Küresel ısınma ve kuraklık tüm dünyada olduğu gibi Gaziantep’te de su kaynaklarını tehdit ediyor. Suyu daha verimli kullanmak ve tasarrufun önemli bir sorumluluk olduğu bu süreçte GASKİ su tasarrufu konusunda vatandaşlara hayati öneme sahip önerilerde bulundu. 

EVDE SU TASARRUFU SAĞLAYAN ÖNERİLER

Gaziantep’te evlerde su tüketiminin yüzde 70’i tuvalet ve banyo kullanımından kaynaklanıyor. Damlatan muslukları tamir ederek yılda 12 bin 500 litre su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Muslukların altındaki vanaları kısarak veya perlatör kullanarak akan suda yüzde 50’ye varan tasarruf edebilirsiniz. Sızdıran tuvalet rezervuarları günde 700 litreye kadar su israfına yol açar, bu nedenle daha küçük hacimli rezervuarlar tercih edilmelidir.

BANYO VE MUTFAKTA TASARRUF ETMENİN YOLLARI

Banyoda geçirdiğiniz süreyi bir dakika kısaltarak dört kişilik bir aile yılda yaklaşık 13,100 litre su tasarrufu yapabilir. Düşük akışlı duş başlıkları kullanarak su tüketimini azaltabilirsiniz. El ve yüz yıkarken veya tıraş olurken musluğu kapalı tutmak, suyun yüzde 75’inin boşa gitmesini engeller. Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak her yıkamada 110 litre su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

BAHÇEDE SU TASARRUFU VE VERİMLİ SULAMA TEKNİKLERİ

Bahçe sulamasını akşam saatlerinde yaparak buharlaşma kaynaklı su kayıplarını önleyebilirsiniz. Bahçenizi hortum yerine kova ile sulamak su israfını azaltır. Şebeke suyu yerine sondaj suyu kullanmak, su tasarrufu sağlar. Tarımsal kuraklığa karşı en etkili yöntemlerden biri olan damla sulama uygulamasını kullanarak, suyu daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.

SU TASARRUFU İÇİN EKSTRA ÖNERİLER

Arabalarınızı akan su yerine kova ve fırça ile yıkamak, halıları yıkamak yerine silmeyi tercih etmek, sokakta su kaçaklarını yetkililere bildirmek su tasarrufunu artırır. Tasarruf bilincini günlük alışkanlık haline getirerek, su kaynaklarımızı koruyabiliriz.Gaziantep’te suyun ne kadar değerli olduğunu unutmadan, su tasarrufu konusunda daha dikkatli ve bilinçli olmalıyız. Bu sayede hem kendi su kaynaklarımızı koruyabilir hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılabilir.