Türk Telekom, küresel boyutta önde gelen operatörleri ve teknoloji tedarikçilerini bir araya getiren Linux Vakfı projesi Açık Şebeke Otomasyon Platformu’nun (Open Network Automation Platform-ONAP) platin üyesi oldu. Türk Telekom geçtiğimiz aylarda da yeni nesil ağ sistemlerinin ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda dünyanın önde gelen açık platformlarından biri olan ABD merkezli ONF’nin (Open Networking Foundation) yönetimine girdiğini açıklamıştı.
Türkiye’den sadece Türk Telekom’un yer aldığı platform, iletişim şebekelerinin ve sanal fonksiyonlarının otomasyonu, tasarımı ve yönetimi ile ilgili ürün ve hizmetler geliştiriyor. Türk Telekom ise platformda açık kaynaklı inovasyon ve otomasyon sistemlerinin küresel düzeyde kullanımının artırılmasına ve geliştirilmesine katkı sunacak.
Üyelerinin kaynaklarını bir araya getiren ONAP, küresel düzeyde ortak bir şebeke mimarisi ve şebeke otomasyonunun uygulandığı, canlı bir ekosistemin yaratılması için açık standartlara odaklanacak. Bu kapsamda Türk Telekom ise ONAP’ta, mevcut yatırımları artırarak ihtiyaç odaklı hizmetler sağlama konusunda destek arayan şirketler ve bulut teknolojisi sağlayıcıları için hazırlanan planın yönetiminde yer alacak. Türk Telekom mühendislerinin açık standartlar ve açık kaynak odaklı geliştirdiği ileri şebeke teknolojileri, küresel düzeyde sürdürülebilir açık kaynak ekosisteminin önemli bir parçası olarak kullanılacak.
Aralarında AT&T, China Mobile, China Telecom, Cisco, Ericsson, Huawei, IBM, Intel, Nokia, Orange, VMWare, ZTE, Amdocs, Bell, GigaSpaces, Jio, Tech Mahindra ve Vodafone gibi küresel düzeyde pek çok hizmet ve teknoloji sağlayıcısı 18 şirketin platin üye olarak yer aldığı ve dünyadaki mobil abonelerin yüzde 55’inin operatörleri aracılığıyla temsil edildiği ONAP’a üye olan Türk Telekom, Türk mühendisliğine dünyanın kapılarını açacak.