Taslağa bu haliyle olur verenlerin ömürleri boyunca bu hatanın vebaline ortak olacağını belirten Peri, çözüm önerileri konusunda da bilgi verdi. 

Hayvanların toplu itlaf edilmesinin toplumun büyük kesiminde güçlü bir tepkiye neden olacağına vurgu yapan Peri, “Asıl o zaman kamu barışı bozulacak, ortaya çıkan görüntüler sosyal medyayı etkili bir biçimde kullanan çocuklarımız başta olmak üzere, toplumda ciddi travmalara neden olacaktır. Daha da önemlisi hayvan haklarına ilişkin ilk düzenlemelerin yapıldığı bu coğrafyada etkisi onlarca yıl geçmeyecek 2. bir “Hayırsızada Vakası” yaşanmış olacaktır. İçinde olduğumuz dijital çağda sivil toplum örgütlerinin tepkisi ülkemizin algısı açısından uluslararası çevrede ciddi bir yıpranmaya neden olacaktır”

Cumhuriyet'e yakışır kutlama Cumhuriyet'e yakışır kutlama

ÇÖZÜM VE ÖNERİLER NET

 Gaziantep Kilis Veteriner Hekimleri odası Başkanı Meltem Peri çözüm önerilerini şu başlıklarla sıraladı: “Öncelikle belediyeler, bazıları şimdi yapsın bazıları 2028’e kadar zaman var deyip beklesin şeklinde değil, bu işi beş yılda çözelim diye değil; bir üreme dönemi içerisinde, eş zamanlı olarak; ama kendi bünyelerinde ama hizmet satın alarak seferberlik başlatacaklar ve  aynı genel gerekçede gördüğümüz yeni yasaklar ve cezalar, denetim mekanizması için de düzenlenecek ve takip edilecek. Sokağa terk etmelere yaptırım cezaları şu ana kadar olduğu gibi kağıt üzerine kalmayacak, uygulanacak.

BAKIM EVLERİ ÖNEMLİ

Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı , diğerlerinde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulacak. Ki bu 5199 nolu kanunla zorunludur, hem halk hem hayvan sağılığını korumak için şarttır ve sahipsiz hayvanların sorumluluğu kamunundur. Geçici Hayvan Bakım evlerinin standartları belirlenecek, çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması, ve yakalanması konusunda eğitim alacak, nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanacak. Belediyeler en geç bir yıl içerisinde, yeterli sayıda hayvan barındırabilecek yeterli kapasitede bakım evleri kuracak. Bir yıl içinde sağlamayan belediyeye cezai yaptırım uygulanacak (2004’ten beri yapılmadığı düşünülürse, önerilen zaman hiç de kısa olmayacaktır) Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere; kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışlar yasaklanacak, uymayanlara ağır yaptırımları olacak. Ülkeye kaçak hayvan girişi kesin ve net engellenecek. Sokaktan sahiplenme bireysel olarak da şirketler ve kamu kuruluşları için de özendirilip, her yaştan hayvanın kimliklendirilmesi ile ilgili yeni düzenlenmeler yapılacak. Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri, sivil toplum kuruluşlarından destek alınarak ve hayvan refahı fonu oluşturarak çözüme gidilmeli, istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmeli.
 

Editör: Ebru Kont