bugün 10 bin 90'ı il ve ilçe merkezlerimizde, 608'i kırsalda olmak üzere toplam 10 bin 698 konutumuzun kuralarını çekip siz kıymetli hak sahiplerine vereceğiz. Yine yaklaşık 14 bin konutunuzun yapımı da olanca hızıyla devam ediyor. İnşallah onları da bitirecek ve vatandaşlarımıza yani siz kıymetli hemşerilerimize teslim edeceğiz."
Gaziantep’te 17 bin 425 konut, bin 663 işyeri, 839 ağır olmak üzere 19 bin 927 hak sahibi var. 10 bin 90’ı il ve ilçe merkezlerinde 608’i kırsalda olmak üzere 10 698 konutun kuraları çekip hak sahiplerine vereceğiz. 14 bin konutun yapımı da olanca hızıyla sürüyor. Onları da bitirecek ve vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Biz durmayacağız, duraksamayacağız. Son anahtar teslim edinilince kadar burada deprem bölgesinde olmaya sizlerle birlikte çalışmala devam edeceğiz”
ÖZHASEKİ: DUR DURAK BİLMEYECEĞİZ
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise, “6 Şubat depreminde 130 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem gerçeğini asla unutmayalım, Bize düşen bu gerçekliği bilerek hareket etmek. Deprem kuşağında olduğumuzu aklımızdan çıkarmamamız lazım. Evlerimizi yaparken, işyerlerimizi yaparken bu gerçekliği bilerek hareket edeceğiz. Bu depremden sonra gece gündüz çalıştık. Dur durak bilmedik. Vatandaşlarımız güvenli konutlara çıkınca kadar çalışacağız. 1 hafta içinde 46 bin konutun teslimatını, 2 ay 75 bin konutu teslim edeceğiz. Yıl sonuna kadar 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz.”
İNŞAATLAR HIZLA SÜRÜYOR
Deprem bölgesinde inşaatların hızla devam ettiğini aktaran Bakan Özhaseki, "İki ay içerisinde 300 binden fazla inşaatımızın ya hızla tamamlanmak üzere olduğunu veyahut da inşaatların başlayıp devam ettiğini herkes görecek zaten. Bunları da zaman içerisinde teslim edeceğiz. Bir taraftan da karar aldık, şehir merkezlerini inşa ediyoruz. Şehirlerimizin meydanlarını bakanlık olarak bizler yapıyoruz. Çünkü o şehrin meydanları herkese ait hatıraları barındırıyor ve orada kartpostallara konu olacak resimlerin çıkması lazım. Ana caddelerini bizler yapıyoruz, çelik evlerin ihalelerini hızla yapmaya devam ediyoruz. Yerinde yapmak isteyen kardeşlerimize de zaten yardım paketini açıkladık. Kim ki yerinde yapmak istiyorsa 1,5 milyon liralık bizim yardım paketimiz var. Kimisi de 'Ben yerimde yapacağım, komşularımla beraber olacağım. Kurada belki başka yer çıkar, o yüzden ben mahallemden ayrılmak istemiyorum' diyordu. Onlar için de bir fırsat doğmuş oldu." dedi.
GAZİANTEP’TE 17 BİN HAK SAHİBİ VAR
Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çalışacağız, gayret edeceğiz. Ne zamana kadar? Sizler o güvenli konutlarınıza çıkıp Allah sizden razı olsun deyinceye kadar devam edeceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın. Bu bir hafta içerisinde 46 bin konutun teslimatını yapıyoruz. 2 ay içerisinde 75 bine çıkacak sayı. Sene sonuna kadar da inşallah biz 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz. Ama öbürleri de peyderpey her ay 15, 20 bin civarında konutlar teslim edilerek devam edecek. Gaziantep'te de bizim AFAD'ımızın tespitine göre 17 bin civarında hak sahibi var. Ama biz 23 bin, 24 bin konuta başladık. Bunlar yapılıyor 17 bini hak sahiplerine verilecek. Kalanlar da buralarda sosyal konut olarak inşallah kullanılacak. Yine sizlerin hizmetinde olacak. Biz bunları kolay yapmıyoruz, bir iş kolayla olmuyor. İlk işe başladığımızda hatırlayın 'Aceleniz neydi dediler. Niye bir an önce inşaatlara başlıyorsunuz' dediler. Hatta depremin olduğundan ikinci günü koca koca genel başkanlarıyla siyasi partiler 'bunlar depremin altında merak etmeyin' dediler. Adeta seviniyor gibi çığlıklar atarak gezdiler ortalıklarda. Sonra da her yaptığımız işe bir bahane buldular. Niye erken başladığımızdan, daha sonra çıkardığımız kentsel dönüşüm yasasını, rezerv alan ilan ederek inşaata başladığımız yerlerde 'milletin malına mı çökeceksiniz' diyerek milleti tahrik etmeye kalktılar. Şunu açıklıkla ifade ediyorum. Devlet milleti için vardır, milletine hizmetkar olduğu zaman kıymetlidir. Bizler de sizlerin hizmetindeyiz, biz sözümüzü tutacağız. Başkaları belki laf üretir, dedikodu üretir, iftira üretir ama bizler iş üretiriz, çalışırız, söz verirsek inşallah yerine getiririz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan böyle gördük ve böyle devam ediyoruz."