Gaziantep’te özellikle yeni doğan ünitelerinde yaşanan bebek ölümlerindeki asıl nedenlerin kamuoyu ile paylaşılması ve bu konuda etkin bir denetim yapılması gerektiğine dikkat çeken Meriç, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıyan bebek ölümleri için Gaziantep’te tehlike çanları çalıyor. Bebek ölümlerindeki artış, Gaziantep’in kanayan yarası haline geliyor. Gaziantep Mezarlıklar Müdürlüğü verilerine göre, temmuz ayında 0-1 yaş bebek ölümü sayısı 102. TÜİK’in 2022 bebek ölüm hızı verilerine göre ise Gaziantep, bebek ölümlerinde ilk sıralardan düşmüyor.” dedi.

DÖNÜM NOKTASI 

Hakim müebbet verdi Hakim müebbet verdi

Bebek ölümlerinde eski bakanın hastanesinin kapatılmasının bir dönüm noktası olduğuna da dikkat çeken Meriç, “Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesi, yenidoğan ünitelerini bebek katillerine kiraladığı gerekçesiyle kapatıldı. Sayıştay 12 yıl önce diyor ki ‘Özel hastaneler yatak sayısından bile fazla yoğun bakım bildirimi yapıyor, bunu önleyin.’ Bakanlık verilerine göre, 2 buçuk milyarı doğum ve 500 milyonu yenidoğan olmak üzere bu alanda toplam 3 milyar dolarlık bir rant var. Elbette isteyen yaptırabilir, seçim anneye bırakılmalı. Ancak bu rant düzeni sezaryeni neredeyse alternatifsiz tek doğum şekli haline getirmiş,” diye konuştu.

DEVLET SIRRI MI?

Gaziantep’te bebek ölümlerinin artmasının nedenlerinin açıklanmamasına bir anlam vermediğine dikkat çeken Meriç, şunları söyledi: “Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nde ‘Bebek Ölümleri İl İnceleme Komisyonu’ var. Bu komisyon neden bir veri açıklamıyor? Özel hastanelerde kaç bebek öldü? Yeni doğan üniteleri kaç kez denetlendi? Bu konuda uygulanan bir cezai işlem var mı? Ülke gündemine gelen ‘yenidoğan çetesi’ olayına paralel şekilde Gaziantep’te hakkında adli ya da idari soruşturma başlatılan sağlık kuruluşu var mı? Bu sorular cevaplandırılmadıkça bebek ölümlerinin önüne geçmek imkansızdır. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”